Rămâi conectat

Știri din zonă

Târgul lemnarilor din Apuseni a continuat ieri cu spectacole folclorice, parada portului popular, întreceri şi multă distracţie la Mătişeşti

Publicat

în

targul-lemnarilor-din-apuseni-matisesti-2013Mai bine de 3500 de moţi, turişti  şi invitaţi din toată ţara s-au adunat în cea de-a doua zi a Târgului Lemnarilor 2013 din Munţii Apuseni, la Mătişeşti, unde au fost întâmpinaţi cu tradiţionalul “Balmoş moţesc”.

Cei mai pricepuţi meşteri lemnari din zonă s-au întrecut în concursuri specifice, iar cei prezenţi au avut ocazia de a asista la un spectacol extraordinar cu artişti de seamă ai folclorului românesc din toate zonele ţării. Invitaţi speciali ai evenimentului au fost cunoscutul rapsod de muzică populară Gheorghe Turda, Traian Jurchelea şi Ciprian Pop.

Prin tradţionalul Târg al Lemnarilor, de fapt moţii îşi sărbătoresc munca. Cei mai pricepuţi dintre lemnarii din zonă (tineri şi vârstnici) şi-au demonstrat măiestria, fiind susţinuţi şi aplaudaţi de cei prezenţi. Întrecerile precum cioplitul cu securea, încheietori – lucrătură în formă de rândunică, aruncarea cu ţapinul, căţărarea pe un catarg de 10 m, tăiatul cu custura, fierăstrăul şi securea, ridicarea buşteanului de 350 de kg, ş.a. le-au stârnit tuturor interesul şi curiozitatea, dar în acelaşi timp i-a amuzat copios, astfel că timp de peste o oră, au chibiţat şi şi-au încurajat frenetic favoriţii, ţinând aproape de ei,  în ciuda soarelui puternic.

Moţii precum şi numeroşii oaspeţi veniţi din toate colţurile ţării au gustat din plin momentele artistice deosebite create pe tot parcursul zilei. Frumoasa paradă a portului popular cu ansambluri din Horea, Albac, Câmpeni, Bistriţa, Beliş, Alba, dar şi spectacolul folcloric de excepţie oferit cu multă generozitate şi talent de renumiţii cântăreţi de muzică populară, precum Gheorghe Turda, Traian Jurchelea, Ciprian Pop şi fiica lui Antonia Pop, Mirela Mănescu, Ancuţa Matei, Eugen Mihăilă, , Maria Talcaş (Huedin), Alina Maria Pop (Bistriţa-Năsăud) dar şi ansamblurile folclorice prezente, inclusiv Taraful local “Moţul”, i-au încântat de-a dreptul pe cei prezenţi care au cântat şi au jucat alături de ei.

Imnuri, doine, balade, cântece şi dansuri moţeşti au răsunat timp de mai multe ore pe meleagurile moţeşti, în întreg Mătişeştiul şi dealurile dinprejur. La orele serii, cu toţii au încins o horă moţească, la care s-au prins în joc de la cel mai mic la cel mai mare, păstrând tradiţiile celor 17 ediţii ale târgului.

Pe tot parcursul zilei, miile de participanţi au putut vizita şi cumpăra  exponate şi obiecte ale meşterilor popular veniţi de pe toate văile Apusenilor. De asemenea, au putut viziona o expoziţie  a silvicultorilor din zonă sau să facă diverse cumpărături de la zecile de standuri răsfirate pe sute de metri din lungimea drumului sau chiar pe dealul din apropiere, precum haine, încălţăminte, rechizite, bijuterii, utilaje agricole şi forestiere, diverse unelte,  chiar  şi găini.

Printre cei care s-au bucurat de sărbătoarea moţilor s-au numărat şi Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba,creatorul Târgului, fostul deputat al moţilor, Corneliu Olar, Ştefan Bardan, fostul prefect de Alba, Raul Tudoraşcu – consilier local Alba Iulia, Vasile Crişan – consilier judeţean, precum şi primarii din Albac, Vidra, Huedin, Beliş, Mărgău Chirpăr (jud. Sibiu),Marcel Stan – ISJ Alba, Ioan Crişan – directorul Direcţiei de Statistică Alba, numeroşi consilieri locali din zonă, alţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale.

Târgul Lemnarilor este organizat de Primăria şi Consiliul Local Horea, Consiliul Judeţean Alba, Centrul Cultural “Augustin Bena” Alba.

[youtube_sc url=”http://youtu.be/yKX7R_u1Oeg”]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Incendiu de vegetație și litieră de pădure, la Lăzești. Intervin pompierii militari din Câmpeni, SVSU Scărișoară și membrii Ocolului Silvic Gârda

Publicat

în

Pompierii militari din Câmpeni în cooperare cu SVSU Scărișoara și reprezentanți ai Ocolului Silvic Gârda intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată și litieră de pădure, în satul Lăzești.

„Secția de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată și litiera de padure în satul Lăzesti, comuna Scărisoara. Pâna la momentul de față, suprafață afectată este de aprox. 1 hectar. Pentru stingerea incendiului participă și personal din cadrul SVSU Scărișoara și Ocolul Sivic Gârda. Forțe alocate: 1 x APIC, 1 x ASAS și 1 x Mercedes UNIMOG”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Duminică, 14 aprilie 2024, ÎPS Irineu a săvârșit suljba de târnosire a vechii biserici a Mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, de la Subpiatră – protopopiatul Câmpeni

Publicat

în

Duminică, 14 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea Subpiatră, protopopiatul Câmpeni.

Acesta, înconjurat de un numeros sobor de clerici, a oficiat slujba de târnosire a vechii biserici a așezământului, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. În continuare, ÎPS Irineu a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură, în noua biserică a Mănăstirii. La finalul slujbei, Chiriarhul Alba Iuliei le-a oferit Diplome de aleasă cinstire ostenitorilor și binefăcătorilor care au contribuit la înfrumusețarea vechii biserici a vetrei monahale.

Adresându-se celor prezenți, ÎPS Irineua spus: „În această zi de primăvară, am sfinţit vechea biserică a Mănăstirii Sub Piatră, o adevărată bijuterie arhitecturală, care adăposteşte tezaurul credinţei noastre ortodoxe şi mântuitoare. În acest chivot de lemn al neamului, credincioşii s-au împărtăşit, de-a lungul timpului, de cuvântul evanghelic şi de harul sacramental, reuşind să rămână statornici în matca Bisericii străbune. Prin stropire cu aghiasmă şi prin ungere cu Sfântul Mir, monumentul istoric a primit pecetea sfinţeniei, împlinindu-se, astfel, cuvintele psalmistului: «Casei Tale se cuvine sfinţenie, Doamne». Acum, acest edificiu consacrat exprimă mai elocvent frumuseţea sufletească a înaintaşilor noştri şi forţa lor mărturisitoare, în faţa vitregiilor vremii”.

Biserica de lemn a Mănăstirii de la Subpiatră (comuna Sălciua), cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a fost edificată în anul 1797, pe vatra unui locaș de cult mai vechi, cunoscut sub denumirea de „Schitul Maicii Domnului”. Biserica a fost reabilitată între anii 1998-2014, ocazie cu care au fost efectuate numeroase lucrări de înfrumusețare a exteriorului locașului de închinare. Între anii 2006 și 2014, au fost restaurate catapeteasma, icoanele din interiorul bisericii și pictura care împodobește Sfântul Altar. Așezământul călugăresc de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Maria Răfăilă și sub îndrumarea duhovnicească a părintelui Ioil Sîngeorzan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Tinerii din Baia de Arieș, în sprijinul bolnavilor singuri din localitate

Publicat

în

În contextul proclamării anului 2024 ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, Parohia Ortodoxă Baia de Arieș, alături de profesori și elevi ai Grupului Şcolar „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș, au derulat o serie de activități filantropice și duhovnicești comune.

Scopul principal al acestora l-a constituit ajutorul și susținerea persoanelor care suferă de diferite boli, dar și stimularea comunității de a fi implicată și de a manifesta un interes cât mai ridicat în beneficiul persoanelor bolnave.

Prin implicarea elevilor, în luna februarie a acestui an, s-a colectat o cantitate considerabilă de produse alimentare care au fost distribuite la domiciliul persoanelor bolnave și singure din localitate. În săptămâna 8-12 aprilie 2024, la Centrul de Îngrijire și Asistență, unde sunt ocrotite 50 de persoane cu dizabilități, s-a oficiat Taina Sfântului Maslu, fiind prezenți și o parte din elevii liceului.

De asemenea, joi, 11 aprilie 2024, părintele paroh Ionel Nicoară, la invitația conducerii liceului și a prof. Marius Băieș, a susținut o prelegere în care le-a vorbit elevilor despre manifestările pe care le au persoanele bolnave, dar și despre metodele de intervenție pentru a le ameliora. Nădăjduim ca Bunul Dumnezeu, prin rugăciunile Bisericii, să vindece pe toți bolnavii, iar celor care îi îngrijesc să le dea har și iubire față de persoanele care sunt în suferință.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni