Rămâi conectat

Actualitate

A.F.I.R. simplifică procedurile de plată pentru eficientizarea implementării proiectelor

Publicat

în

AFIR_siglaAvând în vedere faptul că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 se află pe final de implementare, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a adaptat procedurile de lucru, în speţă cele privind decontarea cheltuielilor, în conformitate cu modificările aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Modificările ordonanţei privesc adoptarea unor măsuri care să permită beneficiarilor PNDR asigurarea fluxului financiar necesar implementării proiectelor de investiţii contractate, inclusiv prin eficientizarea mecanismului de decontare a cererilor de plată. Scopul modificărilor aduse Ordonanţei 74/ 2009 este accelerarea creşterii gradului de absorbţie a fondurilor comunitare pentru agricultură şi dezvoltare rurală puse la dispoziţia României.
În condiţiile în care marea provocare a beneficiarilor este asigurarea cofinanţării proiectelor pentru beneficiarii privaţi, modificarea OUG 74/ 2009 asigură cadrul necesar privind modalitatea de acordare a avansului după prima achiziţie avizată de AFIR şi cadrul necesar privind modalitatea de acordare a avansului pentru beneficiarii publici. În ceea ce priveşte modificarea legată de autorizarea şi efectuarea plăţilor,
s-a prevăzut decontarea cheltuielilor la factură, respectiv pentru valoarea cheltuielilor eligibile reprezentând contribuţia publică. După efectuarea verificărilor dosarului cererii de plată şi autorizării plăţii, AFIR virează beneficiarului privat valoarea cheltuielilor rambursabile pentru cheltuielile eligibile, reprezentând contribuţia publică, în contul distinct de disponibil, deschis pe numele beneficiarului privat la unitatea teritorială a Trezoreriei Statului, în raza căreia este înregistrat fiscal. După efectuarea plăţii, beneficiarul privat prezintă la unitatea teritorială a Trezoreriei Statului, în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la încasarea în cont a contribuţiei publice, pentru fiecare factură în parte, ordine de plată pentru suma reprezentând contribuţia publică, precum şi pentru sumele declarate neeligibile în urma verificării cererii de plată de către AFIR. În termen de maxim 10 zile lucrătoare de la data încasării sumelor virate de către AFIR, beneficiarii au obligaţia de a depune la AFIR ordinele de plată şi extrasele de cont aferente plăţilor efectuate din contribuţia publică ca dovadă a plăţii efectuate. Avantajul acestei proceduri constă în faptul că beneficiarii nu mai sunt nevoiţi să apeleze la credite bancare pentru partea de finanţare nerambursabilă primind sprijin direct, şi de asemenea această procedură scurtează termenele de implementare a proiectelor.
Marea miză a accelerării ritmului de absorbţie efectivă a PNDR este aceea de a evita dezangajarea fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Deşi gradul de absorbţie raportat la plăţile efectuate se ridică la 72,6%, este necesară utilizarea în integralitate, a fondurilor alocate măsurilor de investiţii din cadrul PNDR, până la finele anului 2015.

N. I. T.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Primăvara capricioasă, în Apuseni: De la +22°C la 0°C în mai puțin de 24 de ore

Publicat

în

În Apuseni, „zăpada mieilor”, cum este numită popular, a început să se aștearnă încă de azi noapte și a acoperit florile de primăvară.

Dacă în urmă cu câteva zile, chiar si la munte se înregistrau +22°C, de miercuri dimineața, iarna ne arată că mai are energie ca să ne facă surprize.

„Natura ne surprinde din nou! Ninge ca în povești la Arieșeni! Mai ieri ne bucuram de vara timpurie, azi iarnă în toată regula”, spun localnicii.

• Zăpada mieilor – semnificație

Zăpada mieilor este o denumire populară care se referă la ninsorile ce vin după data de 9 martie, când se termină Zilele Babelor. Zăpada mieilor sau zăpada berzelor este cunoscută în popor încă din vechime și este considerată benefică.

Din bătrâni, ninsorii venite de după data de 9 martie i se spune zăpada mieilor și este considerată semn bun pentru că ne aduce spor și bogăție. Unii spun că ninsoarea mieilor e pe la sfârşitul lui martie, alţii spun că e pe la începutul lui aprilie. În această perioadă sunt aduşi pe lume mieii, simbolul primăverii. Această zăpadă udă pământul și îl pregătește astfel pentru recolte bogate.

Există însă și posibilitatea ca această zăpadă să dăuneze culturilor. Dacă ea vine prea târziu și este însoțită de viscol și temperaturi negative mai multe zile la rând, atunci agricultorii au motive de îngrijorare.

• Zăpada Mieilor – legendă

Legendele spun că atunci când seva primăverii a început să tulbure liniștea firii, Soarele, sătul de atâta iernat, a încercat să fugă spre miazăzi, spre căldură. Ca să poată evada pe poarta cerului, a pus câte o babă pe cei nouă cai ai caleștii sale, știind că acestea sunt ”mai rele decât diavolul”.

Trecură astfel ca vântul de poarta Raiului, unde păzitorul ei – Sân Toader, înghețat de frigul iernii, a băgat de seamă prea târziu ce s-a întâmplat. Speriat, el a fugit în grajdurile cerului, a luat nouă bidivii puternici, a pus nouă moși să-i încalece și a pornit în urmărirea Soarelui. Au căutat ei opt zile, dar i-au pierdut urma, căci babele afurisite mânau caii de se zdruncina cerul, lăsând să cadă pe Pământ ninsoare și viscol. Prăpăd, nu alta, iar moșii, mai blânzi și mai domoli, nu se puteau pune cu ele…

A noua zi însă, moșul Alexe i-a dat de urmă, și împreună cu ceilalți moși, au pornit să-l prindă pentru a-l obliga să meargă pe drumul lui ceresc, lăsat de Dumnezeu. Și-n ziua când au găsit Soarele, Pământul cu vietățile lui s-a trezit la viață. ”Și de aceea de la zilele Babei Dochia, cea mai strașnică babă, sunt nouă zile până la Sân Toader și de la Sân Toader – nouă zile până la Alexe – omul lui Dumnezeu și de la Alexe – nouă zile până la Buna-Vestire”. (Marcel Olinescu – ”Mitologia românească”).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 29 de ani din Câmpeni cercetat de polițiștii din Alba Iulia, după ce a fost depistat conducând sub efectul substanțelor psihoactive

Publicat

în

Astăzi, 16 aprilie 2024, în jurul orei 01.30, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au oprit, pentru control, pe Calea Moților din Alba Iulia, un autoturism care era condus de un tânăr de 29 de ani, din Câmpeni.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 32 de ani din Câmpeni, condamnat la închsoare cu executare, reținut de polițiști și dus la Penitenciarul Aiud

Publicat

în

Miercuri, 10 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Câmpeni au identificat un bărbat de 32 de ani, din orașul Câmpeni, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii emis la data de 10 aprilie 2024, de Judecătoria Lugoj.

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 2 ani și 5 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

Condamnatul a fost depusă în penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni