campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Politică » Afinele din Apuseni nu sunt contaminate cu virusul hepatitei A

Afinele din Apuseni nu sunt contaminate cu virusul hepatitei A

Publicat în 22.07.2013 la ora 8:20

olarFostul deputat PDL de Apuseni, Corneliu Olar, dezminte, cu vorba şi cu fapta, falsele zvonuri potrivit cărora fructele de pădure recoltate din Ţara Moţilor ar fi contaminate cu virusul hepatitei A.

Zvonistica alarmantă a început să facă valuri după ce acum o lună italienii au reclamat faptul că au importat din România fructe de pădure contaminate cu virusul hepatitei A. Fapt neconfirmat ulterior, dar ecourile rămase au convenit de minune achizitorilor care practică în acest an preţuri de dumping la colectarea afinelor de la culegătorii din Apuseni. Astfel, potrivit lui Olar, dacă anul trecut – un an extrem de secetos – culegătorii au primit câte 12 lei/kg de afine, anul acesta primesc doar jumătate din preţ pe un kg, respectiv 6 lei. Corneliu Olar a explicat pentru Unirea că, de-a lungul anilor, atunci când este o producţie mai mică de afine, preţul este în creştere. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple şi anul acesta când, din cauza îngheţului târziu, de iunie, care a afectat fructificaţia afinelor, producţia este mai mică. Dar preţul de achiziţie este la jumătatea celui de anul trecut. Zvonul cu hepatita este totalmente fals, a subliniat Olar, care a precizat că Ocolul Silvic Horea, de pe teritoriul căruia se recoltează mare parte din fructele de pădure, obţine în fiecare an aviz biologic de la Cluj Napoca. Anul acesta, pentru fructele de pădure de pe teritoriul Ocolului Silvic Horea au licitat 10 firme, au câştigat 9 şi se estimează recoltarea a 160 de tone de fructe de pădure.
„Înjumătăţirea preţului la afine este o grea lovitură dată moţilor din zonă. Este cunoscut faptul că an de an, în perioada iulie-august, moţii şi copiii lor sunt pe dealuri, recoltând fructe de pădure. Pentru unii este singura sursă de venit, iar pruncii îşi mai scot din această muncă banii pentru rechizitele necesare la şcoală, în toamnă. Acum au ajuns iar la mâna achizitorilor. Dacă dimineaţa se fizează pe poarta centrului de achiziţie 5 lei/kg de afine, pentru atât lucrează moţul în ziua respectivă. Chiar l-aş întreba pe actualul deputat PSD de Apuseni, Ioan Dîrzu, în ce stadiu este centrul de prelucrare al fructelor de la Câmpeni, centru pe care ni l-a promis în campania electorală din 2012?”
Pentru a infirma falsele zvonuri legate de contaminarea cu hepatită A a fructelor de pădure din Apuseni, Corneliu Olar s-a prezentat la redacţia ziarului Unirea cu un ciubăraş plin cu afine, din care a mâncat cu încredere. „Afinele din Apuseni au fost şi vor rămâne bune!”, a completat fostul deputat. Nici Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba nu confirmă că ar exista vreo suspiciune în privinţa afinelor din Apuseni. „Nu am primit nicio alertă în această privinţă. Din punctul nostru de vedere afinele sunt bune”, spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Ioan Tătucu.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 775 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.