campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Beneficiarii de ajutor social din comuna Bistra lucrează în folosul comunităţii

Beneficiarii de ajutor social din comuna Bistra lucrează în folosul comunităţii

Publicat în 06.07.2019 la ora 10:00

Conform Planului de acțiuni și lucrări de interes local, persoanele apte de muncă, beneficiare de ajutor social din comuna Bistra, prestează ore de muncă în folosul comunității.

Planul de acţiuni sau de lucrări de interes local pe anul 2019 a fost aprobat  prin hotărâre de consiliu local, pe baza solicitărilor venite din partea instituţiilor partenere în organizarea şi evidenţa orelor de muncă. Acesta  poate fi reactualizat pe parcursul anului şi aprobat tot prin hotărâre de consiliu local.

 Pe perioada sezonului de vară, beneficiarii de ajutor social desfășoară diferite lucrări de interes local:

 • Măturarea centrului civic al comunei şi satelor componente, curăţenie Primărie (interior şi curte)
 • Adunat hârtii şi alte deşeuri din centrul comunei, de pe străzile aferente şi drumurile comunale
 • Lucrări de curăţenie şi igienizare a toaletelor publice de pe raza comunei
 • Curățenie interioară și exterioară la vestiarele aferente Terenului de sport și la Centrul de Zi pentru copii ,,Sf. Nicolae” și la zonele aferente acestora
 • Încărcat balast, pământ sau alte materiale în autovehicule, vehicule cu tracţiune animală, transport materiale cu lopata, transport materiale cu roaba la 30 – 40 m etc.
 • Confecţionat mături din nuiele, cozi la securi, lopeţi etc.
 • Despicat şi aranjat lemne de foc pentru instituții aflate în subordinea Consiliului Local și/sau alte instituţii de interes public, precum şi activități de curățenie (interior/exterior) şi alte lucrări (zugrăveli, tencuieli, vopsit, etc.)
 •  Curăţirea mâlului şi a altor deşeuri din rigolele și drumurile comunale şi vecinale, rămase ca urmare a scurgerii de precipitații
 • Desfundarea și curățirea albiilor de sub poduri și podețe
 • Lucrări de ecologizare a malurilor Râului Arieș de resturi menajere și vegetale
 • Lucrări de ecologizare a stăzilor, drumurilor comunale, a parcurilor, spațiilor verzi, terenurilor virane, malurilor râului și a văilor

„Conform legislației în vigoare, trebuie să întocmim un plan de acţiuni sau de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă, să ţinem evidenţa efectuării acestor ore şi să asigurăm instructajul privind normele de tehnică a securităţii muncii pentru toate persoanele care prestează lucrări de interes local. Şi în 2019, aceste persoane cărora li se acordă ajutor social şi care sunt apte de muncă, lucrează în folosul comunităţii”, declară primarul comunei Bistra, Traian Gligor.

În planul pentru 2019, se regăsesc şi lucrări caracteristice perioadei de iarnă: întreținerea drumurilor comunale și a străzilor prin îndepărtarea gheții și a zăpezii cu mijloace mecanice și/sau manuale, împrăștierea materialelor antiderapante unde și când este cazul etc.

În evidențele Primăriei comunei Bistra figurează în prezent în plată, 27 de dosare de ajutor social cu 43 de persoane beneficiare. Dintre acestea, şase dosare se referă la persoane vârstnice care nu efectuează muncă în folosul comunităţii deoarece au depăşit vârsta stabilită de lege pentru pensionare, respectiv 65 de ani.

Beneficiarului care nu își efectuează orele de muncă pentru luna care s-a încheiat i se suspendă dosarul. După 3 luni consecutive de suspendare, dosarul încetează conform legii în vigoare.

La 6 luni de zile, beneficiarul ajutorului social este obligat să își actualizeze dosarul. Acesta trebuie să conține și o adeverință de la AJOFM care să ateste că nu a refuzat în această perioadă un loc de muncă, că participă la cursuri de calificare/recalificare etc.

Acest articol a fost citit de 178 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.