Rămâi conectat

Actualitate

Acțiuni de promovare a unui stil de viață sănătos, în vederea prevenției diabetului zaharat, organizate de către DSP Alba în zona Munților Apuseni

Publicat

în

Direcția de Sănătate Publică Alba, în parteneriat cu unitățile administrativ teritoriale Zlatna, Abrud, Câmpeni prin asistența medicală comunitară, rețeaua de medicină de familie, mass-media locală și un medic specialist diabetolog organizează în perioada octombrie-noiembrie acțiuni de promovare a unui stil de viață sănătos, prevenție primară și secundară  a diabetului zaharat.

Scopul activității: Conştientizarea populaţiei cu privire la adoptarea unui stil de viață sănătos în profilaxia şi controlul diabetului.

Obiectivele activității:

  • Depistarea activă a diabetului zaharat ;
  • Informarea populaţiei cu privire la rolul pe care fiecare îl are în gestionarea propriei sănătăţi ;
  • Conștientizarea privind factorii de risc asociați diabetului ;
  • Angajarea comunităţilor locale în promovarea unui stil de viață sănătos.

Activitățile desfășurate sunt premergătoare celebrării  Zilei Mondiale a Diabetului din data de 14 noiembrie 2023 și se desfășoară  în comunitățile vulnerabile din Munții Apuseni după cum urmează:

  • Zlatna – 26.10.2023, ora 09:00 la Centrul de Zi pentru persoane vârstnice Zlatna;
  • Abrud – 02.11.2023, ora 10:00 la Biblioteca Orășenească Abrud;
  • Câmpeni – 09.11.2023. ora 10:00 la Centrul de Informare Turistică Câmpeni.

Persoanele mobilizate în cadrul acțiunii sunt persoanele aflate la risc de a dezvolta diabet zaharat . Screeningul diabetului zaharat sau a prediabetului trebuie luat în considerare la toți adulții asimptomatici care prezintă suprapondere sau obezitate abdominală și care prezintă unul sau mai mulți din următorii factori de risc: 1. rude de gradul 1 cu diabet zaharat ; 2. istoric de boală cardiovasculară ; 3. hipertensiune arterială (>130/80 mmHg sau tratament antihipertensiv)  ;  4. HDL colesterol <35 mg/dl și/sau trigliceride peste 250 mg/dl ; 4. femei cu sindromul ovarelor polichistice ;  5. inactivitate fizică (sedentarism) ; 6.  boli autoimune asociate cu insulinorezistență ; pentru restul persoanelor testarea trebuie să înceapă la vârsta de 35 ani. De asemenea se adresează și persoanelor care nu se află la risc și doresc să își verifice glicemia. Asistenții medicali comunitari coordonați de către DSP Alba vor fi implicați în activitatea de mobilizare și suport în determinarea glicemiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Vineri, 8 decembrie 2023, moții au blocat DN 74, cerând modernizarea acestuia

Publicat

în

Un protest spontan a avut loc vineri, 8 decembrie 2023, în Munții Apuseni, unde moții au blocat drumul național DN 74, după ce, vreme de 3 ani, drumul încă nu a fost modernizat.

Moții se îndreaptă spre Alba Iulia, cu speranța ca autoritățile să le asculte doleanțele.

Starea actuală a acestui drum național, manifestată prin surpări, degradări ale caii de rulare, rambleuri și debleuri afectate, șanțuri colmatate, podețe rupte și lipsa parapeților, prezintă o reală amenințare pentru siguranța și integritatea participanților la trafic.

Până în prezent, în urma inundațiilor din Iulie 2021, nu s-a efectuat nicio lucrare pentru reparația acestui drum vital pentru legătura Țării Moților cu Alba-Iulia.

De asemenea, în mediul online a fost lansată și o petiție pentru reabilitarea drumului național DN 74.

„Pe lângă repararea imediată a drumului DN 74, solicităm luarea în considerare a modernizării acestuia, pentru a asigura condiții optime de siguranță și circulație, ca premiză a scoaterii Țării Moților din izolare și reducerea decalajelor de dezvoltare dintre această regiune și restul județului”, se arată în descrierea petiției.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Miercuri seara s-a inaugurat Târgul de Crăciun – 2023, la Câmpeni

Publicat

în

Miercuri, 6 decembrie 2023, a fost deschisă oficial seria evenimentelor dedicate Sărbătorii Crăciunului, în Piața Avram Iancu din Câmpeni.

După inaugurarea Târgul de Crăciun, s-a aprins iluminatul festiv din Piața Avram Iancu. În continuare a avut loc un concert de colinde susținut de grupurile Zestrea Moților al Ansamblului Brădeana, Mini Song Școala Gimnazială Câmpeni, Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni, Colegiul Avram Iancu Câmpeni și Ansamblul Doina Moțului.

Din program nu au lipsit nici poveștile la gura sobei pentru cei mici „Brăduțul de Crăciun”. Cel mai mult s-au bucurat copiii care au urcat în Trenulețul Moșului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Doi bărbați au fost reținuți, în urma perchezițiilor efectuate ieri în Câmpeni și Lupșa, la domiciliile unor persoane bănuite de braconaj cinegetic

Publicat

în

În urma celor 9 percheziții efectuate ieri, 5 decembrie, în Câmpeni și Lupșa, de către polițiștii din cadrul Poliției Orașului Baia de Arieș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, într-un dosar privind infracțiuni de braconaj cinegetic, au fost descoperite și ridicate trofee de vânătoare, carne și preparate din carne de vânat, capcane de vânătoare, arme de vânătoare, muniție și sume de bani. Două persoane au fost reținute.

Astfel, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 4 trofee de cerb comun, două trofee de căprior, o carcasă de porc mistreț și una de cerb, 120 de kilograme de carne și preparate din carne, 6 capcane de vânătoare, 10 arme letale de vânătoare, 271 de cartușe de vânătoare, 5 cartușe cu alice, confecționate artizanal, 4 dispozitive de iluminat, pe timp de noapte, articole pirotehnice și sume de bani (57.000 de euro și 30.000 de lei).

Față de doi bărbați, de 43 și 31 de ani, din comuna Lupșa, județul Alba, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, 6 decembrie, să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, pentru dispunerea de măsuri legale.

Reamintim că, în perioada iunie – decembrie 2023, persoanele vizate de anchetă ar fi organizat partide de vânătoare, fără a deține autorizație, pe fonduri de vânătoare și în afara acestora, în comuna Lupșa.

La acțiune, polițiștii din Baia de Arieș au fost sprijiniți de cei ai Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciului Criminalistic, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Poliției Orașului Câmpeni și Poliției Orașului Abrud.

În acest caz, cercetările sunt continuate.

Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni