campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Bucățile gigantice de gheață aduse de Arieșul Mare, în aval de comuna Arieșeni, au produs panică printre locuitorii din Gârda de Sus și Scărișoara

Bucățile gigantice de gheață aduse de Arieșul Mare, în aval de comuna Arieșeni, au produs panică printre locuitorii din Gârda de Sus și Scărișoara

Publicat în 03.02.2017 la ora 21:58

Ploile și temperaturile ridicate înregistrate în ultimele zile în Munții Apuseni, au făcut ca apa Arieșului Mare să spargă gheața formată peste albie și să antreneze la vale bucăți mari de gheață, care au provocat panică printre locuitori și pagube în mai multe gospodării din comunele Arieșeni, Gârda de Sus și Scărișoara.

Marin Jurj, primarul comunei Arieșeni, ne-a declarat că bucățile de gheață de pe Arieșul Mare s-au blocat la un pod, apa și gheața s-au revărsat din albia râului, fiind afectate 3 gospodării de pe raza comunei. Pagubele nu au fost prea mari deoarece mai mulți cetățeni din localitate au intervenit rapid la deblocarea ,,zaiului” și ulterior pompierii din Câmpeni cu venit cu pompele pentru a scoate apa dintr-o gospodărie din satul Fața Cristesei.

În comuna Gârda de Sus, numeroși cetățeni au asistat la ,,spectacolul” oferit de Arieșul Mare ,,umflat” cu bucăți imense de gheață, care s-au strecurat pe sub un pod din centrul comunei, fără a-l rupe, dar totuși apa a afectat câteva case și terenuri din localitate fără a provoca pagube deosebite.

În comuna Scărișoara, bucățile de gheață s-au oprit după un pod din centrul comunei și din fericire apa a reușit să se strecoare printre gheață, fără a se bloca cursul râului. Primarul Cristian  Costea a declarat că nu s-au înregistrat pagube în gospodăriile oamenilor, dar au fost afectate mai multe terenuri din apropierea râului, care au fost inundate, fără a se înregistra victime de orice fel. Acesta a declarat că la fața locului au fost prezenți reprezentanți ai ISU și ai Apelor Române care au constat situația de fapt. ,,Sperăm ca gheața să se topească, să fie spălată de apă și să pornească singură la vale dacă vremea este caldă, fără a fi nevoiți să cerem ajutorul ISU, care să o spargă prin detonare.” a mai transmis primarul comunei Scărișoara.

Chiar dacă deocamdată nu sunt semnalate probleme deosebite cu debitele Arieșurilor, în caz că ploile vor continua în perioada următoare există o probabilitate foarte mare să se producă inundații în Apuseni, deoarece stratul de zăpadă este consistent, iar aici s-au înregistrat de-a lungul timpului numeroase inundații și revărsări ale râurilor când a început să se topească zăpada.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 1567 ori

Bucățile gigantice de gheață aduse de Arieșul Mare, în aval de comuna Arieșeni, au produs panică printre locuitorii din Gârda de Sus și Scărișoara
3.5 (70%) 2 votes

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *