campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » 20-21 august 2016: Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni – ediția XXI. Vezi programul manifestărilor

20-21 august 2016: Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni – ediția XXI. Vezi programul manifestărilor

Publicat în 17.08.2016 la ora 15:30

targul-lemnarilor-2015-apuseni-ziua-a-doua-2015În zilele de 20 și 21 august 2016, plaiurile moțești vor fi cuprinse de voie bună. La Horea – Mătișești se va desfășura cea de-a XXI-a ediție a sărbătorii tradiționale ”Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni”, un eveniment de seamă pentru întreaga zonă, prin care locuitorii își sărbătoresc munca și îndeletnicirile moștenite de-a lungul secolelor.

Nici în acest an nu vor lipsi din program tradiționalele concursuri între cei mai pricepuţi meşteri lemnari, expoziţiile de gastronomie, ale meşterilor populari şi silvicultorilor, spectacolele folclorice, parada populară, hora moţească, dar și alte surprize pregătite de organizatori. Noutatea acestei ediții este organizarea unui cros, pe drumul turistic Trans-Ursoaia.

Cei care nu au ajuns încă la Târgul Lemnarilor și doresc să cunoască îndeaproape obiceiurile și tradițiile moților, să guste din preparatele lor și să se distreze pe ritmuri moțești sunt așteptați, în weekendul 20-21 august, la Horea-Mătișești.

Târgul Lemnarilor  este un eveniment important pentru întreaga zonă a Munților Apuseni și nu numai. În fiecare an, încă din 1995, moții își promovează viața cu obiceiurile și tradițiile lor, în special artele meșteșugărești, pentru care materia de lucru este lemnul. Oarecum, târgul sintetizează preocupările acestor oameni vrednici.

Printre momentele cele mai gustate de public se numără  întrecerile specifice ale locului între meșterii lemnari. Anual se desfășoară concursul ” Cel mai bun lemnar”, un concurs în cadrul căruia meșterii lemnari au șansa de a-și dezvălui talentul în arta lemnului prin aruncarea cu toporul, cioplitul de grinzi, tăiatul cu custura, fierăstrăul şi securea, ridicarea buşteanului de peste 400 de kg, ş.a. Obiectele pe care participanții concursului le utilizează în cadrul acestuia sunt expuse la Muzeul Etnografic al Lemnarilor.

De asemenea, nu lipsesc de la târg preparatele produse tradiționale ce urmează a fi degustate de către vizitatori. Un preparat tradițional este plăcinta cu brânză moțească, însă tradiționalul balmoș moțesc este preferatul tuturor.

”A XXI a ediție a ”Târgului Lemnarilor din Munții Apuseni” poartă semnătura valorificării și promovării unei benefice tradiții a spiritului moțesc, a faptelor și libertății într-o eternitate. Iată pentru ce vă chemăm în zilele de 20-21 august 2016 acasă la Horea să continuăm împreună aceste valențe ale trăiniciei și statorniciei moților, făuritori, apărători de principii și virtuți. Vă așteptăm cu aleasă prețuire”, transmit organizatorii.

PROGRAM:

• SÂMBĂTĂ, 20 august 2016 – comuna Horea

Ora 15:00 – Promovarea drumului turistic TRANS-URSOAIA (DN R 1 – Albac – Horea – Beliș – Călățele – Huedin)

Ora 15:30 – Crosul Trans – Ursoaia cu plecare din centrul comunei Horea

Ora 18:30 – Activități sportive în aer liber

Ora 21.00 – O noapte albă la Horea – discotecă în aer liber

Ora 24:00  – Foc de artificii

• DUMINICĂ, 21 august 2016 – sat Mătișești

Ora 10.00 – Balmoș moțesc

Vizitarea expozițiilor meșterilor populari și silvicultori

Concursul ”Cel mai bun lemnar din Apuseni”, ediția a XXI-a

Spectacol folcloric

  • Ansamblul folcloric ,,Augustin Bena” al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal, alături de soliștii vocali Maria Filimon, Cătălin Hașa, Roxana Reche, Nicolae Tuhuț, Dorina Narița și Floricica Moga
  • Ansamblul artistic ”Arieșul” din Câmpeni, dirijor prof. Gheorghe Bădău
  • Ansamblul artistic ”Dor de Horea” din satul Poiana – Horea
  • Taraful Moțul din Horea
  • Momente vesele cu Todea Barbu
  • Horă moțească ”Bate moțul țarina

Soliști în recital: Aurel Tămaș, Traian Ilea, Ancuța Matei, Antonia Pop, Ioana Petrean, Petrișor Vodă, Alin Neag, Dorel Banci

Pe parcursul zilei plimbări cu ”hipo taxi moțesc”

Prezentantor: Mirela Mocan

Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Horea, Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba și Societatea Cultural Patriotică ”Avram Iancu”.

Acest articol a fost citit de 143 ori

20-21 august 2016: Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni – ediția XXI. Vezi programul manifestărilor
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.