campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Câmpeni, capitala protestelor anti – RMGC din judeţul Alba

Câmpeni, capitala protestelor anti – RMGC din judeţul Alba

Publicat în 17.09.2013 la ora 11:30

miting Rosia MontanaCâteva sute de persoane au protestat duminică seara la Câmpeni împotriva demarării exploatării aurului de la Roşia Montană. Este cel de-al doilea protest al câmpănarilor şi al oamenilor din zonă, după ce joi după amiază a mai fost unul.

Dacă la primul protest un preot din Câmpeni a fost liderul informal al acţiunii, de această dată au fost prezenţi mai mulţi avocaţi, fapt ce ne aminteşte de remarca amară a locotenent-colonelului maghiar Kemeny, care după înfrângerea trupelor maghiare la Abrud în anul revoluţionar 1849 suspina fugind cu coada între picioare din Munţii Apuseni: „Dracul să se bată cu popii şi avocaţii!” Ştiut fiind că liderii Revoluţiei de la 1848 – 1849 în Transilvania erau avocaţi şi preoţi.
Protestul de duminică a avut loc în parcarea Hotelului Tulnic, deoarece piaţa centrală a oraşului era deja „contractată” de protestatari Pro-Roşia Montană. De altfel, aceştia, vreo 20 la număr, au privit de pe margine protestul anti-Roşia Montană. Protestul de la Câmpeni a fost dominat de prezenţa a numeroşi intelectuali: profesori universitari şi din învăţământul preuniversitar, avocaţi, oameni de afaceri care şi-au exprimat dezacordul faţă de legea promovată de premierul Ponta în Parlament. Până la protestele demarate săptămâna trecută, opinia publică din Câmpeni nu se pronunţase public, dar exista o oarecare opoziţie faţă de proiect. Odată cu declaraţiile lui Crin Antonescu şi inflamarea scenei politice, oamenii au prins curaj şi au ieşit în stradă. Unul dintre vorbitorii la mitingul de protest, Ioan Uţiu, locuitor al zonei cunoscut pentru vederile sale ecologiste, ne-a explicat: ”Eu am credinţa că acest proiect este unul profund nesănătos şi neeconomic. Nu cred că proiectul întruneşte condiţiile de securitate în privinţa mediului, dar sunt şi alte aspecte pentru care proiectul trebuie regândit, dezbătut şi revizuit ca o exploatare a statului român, un proiect care să ducă cu adevărat la dezvoltarea zonei. Eu nu cred că un proiect cu o durată activă de 10 ani este un proiect de dezvoltare durabilă.” Pe pancartele purtate de protestatari se puteau citi deja cunoscutele sloganuri „Salvaţi Roşia Montană!”, „Vrem natură, nu cianură!”, „Aurul e doar al nost, marş d-aici, că n-are rost!” În timpul desfăşurării mitingului s-a anunţat că premierul Victor Ponta a sosit la Roşia Montană la protestul pro-exploatare organizat de Sindicatul Viitorul Mineritului. Oamenii au cerut să vină să vorbească şi cu ei. Până la închiderea ediţiei premierul nu dăduse curs acestei solicitări.

Acest articol a fost citit de 860 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.