Rămâi conectat

Actualitate

Când începe Postul Paștelui Catolic și Ortodox 2022 | campeniinfo.ro

Publicat

în

Când începe Postul Paștelui 2022 Catolic și Ortodox | campeniinfo.ro

Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, motiv pentru care credincioșii se pregătesc cu milostenie în fiecare an, pentru Postul Mare, dinaintea Învierii lui Mântuitorului. Postul Paștelui 2022 este cel mai luni și mai aspru post.

Astfel, Paștele ortodox 2022 va avea loc în ultima săptămână din luna aprilie, iar Paștele catolic 2022 va fi sărbătorit cu o săptămână mai devreme.

În anul 2022, Paștele ortodox este pe data de 24 aprilie, în timp ce Paștele catolic pică pe 17 aprilie.

Citește și: Când pica Pastele ortodox și catolic în următorii ani

Postul Paștelui 2022 este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru posturi importante din an. Postul Paștelui 2022 la ortodocși va începe pe 7 martie și se încheie pe 23 aprilie, potrivit calendarului ortodox. La credincioșii catolici, Postul Mare se ține de pe 28 februarie până pe 16 aprilie.

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

Pe toată durata postului, creștin ortodocșii pot consuma doar produse vegetale, adică preparate fără carne, ouă brânzeturi, lactate și alte produse de origine animală. În anumite zile, au ceea ce se numește „dezlegare la pește”.

Pentru creştinii romano-catolici, prima zi de post pică întotdeauna într-o zi de miercuri și nu lunea, ca la ortodocși. Prima zi de post este cunoscută sub denumirea de Miercurea Cenuşii. În această zi, toţi credincioşii catolici își fac semnul crucii prin presărarea de cenuşă pe frunte și pe haine ca simbol al pocăinţei.

În același timp, postul la catolici permite o singură masă pe zi până la saturare, îngăduind puțină hrană dimineața și seara. Este valabil pentru toți cei cu vârste cuprinse între 21 și 60 de ani.

Citește și: Când sunt Floriile, Paștele ortodox și cel catolic în anul 2022

Ca o particularitate, postul la catolici are două dimensiuni. Una este legată de postul alimentar și presupune ca pe durata postului să nu mănânce preparate din carne sau care conțin carne și grăsime animală. În schimb, aceștia au voie să consume ouă, lapte, brânză, smântână și pește, precum și vin și untdelemn.

A doua dimensiune a postului catolic ține de abstinență, adică renunțarea la anumite vicii și pofte cum ar fi țigările, cafeaua, televizorul sau plăcerile trupești. La abstinență sunt obligați romano-catolicii care au împlinit vârsta de 14 ani. Legea abstinenței se poate împlini doar prin abținerea de la carne sau prin practicarea carității sau a evlaviei.

Totodată, în funcție de data la care este sărbătorit Paștele, sunt fixate Floriile și Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

De ce Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date diferite

Două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină, stau la baza calculării datei la care creștinii sărbătoresc Paștele. În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Originile sărbătorii pascale sunt legate de sărbătorile mai vechi ale renașterii naturii și ale echinocțiului de primăvară. Poporul evreu marchează prin sărbătoarea Paștelui eliberarea din sclavie și plecarea din Egipt.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

La începutul erei noastre, în perioada în care a trăit Iisus, data Paștelui iudeu (Pesah) era fixată în ziua de 14 în luna Nisan (după calendarul lunar), ziua cu prima Lună plină a primăverii. Nisan este prima lună a anului în calendarul asirian, iar în cel iudaic este prima lună a anului ecleziastic și a șaptea lună (a opta în anii bisecți) a anului secular.

Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022?

Postul Paștelui este cel mai aspru post de peste an, iar spre deosebire de alte posturi, în Postul Mare sunt mai puține zile cu dezlegare la pește:

  • 25 martie- la sărbătoarea Bunei Vestiri
  • 17 aprilie- la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile

Ce sărbători sunt în Postul Paștelui 2022?

În Postul Paștelui va avea loc sărbătoarea Bunei Vestiri pe 25 martie, sărbătoarea Sf. Calinic de la Cernica pe 11 aprilie și sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, pe 17 aprilie 2022.

Învierea Domnului sau Sfintele Paști vor fi sărbătorite la data de 24 aprilie 2022, iar în a doua zi de Paște este prăznuit Sfântul Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință.

Ce este interzis să faci în Postul Paștelui 2022

În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui, dacă nu este zi cu dezlegare.
În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Primăvara capricioasă, în Apuseni: De la +22°C la 0°C în mai puțin de 24 de ore

Publicat

în

În Apuseni, „zăpada mieilor”, cum este numită popular, a început să se aștearnă încă de azi noapte și a acoperit florile de primăvară.

Dacă în urmă cu câteva zile, chiar si la munte se înregistrau +22°C, de miercuri dimineața, iarna ne arată că mai are energie ca să ne facă surprize.

„Natura ne surprinde din nou! Ninge ca în povești la Arieșeni! Mai ieri ne bucuram de vara timpurie, azi iarnă în toată regula”, spun localnicii.

• Zăpada mieilor – semnificație

Zăpada mieilor este o denumire populară care se referă la ninsorile ce vin după data de 9 martie, când se termină Zilele Babelor. Zăpada mieilor sau zăpada berzelor este cunoscută în popor încă din vechime și este considerată benefică.

Din bătrâni, ninsorii venite de după data de 9 martie i se spune zăpada mieilor și este considerată semn bun pentru că ne aduce spor și bogăție. Unii spun că ninsoarea mieilor e pe la sfârşitul lui martie, alţii spun că e pe la începutul lui aprilie. În această perioadă sunt aduşi pe lume mieii, simbolul primăverii. Această zăpadă udă pământul și îl pregătește astfel pentru recolte bogate.

Există însă și posibilitatea ca această zăpadă să dăuneze culturilor. Dacă ea vine prea târziu și este însoțită de viscol și temperaturi negative mai multe zile la rând, atunci agricultorii au motive de îngrijorare.

• Zăpada Mieilor – legendă

Legendele spun că atunci când seva primăverii a început să tulbure liniștea firii, Soarele, sătul de atâta iernat, a încercat să fugă spre miazăzi, spre căldură. Ca să poată evada pe poarta cerului, a pus câte o babă pe cei nouă cai ai caleștii sale, știind că acestea sunt ”mai rele decât diavolul”.

Trecură astfel ca vântul de poarta Raiului, unde păzitorul ei – Sân Toader, înghețat de frigul iernii, a băgat de seamă prea târziu ce s-a întâmplat. Speriat, el a fugit în grajdurile cerului, a luat nouă bidivii puternici, a pus nouă moși să-i încalece și a pornit în urmărirea Soarelui. Au căutat ei opt zile, dar i-au pierdut urma, căci babele afurisite mânau caii de se zdruncina cerul, lăsând să cadă pe Pământ ninsoare și viscol. Prăpăd, nu alta, iar moșii, mai blânzi și mai domoli, nu se puteau pune cu ele…

A noua zi însă, moșul Alexe i-a dat de urmă, și împreună cu ceilalți moși, au pornit să-l prindă pentru a-l obliga să meargă pe drumul lui ceresc, lăsat de Dumnezeu. Și-n ziua când au găsit Soarele, Pământul cu vietățile lui s-a trezit la viață. ”Și de aceea de la zilele Babei Dochia, cea mai strașnică babă, sunt nouă zile până la Sân Toader și de la Sân Toader – nouă zile până la Alexe – omul lui Dumnezeu și de la Alexe – nouă zile până la Buna-Vestire”. (Marcel Olinescu – ”Mitologia românească”).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 29 de ani din Câmpeni cercetat de polițiștii din Alba Iulia, după ce a fost depistat conducând sub efectul substanțelor psihoactive

Publicat

în

Astăzi, 16 aprilie 2024, în jurul orei 01.30, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au oprit, pentru control, pe Calea Moților din Alba Iulia, un autoturism care era condus de un tânăr de 29 de ani, din Câmpeni.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 32 de ani din Câmpeni, condamnat la închsoare cu executare, reținut de polițiști și dus la Penitenciarul Aiud

Publicat

în

Miercuri, 10 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Câmpeni au identificat un bărbat de 32 de ani, din orașul Câmpeni, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii emis la data de 10 aprilie 2024, de Judecătoria Lugoj.

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 2 ani și 5 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

Condamnatul a fost depusă în penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni