Rămâi conectat

Actualitate

Avram Iancu a fost recunoscut ca “Martir şi Erou al Naţiunii Române” de către Senatul României

Publicat

în

avram-iancu-campeniProiectul senatorilor Teodor Atanasiu şi Crin Antonescu a fost votat!

Cu un număr de 98 de voturi “pentru”, 5 “împotrivă” şi o abţinere, proiectul senatorului liberal de Alba, Teodor Atanasiu, privind conferirea titlului onorific de “Martir şi Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu, pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc, a fost adoptat în Senatul României. Propunerea legislativă a fost formulată de liderul PNL Alba, alături de preşedintele PNL, Crin Antonescu. Din spusele senatorului de Alba Teodor Atanasiu, Comisia de Cultură a Senatului a dat în primă fază aviz negativ proiectului invocând dorinţa de a nu crea precedente, însă în cele din urmă, Avram Iancu a primit acest titlu onorific, cu rol de consolidare a valorilor naţionale. Prezent într-o conferinţă de presă, organizată vineri la sediul partidului din Alba Iulia, senatorul Teodor Atanasiu a declarat că: “Le-am spus domnilor din PSD aflaţi în sală că revoluţionarii lor din 1989 beneficiază de scutirea unor taxe, de transport gratuit şi multe altele, la fel Avram Iancu merită acest titlu onorific de martir şi erou naţional, având în vedere că a fost cel mai reprezentativ luptător din Transilvania, reuşind să scoată iobăgia din această zonă. Acest proiect adoptat în Senatul României a venit ca o consolare pentru respingerea proiectului din Camera Deputaţilor, privind întăbularea gratuită a terenurilor”, a afirmat liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu. Proiectul aprobat acum de Senatul României urmează să fie dezbătut la Camera Deputaţilor, care este camera decizională. Sperăm într-o reuşită şi aici.  Avram Iancu, de profesie avocat, este cel care a condus Revoluţia de la 1848 – 1849 în Transilvania. El  i-a mobiolizat pe moţi care au participat în număr foarte mare, circa 10.000 la Adunarea Naţională de la Blaj din 15 mai 1848. Adunarea de pe Câmpia Libertăţii la care au fost prezenţi zeci de mii de români transilvăneni a fost efectiv păzită şi s-a desfăşurat în bună rânduială datorită moţilor conduşi de Avram Iancu. Cu prilejul acestei adunări naţionale Avram Iancu le-a vorbit participanţilor explicându-le revendicările naţiunii române din Transilvania. Ulterior, după ce conflictul dintre revoluţinarii maghiari şi cei români a izbucnit, el este cel care a condus operaţiunile militare din Munţii Apuseni, ca prefect al Legiunii Auraria Gemina, unitate cu caracter militar înfiinţată chiar de el. Este acea unitate de apărare a moţilor al cărei sigiliu este ba scos, ba redat trunchiat pe propusa şi controversata nouă stemă a judeţului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Patru persoane au ajuns la spital, în urma unui accident rutier perovocat de o șoferiță de 59 de ani din Câmpeni, la Mihoești

Publicat

în

Miercuri,  24 aprilie 2024, în jurul orei 16.30, o femeie de 59 de ani, din Câmpeni, în timp ce conducea un autoturism pe DN 75, pe raza localității Mihoești, a intrat în coliziune cu un autoturism condus, din sens opus, de un bărbat de 55 de ani, din comuna Arieșeni.

În urma accidentului, cei doi conducători auto precum și două femei de 85 și 53 de ani, pasagere în cel de-al doilea autoturism, au suferit leziuni corporale și au fost transportați la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânără de 21 de ani cercetată de polițiștii din Câmpeni, după ce a fost depistată conducând cu permisul suspendat

Publicat

în

Joi, 25 aprilie 2024, în jurul orei 01.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Orașului Câmpeni au depistat o tânără de 21 de ani, din comuna Vidra, în timp ce conducea un autoturism, pe raza orașului Câmpeni, având permisul de conducere suspendat.

Față de tânără, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sunetele tulnicelor din Apuseni au răsunat la „Primăvara românească de la Bruxelles”

Publicat

în

Două tulnicărese din Apuseni, Crinela Narița și Geanina Onețiu, au oferit sâmbătă, 20 aprilie, un moment artistic special, în cadrul unui eveniment din seria inițiativelor europarlamentarului Victor Negrescu dedicate promovării României și a județului Alba chiar în centrul capitalei europene, la Bruxelles. Tulnicele au sunat la Festivalul Arthis Fest, eveniment dedicat diasporei românești din Belgia organizat de Asociația Belgo-Română Arthis, în Place de la Bourse.

Crinela și Geanina au reprezentat cu mândrie „Grupul de Tulnicărese „Apuseni”” din Câmpeni, județul Alba, fiind a treia generație din familia lor care a sunat tulnicul la Bruxelles.

De la „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment pe care Victor Negrescu îl sprijină în calitate de europarlamentar de 10 ani, nu putea lipsi tulnicul, instrumentul muzical străvechi al moților. Tulnicăresele din Apuseni au urcat pe scena din Place de la Bourse și au “anunțat” prezența reprezentanților județului Alba, la fel ca în trecut, când instrumentul era folosit pentru a anunța evenimentele din cadrul familiei sau a comunității.

Sunetul răscolitor al tulnicelor, surprinzătoarele instrumente de cântat, au stârnit admiraţia celor prezenți la eveniment, cele două surori împărtășind cu mândrie comunității locale ”povestea lor despre tradiție, tulnic și iubire pentru cultura românească”.

Evenimentul „Primăvara românească la Bruxelles” a fost unul mare și deosebit de important pentru noi, mai ales că a fost prima noastră vizită în Belgia. În anii trecuți, bunica, împreună cu copiii ei și cu prietenele sale, au mai fost în Belgia, reprezentând Județul Alba la diferite evenimente organizate pentru românii din acolo. Deci, nu este pentru prima dată când tulnicul răsuna în Bruxelles.

Îi mulțumim domnului Victor Negrescu pentru invitație, pentru atenție și pentru faptul că încurajează tradițiile autentice promovate de tânăra generație. Totodată, îi mulțumim și pentru ospitalitatea de care a dat dovadă, prezentându-ne Palatul European, explicând mai în detaliu activitatea sa și rolul dânsului la Bruxelles.

Aș vrea să le mulțumesc și celor din staff-ul dansului care au făcut ca această experiență a noastră să fie mult mai plăcută decât ne așteptam. De asemenea, întâlnirile cu românii din diaspora sunt întotdeauna cele mai speciale și bogate din punct de vedere emoțional și spiritual. Românii noștri, și nu numai, rămân profund impresionați de povestea noastră, de povestea tulnicului, de sunetul acestuia și de istoria lui. Motiv pentru care românii își doresc să ne cunoască mai bine și să se reconecteze cu rădăcinile strămoșești prin povestirile noastre.

Am avut frumoasa surpriză ca în această dimineață să fiu contactată telefonic de către o familie care locuiește în Belgia și care ne-a întâlnit la Bruxelles, la acest eveniment. Ei au rămas profund impresionați de prestația noastră, motiv ce i-a determinat să ne viziteze judeţul Alba, Ţara Moților, și să învețe să cânte la tulnic în vara aceasta. Așadar, pentru mine și sora mea Nina a fost o experiență unică, trăită din plin și perfectă pentru încă o filă de poveste ce trebuie trecută în cartea noastră „Povestea Tulnicului din Munții Apuseni”, a transmis pentru ziarulunirea.ro, Crinela Narița și Geanina Onețiu.

Crescute într-o familie unde meșteșugul portului popular tradițional românesc și cântatul în tulnic au fost transmise din generație în generație, Crinela și Nina au fost binecuvântate de viață să fie nepoatele Marianei Gligor, tulnicăreasa cunoscută peste tot în lume și care în anul 2015 a primit prestigiosul titlu de „Tezaur Uman Viu” pentru competențele și dedicarea ei pentru păstrarea și promovarea acestui element esențial al patrimoniului cultural imaterial.

De la buni, cum o alintă Crinela și Nina, au învățat toate tainele tulnicului, dar și arta portului popular, la Bruxelles cele două tinere purtând costume cusute chiar de bunica lor.

Tulnicăresele din Apuseni au prezentat la Bruxelles poate cel mai emoționant moment artistic, fiind cel mai reprezentativ exemplu de prețuire a culturii noastre tradiționale, aducându-ne aminte că ”avem datoria de a păstra ceea ce ne definește ca popor român”.

În curând, Crinela va lansa și o carte – Povestea Tulnicului – la care a lucrat împreună cu bunica sa și care va cuprinde multe povești și informații despre instrument.

„Cu fiecare semnal al tulnicului simt că împărtășesc nu doar o tradiție, ci o parte a sufletului meu”, mai spune tulnicăreasa. ”La Bruxelles, am vrut să vă umplem sufletele de mândrie și să vă reamintim cât de bogat suntem ca popor român”, au concluzionat tinerele din Apuseni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni