campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Cântec, joc şi voie bună pe Dâmbul lui Gâf la a XVIII-a ediție a Târgului Lemnarilor din Munţii Apuseni

Cântec, joc şi voie bună pe Dâmbul lui Gâf la a XVIII-a ediție a Târgului Lemnarilor din Munţii Apuseni

Publicat în 18.08.2013 la ora 8:31

A XVIII-a ediție a Târgului Lemnarilor din Munţii Apuseni – Horea Mătişeşti a debutat sâmbătă, 17 august, cu  Campionatul “Munţii Apuseni” la fotbal şi o petrecere de pomipe Dâmbul lui Gâf. Zeci de localnici, turişti din ţară şi din strănătate şi reprezentanţi ai administraţiei comunale, în frunte cu primarul Marin Nicola şi fostul deputat al moţilor, Corneliu Olar, au petrecut, au jucat şi au auzit povestea legendarului Dâmb al lui Gâf. Oaspetele evenimentului, Gheorghe Turda – ginerele acestui loc,  a fost aşteptat cu plăcinte calde, pălincă de prune şi aplaudat de către toţi cei prezenţi.

gheorghe-turda-targul-lemnarilor-2013Îndrăgitul interpret de muzică populară a venit însoţit de moaţa lui Lucia Lazăr, care după câţiva zeci de ani s-a întors în locurile natale. “Ţin să precizez că sunt plecată de la vârsta de 13 ani de aici  şi m-am întors după 36 de ani. Nu am venit cu mâna goală…vi l-am  adus pe maestrul muzicii populare, Gheorghe Turda”, a declarat Lucia Lazăr. În cadrul evenimentului, aceasta a primit din partea Primăriei Horea, un certificat de naştere internaţional.

 Turiştii veniţi din Baia de Arieş, Zlatna, Câmpeni, Târgu Mureş, Bistriţa-Năsăud, Constanţa, chiar şi din  Olanda şi Franţa, au jucat şi au cântat alături de maestrul Gheorghe Turda. De asemenea, aceştia au putut degusta tradiţionalele plăcinte cu brânză moţeşti, denumite de fostul deputat al moţilor, Corneliu Olar, “piţe lăţite cu fundu’”.  Acesta a prezentat pe scurt legenda Dâmbului Gâf sau Dâmbul Îndrăgostiţilor,cum i se mai spune, explicând pe rând ce reprezintă Scările speranţei, Masa Tinereţe fără Bătrâneţe, Fântâna Inimii, Lacrima Iubirii, ruda, linia fierbinte, Joampa fericirii şi duşul natural  – “Moara norocului”. Totodată, a menţionat că, Dâmbul lui Gâf prezentat în cadrul unui proiect înscris în concurs, le-a adus moţilor  titlul de “Horea – sat european”, înregistrat de Uniunea Europeană.

 Încântat de povestea spusă de cel care a descoperit “Dâmbul Îndrăgostiţilor”, Gheroghe Turda a ţinut să precizeze că, pe moment, a remarcat  3 brazi înalţi, care pentru el au exprimat Sfânta Treime. “Totul este de Sus văzut, de privirea Celui de Sus. Sfânta Treime este aici cu noi.”, a spus maestrul.

 Seara de sâmbătă a continuat cu o discotecă în aer liber  – “Noapte albă la Horea” şi un frumos foc de artificii, în centrul comunei Horea.

 Duminică, la Târgul Lemnarilor  vor avea loc concursuri între cei mai pricepuţi meşteri lemnari, expoziţii ale meşterilor populari şi silvicultorilor din Munţii Apuseni şi împrejurimi, spectacole folclorice, horă moţească, expoziţie gastronomică, activităţi sportive, şi altele.

 Târgul Lemnarilor este organizat de Primăria şi Consiliul Local Horea, Consiliul Judeţean Alba, Centrul Cultural “Augustin Bena” Alba.

 Vă prezentăm mai jos programul zilei de duminică, 18 august:

 Ora 10.00 – Primirea invitaţilor, “Balmoşul moţesc”

 Ora 10.30 – Vizitarea expoziţiilor meşterilor populari şi silvicultorilor

 Ora 11.00 – Concursul Naţional “Cel mai bun lemnar” – ediţia a XVIII-a

 Ora 13.00 – Spectacol folcloric, cu participarea Ansamblului folcloric al judeţului Alba, Ansamblului folcloric “Arieşul” din Câmpeni, Tarafului “Moţul” din Horea, Ansamblul de dansuri populare româneşti din Chirpeş zona Agnita, judeţul Sibiu

 Invitaţi în recital: Gheorghe Turda, Ciprian Pop, Mirela Mănescu, Ancuţa Matei, Eugen Mihăilă şi alţii

 Ora 19.00 – Horă moţească

 Parteneri media ai acestui eveniment sunt Ziarul Unirea şi Televiziunea “Hora” Zalău.

 

Facebook 

Acest articol a fost citit de 439 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.