campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Adevărate lecții din istoria neștiută a Transilvaniei, susținute la Câmpeni de către membri marcanți ai Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu”

Adevărate lecții din istoria neștiută a Transilvaniei, susținute la Câmpeni de către membri marcanți ai Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu”

Publicat în 30.11.2019 la ora 10:27

După cum s-a anunțat la întâlnirea „de bilanț” din urmă cu mai multe zile, la mijlocul acestei săptămâni s-a desfășurat în „Capitala Țării Moților” simpozionul istoric „100 de ani de administrație română în Transilvania”, organizat de către filiala din Câmpeni a Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu”, tocmai pentru a marca împlinirea unui secol de când regiunea noastră istorică este guvernată de către România Mare.

Evenimentul a fost unul inedit prin faptul că a participat un public diferit în cele două locații unde acesta s-a desfășurat: Colegiul Național „Avram Iancu” și Școala Gimnazială Câmpeni – iar invitații de onoare ce au ținut prelegeri au fost prof. Tiberiu Groza – președintele Societății Naționale „Avram Iancu” din România și ing. Constantin Sicoe – din conducerea aceleași organizații, prof. dr. Vasile Lechințan, prof. dr. Vasile Tutula și prof. dr. Ioan Todea, moderatorul simpozionului fiind Ioan Viorel Sicoe, președintele filialei din Câmpeni a societății. Mai exact, ambele momente ale evenimentului au fost adevărate lecții de istorie a României în care s-au transmis informații în cea mai mare parte necunoscute ascultătorilor, iar cu această ocazie a fost prezentată de către autor – prof. dr. Ioan Todea, originar din Albac – și următoarea sa carte ce urmează să fie lansată la începutul anului viitor: volumul „Transilvania – pământ românesc. Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”.

Așadar, la Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni, locul primei întruniri, au fost prezenți câteva zeci de elevi și profesori de aici, iar alături de invitații amintiți anterior au mai vorbit și profesorul Natalia Narița, directorul acestei școli, care a oferit diplome, a mulțumit organizatorilor și invitaților, precizând printre altele: „Ce loc mai bun pentru marcarea acestui moment istoric decât inima Țării Moților, Câmpeni, și liceul ce poartă numele eroului național Avram Iancu? Astăzi, la peste 100 de ani de la Marea Unire suntem convinși mai mult ca oricând că acel eveniment a reprezentat unul din momentele de glorie și de dreptate istorică, cele mai importante din istoria poporului nostru. Unirea a însemnat pentru ei și mai departe și pentru noi comuniune istorică, lingvistică, culturală, etnică și teritorială…”

Al doilea moment al simpozionului s-a desfășurat la Școala Gimnazială Câmpeni, acolo unde, printre participanți s-au regăsit elevi și profesori ai acestei unități de învățământ, precum și membri sau conducători ale filialelor Societății „Avram Iancu” din Apuseni. După discursurile invitaților și a profesorului Ioan Todea care și-a făcut prezentarea viitoarei sale cărți precum și demersurile întreprinse în realizarea acesteia, la finalul evenimentului au mai vorbit și alți membri ai filialelor din Apuseni sau doamna Maria Ana Motora, preşedinte al Despărţământului ASTRA Abrud – Câmpeni, între cele două organizații locale existând o foarte bună colaborare. Spre finalul întrunirii de aici, discuțiile au evoluat într-unele interactive, iar președintele Tiberiu Groza a încheiat dezbaterile cu câteva concluzii, invitând pe cei prezenți să participe la un alt simpozion istoric dedicat evenimentelor din urmă cu un secol din Transilvania, ce se va desfășura săptămâna viitoare la Cluj Napoca, chiar înainte de Ziua Națională a României.

  Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 319 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.