campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Albac – zestrea care luminează

Albac – zestrea care luminează

Publicat în 09.08.2017 la ora 10:00

Albac, 31 iulie. Dimineaţa luminează adânc biroul primarului Tiberiu Todea. Este a doua întâlnire pe aceeaşi temă: cea de-a XIII-a ediţie a Târgului de turism, aflat mereu între noutăţi şi eficienţă economico-socială.

Ca preambul, o sintagmă benefică: Identificarea Albacului cu Ţara Moţilor. Poziţionarea lui strategică şi istorică. De fapt, corect ar fi să se spună reidentificarea localităţii care are drept pernă de căpătâi portretele celor trei martiri: Horea, Cloşca şi Crişan, biografie a demnităţii şi înţelepciunii. Cu alte cuvinte, se caută „noi valenţe educaţionale ale acestui segment de istorie naţională, adevărată din Munţii Apuseni, ale comunei cu 16 sate aparţi­nătoare”, cum remarca tânărul inginer, stăpân al inelelor de turism albăcean. Este o bucurie că busturile celor trei moţi se odihnesc sub pleoapa centrului Albacului. Lor li se adaugă cele cinci troiţe montate de primărie pe raza satelor Valea Lămăşoii, Cioneşti, Muntele Dorna, Păltiniş, Roşeşti, dar şi Muzeul Etnografic condus de un custode, care funcţionează datorită Centrului de informare turistică, cu doi angajaţi, şi în apropiere este deschis în permanenţă Muzeul Sportului, într-o încăpere din sala de sport, retrospectivă a contribuţiei sportivilor albăceni la dezvoltarea unor ramuri sportive precum volei, haltere, schi fond etc., accentuează Tiberiu Todea. Şi acestui fel de „adunare” a elementelor pozitive în dezvoltarea Albacului i s-ar putea îmbunătăţi zestrea edilitar-gospodărească. În acest context am reţinut un lucru esenţial: cele trei proiecte ale primăriei depuse la Ministerul Dezvoltării şi aprobate.
În 2017 s-a finalizat Proiectul european pe măsura 313: Centrul de Informare turistică, Refugiul turistic Sohodol, de asemenea marcarea de trasee turistice, panouri de informare, hărţi şi pliante turistice, care pun în valoare potenţialul turistic al acelui areal binecuvântat de Dumnezeu. Aceste recapitulări din catalogul realizărilor benefice ale primăriei în colaborare cu cetăţenii Albacului sunt, de fapt, preambulul celei de-a XIII-a Ediţii a Târgului de turism care se va desfăşura în perioada 2-3 septembrie 2017. „La această ediţie punem în faţa albăcenilor, a moţilor şi turiştilor un alt început de poveste, frumoasă şi durabilă, demnă de-a scoate, dacă vreţi, din anonimat, frumuseţea unui animal domestic cu care ne întâlnim în fiecare zi în multiple ipostaze, deopotrivă la munte şi la şes, pe cărări de munte, la cărăuşi, dar şi în libertatea vegetală, zburdând ca pasărea cerului, şi-acesta este calul – considerat în continuare cel ce face cărări prin truda tăietorilor de lemne, prin vremea rea sau bună, salvându-ne de situaţii greu de ima­ginat. Organizăm prima ediţie a Concursului de frumuseţe cabalină, după un regulament foarte bine structurat pe două mari segmente, o paradă, o trecere în revistă a mai multor rase de cai, în diversitatea lor cotidiană, montană, urmată de nişte probe de eforturi şi tracţiune ce vor încânta publicul, dotate cu premii pe care nu le detaliem încă, până nu finalizăm regulamentul la care se lucrează”, spune primarul. „Anul acesta, exemplifică un alt participant la dialogul nostru despre cea de-a XIII-a ediţie, aerisim într-un mod spectaculos expoziţia «Tradiţii şi contemporaneitate în creaţia populară», derulând pentru cei prezenţi exemple vii ale valorificării moştenite de la moşi, strămoşi până azi. Aerisirea pe mai multe compartimente se adaugă fericit realizării unui film de scurt metraj al Târgului de turism, luându-se deja legătura cu realizatori pricepuţi în domeniu. Un loc cu totul aparte în derularea ediţiei îl va avea o întâlnire a unor istorici, născuţi pe actualul teritoriu al comunei şi al Munţilor Apuseni, care să lumineze o altă zestre a existenţei noastre, cea istorică, strâns legată de dezvoltarea economică, politică, socială. Zestrea care ne luminează propria biografie pe care o putem numi sub un titlu simplu: «Albac – sinceritate istorică». Intervenţiile domniilor lor, comunicările vor apărea într-o monografie binevenită”.
Desigur, domnule primar, domnule inginer cu probleme de turism, tipărituri, în acest moment tot cuprinsul Ediţiei 2017 se va finaliza repede, lui adăugându-i-se noi acţiuni concrete de înfrumuseţare a comunei, unele mutări de obiective de interes comun, amenajări interioare etc., purtând amprenta eforturilor comune cu sătenii, cu Consiliul Judeţean Alba, celelalte primării, obiective turistice, instituţii, artişti, scriitori, interpreţi, personalităţi ale comunei şi toate acestea pot fi înglobate sub un titlu evocator: „Noi înşine prin faptă luminând”. Promitem să ne întoarcem pe la mijlocul lunii august pentru a trăi cu ochiul viu structura, prin regulament, a Ediţiei Târgului de turism 2017.

Ioan MĂRGINEAN

Facebook 

Acest articol a fost citit de 301 ori

Albac – zestrea care luminează
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.