Acasă » Politică » În curând, pe rafturile supermarketurilor vom găsi cel puţin 51 la sută alimente de bază româneşti

În curând, pe rafturile supermarketurilor vom găsi cel puţin 51 la sută alimente de bază româneşti

Publicat în 14.06.2016 la ora 8:41

Ioan-Dirzu-14-01-2014Potrivit deputatului PSD Ioan Dîrzu, în ședința Camerei Deputaților, de miercuri, 8 iunie, a fost adoptat proiectul pentru modificarea şi completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Propunerea legislativă are ca scop revitalizarea comerţului tradiţional şi susţinerea producătorilor autohtoni, prin încurajarea comerţului în pieţe, în micile magazine și în supermarketuri. Totodată, prin noile prevederi este creat un cadru propice pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă în domeniul producerii de alimente. ”E important şi faptul că românii vor avea acces la legume şi fructe proaspete, direct de la sursă, concurând astfel cu produsele din import”, a declarat deputatul Dîrzu. Deputații PSD din Comisia de Agricultură au susținut o serie de amendamente, care au fost adoptate prin vot final în plenul Camerei Deputaților. Astfel, produsul românesc este definit ca fiind cel obţinut pe teritoriul naţional, din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România; produsul are la bază interesul acordat de producători comercianţilor, în sensul asigurării siguranţei şi securităţii alimentare. De asemenea, a fost subliniat faptul că pentru promovarea produselor românești comerciantul este obligat să acorde spaţii distincte de expunere şi vânzare a acestor produse. La rândul său, comerciantul este obligat să afişeze, vizibil, sintagma „carne românească” pentru carnea comercializată direct către consumatorul final. Produsele  din  carne  comercializate  pe  piaţa  internă vor cuprinde, obligatoriu, pe etichetă, procentajul de carne provenit din România. De asemenea, comercianții care vând produse alimentare au obligaţia de a organiza evenimente de promovare şi vânzare a produselor alimentare româneşti, cu respectarea legis­laţiei sanitare veterinare în vigoare. Frecvenţa acestor evenimente, precum şi orarul de funcţionare se vor stabili prin hotărâre a consiliului local. E interzis ca vreun comerciant să solicite facturarea sau refacturarea şi să încaseze de la furnizor taxe şi servicii. Totodată, comercianților le este interzis să solicite furnizorului să nu vândă altor comercianţi aceleaşi produse la un preţ de achiziţie mai mic sau egal cu cel cu care a achiziţionat produsele respective. Tot comerciantului de produse alimentare îi revine obligația ca pentru categoriile: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51%, volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare. Sunt exceptaţi de la această obligaţie doar comercianţii care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la două milioane de euro, echivalent în lei. Lanţul scurt de aprovizionare implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală, precum şi relaţii geografice şi sociale strânse între producători, procesatori şi consumatori. Noua lege redefineşte şi următorii termeni: lcarne românească – carnea provenită de la animale crescute în fermele din România; lprodus alimentar proaspăt – aliment care nu este conservat prin sterilizare, deshidratare, congelare sau afumare, cu excepţia refrigerării; lprodus alimentar congelat – aliment care necesită temperaturi de păstrare conform legislaţiei sanitare-veterinare în vigoare; lprodus românesc – produs obţinut pe teritoriul naţional, din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România; produsul are la bază interesul acordat de producători comercianţilor, în sensul asigurării siguranţei şi securităţii alimentare. Pentru a veni în sprijinul producătorilor de alimente proaspete legea prevede: ltermenul de plată al comerciantului către furnizor, pentru produsele contractate şi livrate se stabileşte prin negocierea contractului, fără să depăşească 30 de zile calendaristice; lîn cazul produselor alimentare proaspete, termenul de plată nu poate fi mai mare de 7 de zile calendaristice. Legea adoptată miercuri de deputați a fost trimisă spre promulgare. Potrivit deputatului PSD Ioan Dîrzu, ”este o lege importantă și așteptată de consumatori și producători, o lege de care aveam nevoie! Odată ce aceasta va intra în vigoare, atât producătorii români, cât și noi, consumatorii, vom avea în magazine produse proaspete și sănătoase”.

A. D. T.

Acest articol a fost citit de 126 ori

În curând, pe rafturile supermarketurilor vom găsi cel puţin 51 la sută alimente de bază româneşti
Apreciază acest articol

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.