campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Astăzi, 12 aprilie 2017 – ora 18.00: Concert de pricesne tradiţionale româneşti, la Biserica din Deal, din Câmpeni

Astăzi, 12 aprilie 2017 – ora 18.00: Concert de pricesne tradiţionale româneşti, la Biserica din Deal, din Câmpeni

Publicat în 12.04.2017 la ora 15:21

Centul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează astăzi, 12 aprilie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu şi cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, un extraordinar concert de pricesne la Câmpeni, evenimentul fiind ultimul din cadrul unui amplu turneu de pricesne organizat în Postul Sfintelor Paşti de instituţia de cultură.

Concertul este programat începând cu ora 18.00 în Biserica din Deal (oraşul Câmpeni), evenimentul fiind deschis tuturor celor care îndrăgesc acest gen de cântări religioase.

Concertul cuprinde un program divers de pricesne în interpretarea unor îndrăgiţi artişti din judeţul Alba precum Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Leontina Fărcaş. În program sunt incluse şi recitaluri susţinute de Grupul vocal „Muguri de tezaur”, Grupul vocal al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia şi Cvartetul de Coarde „Augustin Bena” al Judeţului Alba. Aranjamentul şi conducerea muzicală concertelor sunt realizate de Alexandru Pal.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cîmpeni, iar intrarea este LIBERĂ.

„Încheiem astăzi un amplu turneu de pricesne pe care l-am realizat în Postul Sfintelor Paşti în judeţele Alba, Sibiu şi Cluj, un dar oferit cu drag tuturor celor care îndrăgesc aceste cântări religioase. Acum ne pregătim cu sufletele curate de Marele Praznic al Învierii Domnului şi ce poate fi mai frumos în aceste zile de post decât pricesnele noastre româneşti” a spus Alexandru Pal, managerul Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Concertul de la Cîmpeni face parte şi el dintr-un amplu turneu de pricesne pe care Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Consiliul Judeţean Alba l-a organizat în Postul Sfintelor Sărbători de Paşti în judeţele Alba, Sibiu şi Cluj, cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Mitropoliei Ardealului şi Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În cadrul turneului au avut loc evenimente similare la Alba Iulia, Sibiu, Blaj, Cluj-Napoca, Aiud, Cugir şi Teiuş.

Priceasna semnifică o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi credincioşii se împărtăşesc. Denumirea pricesnelor vine din slavonă de la cuvântul „prĕčĩstĩna” ce se traduce ca „preacurata”, iar, în timp, această sintagmă a devenit generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele româneşti au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioară Maria şi a sfinţilor. Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice în special în biserici dar au intrat şi în repertoriul unor artişti populari păstrători ai folclorului şi valorilor autentice româneşti.

Acest articol a fost citit de 61 ori

Astăzi, 12 aprilie 2017 – ora 18.00: Concert de pricesne tradiţionale româneşti, la Biserica din Deal, din Câmpeni
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.