campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Arborii de pe un versant din Arieșeni, rași cu acte în regulă

Arborii de pe un versant din Arieșeni, rași cu acte în regulă

Publicat în 16.06.2017 la ora 11:05

Arborii de pe un versant din comuna Arieșeni, este ras cu acte în regulă, lucrarea fiind autorizată de Ocolul Silvic Gârda. Proprietarul unei cabane din apropiere povestește că drujbele se aud în continuu, iar tăierea arborilor poate însemna sfârșitul afacerii sale, dar și posibile alunecări de teren și avalanșe iarna.

Locul arată dezolant, iar proprietarii de cabane se tem că tăierea arborilor ar putea duce la alunecări de teren şi avalanşe. „Totul este legal”, dă asigurări Direcţia Silvică Alba.

Într-o ţarã în care pãdurile dispar într-un ritm ameţitor, chiar şi tãierile legale provoacã panicã printre localnici. În Arieşeni, o comunã dintr-o zonã de munte a judeţului Alba, un versant întreg este pus la pãmânt în aceste zile.

Eugen Bălănescu şi-a vândut în 2006 toate proprietăţile din Galaţi, pentru a-şi deschide o pensiune în staţiunea din Munţii Apuseni. Este singura lui sursă de venit, iar zgomotul drujbelor care pun totul la pământ la nici 100 de metri de cabana sa îl macină serios.

„Drujbele se aud încontinuu, copacii căzând, păsările zburând din copaci. Nu va fi bine deloc, poate să însemne sfârşitul micii noastre afaceri.”

Este conştient că nu doar el ar putea fi afectat de tăieri, ci şi vecinii săi, care au proprietăţi în zonă. „Sunt arbori bătrâni, mari și asta pentru noi va fi o mare problemă. Înseamnă în viitor alunecări de teren, avalanșe iarna, pusoaie și șuroaie.”

Direcţia Silvică Alba spune că pădurea se taie în baza unei autorizaţii emise legal de Ocolul Silvic din localitate. În răspunsul adresat Digi24 Oradea, angajaţii direcţiei susţin că sunt tăiaţi doar arborii de peste 100 de ani, deşi în fotografiile suprinse de localnici se pot observa şi rămăşiţele unor arbori mai tineri.

„Se extrag arborii bătrâni, de 110 ani, de pe o suprafaţă de pădure, care este regenerată natural. Partida este amplasată pe raza Ocolului Silvic Gîrda.(…) Masa lemnoasă a fost cumpărată prin licitaţie publică de către un operator economic, conform Regulamentului aprobat prin H.G. 617/2016.”
sursa: rãspunsul Direcţiei Silvice Alba pentru Digi24 Oradea

Tăierile se fac chiar la limita Parcului Natural Apuseni. Reprezentanţii instituţiei nu se arată îngrijoraţi.

„Administraţia parcului supraveghează, urmăreşte tot ceea ce înseamnă lucrări silvice în ambele categorii de proprietate”, dă asigurări Alin Moş, directorul Parcului Natural Apuseni.

Chiar dacă totul se face cu acte în regulă, proprietarii de pensiuni din zonă încearcă din răsputeri să oprească tăierile. Ei au alertat mai multe organizaţii de mediu, dar şi Garda Forestieră, însă reacţia autorităţilor se lasă deocamdată aşteptată.

sursa: digi24.ro

Acest articol a fost citit de 282 ori

Arborii de pe un versant din Arieșeni, rași cu acte în regulă
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.