Rămâi conectat

Știri din zonă

Din iubire de tradiţii, Nicolae Sima, din Baia de Arieş, a construit de unul singur un muzeu etnografic

Publicat

în

Nicolae SimaLa marginea oraşului Baia de Arieş, pe strada Valea Hărmăneasa, la puţin peste un kilometru din centrul oraşului, un tânăr iubitor al obiectelor tradiţionale moţeşti a construit lângă casa unde locuieşte un muzeu etnografic pe care l-a numit simplu, după numele său: Muzeul Etnografic Nicolae Sima.

Acest tânăr de 30 de ani se numeşte Nicolae Sima Ciulea, este şef Serviciu Asistenţă Socială în cadrul Primăriei oraşului Baia de Arieş, iar pasiunea pentru a colecţiona lucruri vechi şi dorinţa de a deschide un muzeu le are încă din copilărie, pentru acestea investind mult timp şi o sumă considerabilă de bani.
În decursul câtorva ani el a reuşit să strângă şi să recondiţioneze – din donaţiile vecinilor, prietenilor, localnicilor zonei, iar cea mai mare parte din exponate le-a achiziţionat cu diferite sume de bani – peste 1.000 de lucruri vechi, unele dintre ele având o vechime de peste o sută de ani. Acestea au fost expuse în urmă cu un an în cele două camere şi anexa casei ţărăneşti din lemn, nou-construită, după modelul celor care se ridicau în urmă cu două secole în zona Munţilor Apuseni. Construcţia casei l-a costat aproximativ 30.000 de lei, bani împrumutaţi din bancă pentru care încă mai plăteşte credit, iar acum muzeul se dovedeşte a fi deja neîncăpător pentru multitudinea lucrurilor pe care le deţine: unelte de minerit, obiecte, scule şi alte lucruri gospodăreşti, icoane, mobilier, îmbrăcăminte populară specifică zonei. De la deschidere muzeului i-au trecut pragul peste o sută de vizitatori – elevi, localnici şi câteva zeci de turişti români şi străini – pentru că acesta nu a fost popularizat din punct de vedere turistic, proprietarul transmiţând că vizitarea acestuia este gratuită şi se poate face în orice zi a săptămânii. De altfel, Consiliul Judeţean Alba i-a propus proprietarului integrarea muzeului în circuitul turistic local şi acordarea de sprijin material, începând din acest an, pentru întreţinerea acestuia.
Pe lângă principalul drum de acces din oraş, pe strada Valea Hărmăneasa care se va  asfalta în primăvara anului viitor, accesul la acest muzeu se mai poate face şi de pe DN 75 Turda – Câmpeni, din satul Muncelu, traversând podul peste Arieş. Imediat după pod, drumul reabilitat virează spre stânga, se continuă pe lângă malul drept al Arieşului şi trece pe lângă Fagul Împăratului, un copac de câteva sute de ani ale cărui frunze nu se scutură niciodată. Despre acest fag se spune că la poalele lui s-a întâlnit împăratul austriac Franz Joseph cu Avram Iancu pentru a negocia un pact şi de atunci frunzele nu s-au mai scuturat. Când sunt verzi, ele au o culoare deosebită de a altor fagi, iar toamna frunzele uscate au culoare brună şi rămân pe crengi până în primăvară.

Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri din zonă

Bărbat de 53 de ani din Bistra cercetat de polițiști, după ce a accidentat o femeie care traversa regulamentar o stradă din Abrud

Publicat

în

Miercuri, 17 aprilie 2024, în jurul orei 15.45, un bărbat de 53 de ani, din comuna Bistra, în timp ce conducea un autoturism pe strada Republicii din Abrud, a surprins și accidentat o femeie de 63 de ani, din Municipiul Cluj Napoca, care era angajată în traversarea străzii pe trecerea de pietoni.

În urma accidentului, femeia a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital, fără a rămâne internată.

Atât conducătorul auto cât și victima accidentului au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, în ambele situații.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Peste 200 de mii de euro vor fi investiți în corpuri de iluminat cu tehnologie LED și sistem de telegestiune, la Bistra

Publicat

în

Încă un contract pentru creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public în comuna Bistra (etapa II) a fost semnat de către primarul Traian Gligor.

Valoarea totală a investiției este de 10.14628, 98 lei cu TVA, din care finanțarea nerambursabilă este de 994739,33 lei, câștigată prin Programul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Peste 200 de corpuri vechi de iluminat stradal din anumite zone vor fi demontate și înlocuite cu corpuri noi de iluminat, performante, cu tehnologie LED. Cele 209 corpuri noi de iluminat public moderne și performante vor fi controlate de la distanță prin platforme de management și telegestiune.

„Acest program a fost o oportunitate pentru administrația locală de a moderniza iluminatul public din comună și de a reduce costurile cu energia electrică. Acest lucru asigură implicit și un nivel de trai mai bun comunității noastre. Dorim să facem acest lucru în toate satele comunei noastre. Vom accesa în continuare orice fonduri care ne permit să investim în calitatea serviciilor pentru cetățeni”, afirmă Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

Corpurile de iluminat stradal noi vor fi montate în zonele/străzile: Valea Bistrișorii, Novăcești, Rude, Nămaș, Trișorești, Crețești, Gănești, Lunca Merilor, Gârde, Hudricești, Lunca Largă, Gruieț, Solidarității, Ghiocelului, Iuliu Coroiu, Șoferilor, Calea Turzii, Calea Turzii secundară.

Modernizarea sistemului de iluminat public duce la îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu LED care să determine o eficiență energetică ridicată și poluare luminoasă minimă.

„Clasicul iluminat stradal, mare consumator de energie din comuna Bistra, va fi înlocuit pas cu pas cu unul modern, mai economic și mai eficient. Pe lângă faptul că se vor face economii serioase la bugetul local (costurile de întreținere sunt mici, iar durata de viață a LED-urilor este ridicată), se va crea și un mediu de siguranță pentru cetățeni, care se vor putea bucura de confortul pe care îl oferă iluminatul public modern”, mai spune Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Incendiu de vegetație și litieră de pădure, la Lăzești. Intervin pompierii militari din Câmpeni, SVSU Scărișoară și membrii Ocolului Silvic Gârda

Publicat

în

Pompierii militari din Câmpeni în cooperare cu SVSU Scărișoara și reprezentanți ai Ocolului Silvic Gârda intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată și litieră de pădure, în satul Lăzești.

„Secția de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată și litiera de padure în satul Lăzesti, comuna Scărisoara. Pâna la momentul de față, suprafață afectată este de aprox. 1 hectar. Pentru stingerea incendiului participă și personal din cadrul SVSU Scărișoara și Ocolul Sivic Gârda. Forțe alocate: 1 x APIC, 1 x ASAS și 1 x Mercedes UNIMOG”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni