Rămâi conectat

Actualitate

Apel către politicienii din judeţul Alba

Publicat

în

Ioan Calin Andres-primar campeniDomnului Ion Dumitrel,  presedinte al Consiliul Judeţean Alba, domnilor senatori Teodor Atanasiu – Colegiul 1 Apuseni – Alba Iulia – Cugir şi Alexandru Preş – Colegiul 2 Sebeş – Blaj – Aiud – Ocna Mureş, domnilor deputaţi Ioan Dârzu – Colegiul 5 Apuseni – Teiuş, Călin Potor  –  Colegiul 1 Alba-Iulia, Clement Negruţ  – Colegiul 2 Sebeş – Blaj, Dan Coriolan Simedru – Colegiul 3 Cugir – Zlatna şi Cornel Comşa – Colegiul 4 Aiud – Ocna Mureş.

Stimate domnule preşedinte Ion Dumitrel şi stimaţi domni parlamentari, vă mulţumim pentru interesul pe care-l acordaţi sistemului de sănătate din judeţul Alba, cunoaştem cu toţii că sănătatea este mai presus de orice şi că trebuie să o preţuim şi în unele cazuri să o tratăm prin intermediul medicilor pe care-i mai avem în ţară.
Domnule Preşedinte şi Domnilor Parlamentari ai judeţului Alba vin în faţa dumneavoastră cu rugămintea de a sprijini financiar Oraşul Câmpeni – Primăria şi Consiliul Local Câmpeni cu suma de 1.500.000 lei în vederea achiziţionări Hotelului Tulnic din Câmpeni – 70 de apartamente cu băi, holuri, căi de acces pentru ca de această instituţie să poată beneficia un număr de 9 medici, din Spitalul Orăşenesc Câmpeni (4 medici de familie, 5 stomatologi) şi încă un nr. de aproximativ 7-10 medici care vor deservi cele 2 spitale din Câmpeni începând cu acest an. Cei nouă medici vor trebui să părăsească incinta spitalului din Câmpeni, într-o perioadă foarte scurtă maxim o lună datorită faptului că , Consiliul  Local Câmpeni va fi finanţat prin ADR Centru Alba cu suma de 5.600.000 lei în vederea reabilitării ambulatoriului din Câmpeni, imobilul în care cei 9 medici îşi desfăăşară activitatea şi care deservesc o populaţie foarte numeroasă, aproape 10.000 de locuitori din Munţii Apusenii. Îmi pare sincer rău că sunt pus în această situaţie să aleg între latura umană-medicii şi cele aproape 60 de miliarde vechi pentru reabilitarea ambulatoriului din Câmpeni, surse financiare care zic eu nu sunt disponibile din bugetul local şi poate nici chiar din bugetul Consiliului Judeţean, respectiv din bugetul centralizat al statului.
O altă problemă stringentă cu care ne confruntăm este ceea a profesorilor şi învăţătorilor care fac naveta spre cele trei instituţii mari de învăţământ din oraşul Câmpeni: Colegiul Naţional „Av. Iancu”, Liceul Tehnologic Silvic şi Şcoala Gimnazială cu clasele I-VIII unde învaţă 2.561 de elevi. Aceştia ne cer să le decontăm transportul/naveta, un lucru perfect legal, dar în baza acestor considerente pentru asigurarea unor spaţii de cazare- apartamente dascălilor, ne-ar da posibilitatea să nu mai plătim aceste sume. Mai mult de atât avem antecedente de genul în care trebuie să plătim sume de peste 20.000 lei către anumite cadre didactice care au câştigat în instanţă procese cu şcolile din oraşul Câmpeni.
Mă îndrept spre dumneavoastră domnule preşedinte Ion Dumitrel şi spre instituţia pe care o conduceţi cu rugămintea expresă de a vă implica în acest demers pe care-l iniţiez, respectiv de a ne ajuta cu suma solicitată în timpul cel mai scurt cu putinţă, respectiv în limita legii care vă oferă acest drept. Consider că nu este o problemă politică sau de publicitate a unei anumite persoane, ci este o chestiune care vizează o bună parte a populaţiei judeţului Alba –  Zona Văi superioare a râului Arieş – şi de aceea cred că veţi acorda acestui demers o maximă atenţie, iar la o eventuală rectificare bugetară din luna iulie 2014 veţi da curs acestei solicitări.
Domnule preşedinte  şi domnilor parlamentari vă rog respectuos să puneţi în balanţă cele relatate succint de către mine şi într-un timp relativ scurt să daţi un răspuns pozitiv la acest subiect pe care eu îl consider deosebit de important pentru oraşul Câmpeni şi zona Munţilor Apuseni.
Locuitorii din Munţii Apuseni, prin Spitalul Orăşenesc Câmpeni, au nevoie de fonduri. Ştiu foarte bine că bani se duc şi spre spitalele din Alba-Iulia, Blaj, Sebeş, însă aceste oraşe au potenţial economic mare şi pot să îşi gestioneze aceste instituţii, pe când la Câmpeni impozitele şi taxele sunt reduse cu 50%, iar potenţialul economic şi de dezvoltare este redus din cauza lipsei banilor şi a locurilor de muncă.
Cred cu tărie, că este necesar să faceţi un efort financiar domnilor şi să alocaţi către bugetul Consiliului Local Câmpeni suma solicitată, care este o sumă mică pentru dumneavoastră, însă cu un impact foarte mare la Câmpeni şi în Munţii Apuseni.
Este pentru a nu ştiu câta dată când vin spre dumneavoastră cu acest demers. Lăsaţi politica voturilor deoparte şi faceţi politica oamenilor, politica oamenilor cu probleme de sănătate care vor să fie trataţi într-un spital modern unde actul medical este făcut cu profesionalism.
Şi locuitorii oraşului Câmpeni, şi toţi moţii au nevoie de un spital modern, nu numai locuitorii din oraşele Alba-Iulia, Blaj, Sebeş-unde aceste unităţi medicale sunt foarte apropiate, iar infrastructura permite deplasarea foarte rapidă la pacienţi.
Stimaţi domni, acest demers nu este un moft al primarului de Câmpeni, ci este o realitate. Dispuneţi de pârghiile necesare, bani de la bugetul Consiliului Judeţean Alba sau din fondul de rezervă aflat la dispoziţia guvernului pentru ca Spitalul Orăşenesc Câmpeni să apere viaţa persoanelor bolnave.
Cred că nu mai este nevoie să se întâmple tragedii pentru ca noi, cei din Câmpeni, să fim băgaţi în seamă.
Vă mulţumesc pentru înţelegere şi aştept de la dumneavoastră un răspuns pozitiv!

Cu stimă,
Ioan Călin ANDREŞ,
primarul oraşului Câmpeni


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Dorin

    22.10.2015 la 23:21

    Am auzit , desi sint din Arad ca orasul Cimpeni este mereu dat la o parte cind e vorba de fonduri insa nu pot sa inteleg de ce se intimpla acest lucru cind ar trebui sa sa se faca investitii mari aici pentru ca e o zona turistica.Ar trebui sa aveti o statie SMURD dotata cu elicopter fiind o zona accesibila greu , spital dotat si cite alte lucruri ca sa nu vorbesc de drumuri , canalizare si altele.Cimpeniul este un oras frumos si e pacat sa fie mereu defavorizat pentru ca nu primarl este dat la o parte sau orasul ci oamenii din intreaga zona a Cimpeniului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Patru persoane au ajuns la spital, în urma unui accident rutier perovocat de o șoferiță de 59 de ani din Câmpeni, la Mihoești

Publicat

în

Miercuri,  24 aprilie 2024, în jurul orei 16.30, o femeie de 59 de ani, din Câmpeni, în timp ce conducea un autoturism pe DN 75, pe raza localității Mihoești, a intrat în coliziune cu un autoturism condus, din sens opus, de un bărbat de 55 de ani, din comuna Arieșeni.

În urma accidentului, cei doi conducători auto precum și două femei de 85 și 53 de ani, pasagere în cel de-al doilea autoturism, au suferit leziuni corporale și au fost transportați la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânără de 21 de ani cercetată de polițiștii din Câmpeni, după ce a fost depistată conducând cu permisul suspendat

Publicat

în

Joi, 25 aprilie 2024, în jurul orei 01.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Orașului Câmpeni au depistat o tânără de 21 de ani, din comuna Vidra, în timp ce conducea un autoturism, pe raza orașului Câmpeni, având permisul de conducere suspendat.

Față de tânără, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sunetele tulnicelor din Apuseni au răsunat la „Primăvara românească de la Bruxelles”

Publicat

în

Două tulnicărese din Apuseni, Crinela Narița și Geanina Onețiu, au oferit sâmbătă, 20 aprilie, un moment artistic special, în cadrul unui eveniment din seria inițiativelor europarlamentarului Victor Negrescu dedicate promovării României și a județului Alba chiar în centrul capitalei europene, la Bruxelles. Tulnicele au sunat la Festivalul Arthis Fest, eveniment dedicat diasporei românești din Belgia organizat de Asociația Belgo-Română Arthis, în Place de la Bourse.

Crinela și Geanina au reprezentat cu mândrie „Grupul de Tulnicărese „Apuseni”” din Câmpeni, județul Alba, fiind a treia generație din familia lor care a sunat tulnicul la Bruxelles.

De la „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment pe care Victor Negrescu îl sprijină în calitate de europarlamentar de 10 ani, nu putea lipsi tulnicul, instrumentul muzical străvechi al moților. Tulnicăresele din Apuseni au urcat pe scena din Place de la Bourse și au “anunțat” prezența reprezentanților județului Alba, la fel ca în trecut, când instrumentul era folosit pentru a anunța evenimentele din cadrul familiei sau a comunității.

Sunetul răscolitor al tulnicelor, surprinzătoarele instrumente de cântat, au stârnit admiraţia celor prezenți la eveniment, cele două surori împărtășind cu mândrie comunității locale ”povestea lor despre tradiție, tulnic și iubire pentru cultura românească”.

Evenimentul „Primăvara românească la Bruxelles” a fost unul mare și deosebit de important pentru noi, mai ales că a fost prima noastră vizită în Belgia. În anii trecuți, bunica, împreună cu copiii ei și cu prietenele sale, au mai fost în Belgia, reprezentând Județul Alba la diferite evenimente organizate pentru românii din acolo. Deci, nu este pentru prima dată când tulnicul răsuna în Bruxelles.

Îi mulțumim domnului Victor Negrescu pentru invitație, pentru atenție și pentru faptul că încurajează tradițiile autentice promovate de tânăra generație. Totodată, îi mulțumim și pentru ospitalitatea de care a dat dovadă, prezentându-ne Palatul European, explicând mai în detaliu activitatea sa și rolul dânsului la Bruxelles.

Aș vrea să le mulțumesc și celor din staff-ul dansului care au făcut ca această experiență a noastră să fie mult mai plăcută decât ne așteptam. De asemenea, întâlnirile cu românii din diaspora sunt întotdeauna cele mai speciale și bogate din punct de vedere emoțional și spiritual. Românii noștri, și nu numai, rămân profund impresionați de povestea noastră, de povestea tulnicului, de sunetul acestuia și de istoria lui. Motiv pentru care românii își doresc să ne cunoască mai bine și să se reconecteze cu rădăcinile strămoșești prin povestirile noastre.

Am avut frumoasa surpriză ca în această dimineață să fiu contactată telefonic de către o familie care locuiește în Belgia și care ne-a întâlnit la Bruxelles, la acest eveniment. Ei au rămas profund impresionați de prestația noastră, motiv ce i-a determinat să ne viziteze judeţul Alba, Ţara Moților, și să învețe să cânte la tulnic în vara aceasta. Așadar, pentru mine și sora mea Nina a fost o experiență unică, trăită din plin și perfectă pentru încă o filă de poveste ce trebuie trecută în cartea noastră „Povestea Tulnicului din Munții Apuseni”, a transmis pentru ziarulunirea.ro, Crinela Narița și Geanina Onețiu.

Crescute într-o familie unde meșteșugul portului popular tradițional românesc și cântatul în tulnic au fost transmise din generație în generație, Crinela și Nina au fost binecuvântate de viață să fie nepoatele Marianei Gligor, tulnicăreasa cunoscută peste tot în lume și care în anul 2015 a primit prestigiosul titlu de „Tezaur Uman Viu” pentru competențele și dedicarea ei pentru păstrarea și promovarea acestui element esențial al patrimoniului cultural imaterial.

De la buni, cum o alintă Crinela și Nina, au învățat toate tainele tulnicului, dar și arta portului popular, la Bruxelles cele două tinere purtând costume cusute chiar de bunica lor.

Tulnicăresele din Apuseni au prezentat la Bruxelles poate cel mai emoționant moment artistic, fiind cel mai reprezentativ exemplu de prețuire a culturii noastre tradiționale, aducându-ne aminte că ”avem datoria de a păstra ceea ce ne definește ca popor român”.

În curând, Crinela va lansa și o carte – Povestea Tulnicului – la care a lucrat împreună cu bunica sa și care va cuprinde multe povești și informații despre instrument.

„Cu fiecare semnal al tulnicului simt că împărtășesc nu doar o tradiție, ci o parte a sufletului meu”, mai spune tulnicăreasa. ”La Bruxelles, am vrut să vă umplem sufletele de mândrie și să vă reamintim cât de bogat suntem ca popor român”, au concluzionat tinerele din Apuseni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni