Rămâi conectat

Știri din zonă

În premieră, comuna Bistra va participa în acest an la Festivalul „Cultură pentru Cultură” cu „Prăgşorul” – un frumos obicei de Paşti

Publicat

în

bistra_pragsorul1Comuna Bistra va participa în 2016 pentru prima dată la Festivalul „Cultură pentru Cultură” organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”.

Festivalul, organizat pe 4 zone, va debuta în 15 mai, iar faza finală va avea loc cu prilejul Târgului de Fete de pe Muntele Găina, în data de 16 iulie.Festivalul are ca scop revitalizarea culturii tradiţionale din mediul rural şi dezvoltarea turismului cultural în zonele istorico-etnografice ale judeţului Alba.
Comuna Bistra este cuprinsă în zona Zlatna – Câmpeni, împreună cu comunele: Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Bucium, Ciuruleasa, Gârda, Horea, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Poşaga, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Vadu Moţilor şi Vidra. Întrecerea în sine pentru această zonă va avea loc pe data de 22 mai, în Poiana Narciselor de la Negrileasa.

• Concursul va cuprinde 3 secţiuni: spectacol folcloric, meşteşuguri populare şi gastronomie tradiţională

„Comuna noastră s-a înscris la toate secţiunile din concurs. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că am implementat Proiectul « Modernizarea infrastructurii rutiere, de mediu, socială şi culturală în satul Bistra», finanţat prin Măsura 322 din cadrul PNDR – Înfiinţare centru de conservare şi promovare a patrimoniului cultural tradiţional al comunei Bistra. Aşa am putut angaja un dirijor, pe domnul profesor Gelu Muntea. Domnia sa se va ocupa de toate secţiunile care ţin de folclor în acest concurs. Doresc să participăm la astfel de competiţii pentru a ne promova obiceiurile şi tradiţiile. Nu toţi putem fi câştigători. Până la urmă nu acest lucru este important, nu competiţia în sine, ci faptul că un popor trăieşte şi există prin obiceiuri, prin tradiţii, prin cultură şi istoria sa”,  afirmă Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

• Cel mai important obicei înscris în concurs de către comuna Bistra este „Prăgşorul”. În 2016 se sărbătoresc 265 de  ani de când a fost adus în comună

„Noi facem eforturi mari pentru a păstra acest obicei cât mai autentic. L-am înregistrat la OSIM pentru a fi protejat ca marcă şi finanţăm o parte din acest obicei, dar meritul cel mare îl au locuitorii comunei, cărora le mulţumesc pe această cale. De-a lungul timpului, ei au reuşit să susţină financiar „Prăgşorul”, chiar dacă înainte de Revoluţia din 1989, asemenea manifestări erau interzise în România. Totuşi, se adunau şi atunci la Bistra în jur de 1500 de oameni care petreceau împreună după post, cu ocazia acestei sărbători.  Obiceiul a atras şi atrage încă prin unicitatea lui nu doar bistrenii, ci şi locuitorii din întreaga zonă a Munţilor Apuseni: Sălciua, Lupşa, Poşaga, Câmpeni, Abrud, Baia de Arieş etc. dar şi cetăţeni din Alba Iulia”, ne spune edilul. „Prăgşorul” este un obicei de Paşti. Primarul din Bistra crede cu tărie că acest obicei unic în Ţara Moţilor va câştiga la Festivalul “Cultură pentru Cultură” şi va arăta că merită cu adevărat locul care i se cuvine.
Corul mixt din comuna Bistra a fost  înscris de asemenea la acest concurs în secţiunea “Alte formaţii”. Acesta datează din anul 1892. Întemeietorul corului, numit iniţial „Corul plugarilor”, a fost preotul Petru Simu. Corul a fost reactivat în luna ianuarie 2016,  după 24 de ani de tăcere, la iniţiativa primarului Traian Gligor. Comuna Bistra va participa şi la celelalte secţiuni  cu „piese de greutate” reprezentative pentru comunitate.

I. B.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Incendiu de vegetație și litieră de pădure, la Lăzești. Intervin pompierii militari din Câmpeni, SVSU Scărișoară și membrii Ocolului Silvic Gârda

Publicat

în

Pompierii militari din Câmpeni în cooperare cu SVSU Scărișoara și reprezentanți ai Ocolului Silvic Gârda intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată și litieră de pădure, în satul Lăzești.

„Secția de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată și litiera de padure în satul Lăzesti, comuna Scărisoara. Pâna la momentul de față, suprafață afectată este de aprox. 1 hectar. Pentru stingerea incendiului participă și personal din cadrul SVSU Scărișoara și Ocolul Sivic Gârda. Forțe alocate: 1 x APIC, 1 x ASAS și 1 x Mercedes UNIMOG”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Duminică, 14 aprilie 2024, ÎPS Irineu a săvârșit suljba de târnosire a vechii biserici a Mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, de la Subpiatră – protopopiatul Câmpeni

Publicat

în

Duminică, 14 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea Subpiatră, protopopiatul Câmpeni.

Acesta, înconjurat de un numeros sobor de clerici, a oficiat slujba de târnosire a vechii biserici a așezământului, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. În continuare, ÎPS Irineu a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură, în noua biserică a Mănăstirii. La finalul slujbei, Chiriarhul Alba Iuliei le-a oferit Diplome de aleasă cinstire ostenitorilor și binefăcătorilor care au contribuit la înfrumusețarea vechii biserici a vetrei monahale.

Adresându-se celor prezenți, ÎPS Irineua spus: „În această zi de primăvară, am sfinţit vechea biserică a Mănăstirii Sub Piatră, o adevărată bijuterie arhitecturală, care adăposteşte tezaurul credinţei noastre ortodoxe şi mântuitoare. În acest chivot de lemn al neamului, credincioşii s-au împărtăşit, de-a lungul timpului, de cuvântul evanghelic şi de harul sacramental, reuşind să rămână statornici în matca Bisericii străbune. Prin stropire cu aghiasmă şi prin ungere cu Sfântul Mir, monumentul istoric a primit pecetea sfinţeniei, împlinindu-se, astfel, cuvintele psalmistului: «Casei Tale se cuvine sfinţenie, Doamne». Acum, acest edificiu consacrat exprimă mai elocvent frumuseţea sufletească a înaintaşilor noştri şi forţa lor mărturisitoare, în faţa vitregiilor vremii”.

Biserica de lemn a Mănăstirii de la Subpiatră (comuna Sălciua), cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a fost edificată în anul 1797, pe vatra unui locaș de cult mai vechi, cunoscut sub denumirea de „Schitul Maicii Domnului”. Biserica a fost reabilitată între anii 1998-2014, ocazie cu care au fost efectuate numeroase lucrări de înfrumusețare a exteriorului locașului de închinare. Între anii 2006 și 2014, au fost restaurate catapeteasma, icoanele din interiorul bisericii și pictura care împodobește Sfântul Altar. Așezământul călugăresc de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Maria Răfăilă și sub îndrumarea duhovnicească a părintelui Ioil Sîngeorzan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Tinerii din Baia de Arieș, în sprijinul bolnavilor singuri din localitate

Publicat

în

În contextul proclamării anului 2024 ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, Parohia Ortodoxă Baia de Arieș, alături de profesori și elevi ai Grupului Şcolar „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș, au derulat o serie de activități filantropice și duhovnicești comune.

Scopul principal al acestora l-a constituit ajutorul și susținerea persoanelor care suferă de diferite boli, dar și stimularea comunității de a fi implicată și de a manifesta un interes cât mai ridicat în beneficiul persoanelor bolnave.

Prin implicarea elevilor, în luna februarie a acestui an, s-a colectat o cantitate considerabilă de produse alimentare care au fost distribuite la domiciliul persoanelor bolnave și singure din localitate. În săptămâna 8-12 aprilie 2024, la Centrul de Îngrijire și Asistență, unde sunt ocrotite 50 de persoane cu dizabilități, s-a oficiat Taina Sfântului Maslu, fiind prezenți și o parte din elevii liceului.

De asemenea, joi, 11 aprilie 2024, părintele paroh Ionel Nicoară, la invitația conducerii liceului și a prof. Marius Băieș, a susținut o prelegere în care le-a vorbit elevilor despre manifestările pe care le au persoanele bolnave, dar și despre metodele de intervenție pentru a le ameliora. Nădăjduim ca Bunul Dumnezeu, prin rugăciunile Bisericii, să vindece pe toți bolnavii, iar celor care îi îngrijesc să le dea har și iubire față de persoanele care sunt în suferință.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni