campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Beciul lui Horea din Câmpeni a fost gazda evocării istorice ”Horea, mândru împărat”

Beciul lui Horea din Câmpeni a fost gazda evocării istorice ”Horea, mândru împărat”

Publicat în 26.02.2016 la ora 21:51

comemorare-martirit-horea-closca-crisan-campeni-feb-2016Cu două zile înainte de împlinirea a 231 de ani de la execuția lui Horea și Cloșca, pe Dealul Furcilor din Alba Iulia, filiala locală a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” în colaborare cu Primăria Câmpeni, Consiliul Județean Alba și Asociațiunea ASTRA a organizat astăzi, la Câmpeni, o amplă evocare istorică denumită „Horea, mândru împărat”.

La evenimentul care a durat aproximativ două ore au fost prezenți numeroși localnici de toate vârstele, membri ai celor două asociații organizatoare, reprezentanți ai administrației publice locale, elevi, profesori, consilierul județean Gabriel Cîra–Grigorescu, dar și oficialități sosite de la Alba Iulia: președintele Consiliului Județean Alba – Ion Dumitrel, administratorul public al județului – Sorin Bumb, Daniela Floroian – directorul Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba, care au asistat cu toții la adevărate lecții de patriotism oferite de cei care au vorbit publicului.

Manifestarea a început la ora 12 cu un parastas susținut de preoții din localitate la ”Beciul lui Horea” – locul care aminteşte de evenimentele care au determinat izbucnirea răscoalei țărănești condusă de Horea, Cloșca și Crișan din anul 1784 – iar părintele-protopop Radu Culda a îndemnat ulterior pe cei prezenți la o mai strânsă legătură între societate și biserică.

Evocarea istorică a evenimentului a fost de condusă de Ioan Viorel Sicoe – președintele filialei Câmpeni a Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu” – care a enumerat câteva din ultimele acțiuni de cinstire a eroilor locali Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu, cât și planurile de viitor ale societății. Totodată a oferit diplome unor personalități pentru implicarea în organizarea acestei manifestări, mulțumind tuturor pentru sprijinul acordat și în special președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Prezentările istorice ale evenimentelor din 1784-1785 și ale conducătorilor răscoalei au fost făcute ulterior de primarul Ioan Călin Andreș, profesorii Nicolae Oprean și Ana Maria Motora din Câmpeni, prof.dr. Ionela Mircea de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, care au oferit nenumărate informații istorice și îndemnuri de care ar trebui să ținem seama în zilele noastre, omagiindu-ne înaintașii.

În partea de final a fost prezentat un spectacol susținut de o formație de tinere de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba coordonată de profesoara Marinela Popa, de tinerii elevi ai Colegiului Național ”Avram Iancu” și de grupul vocal-instrumental al Casei de Cultură ”Avram Iancu” din Câmpeni care au însuflețit inimile tuturor mai ales la interpretarea piesei ”Lancea lui Horea”.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 324 ori

Beciul lui Horea din Câmpeni a fost gazda evocării istorice ”Horea, mândru împărat”
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.