campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Cărți de specialitate primite ca donație de Școala Gimnazială „Nicodim Ganea“ din Bistra de la un fost profesor al școlii

Cărți de specialitate primite ca donație de Școala Gimnazială „Nicodim Ganea“ din Bistra de la un fost profesor al școlii

Publicat în 21.08.2018 la ora 9:38

În acest an școlar, biblioteca Școlii Gimnaziale „Nicodim Ganea“ Bistra s-a îmbogățit cu un număr de 85 de cărți de specialitate, utile atât profesorilor cât și elevilor, primite ca donație de la profesorul Gheorghe Drăgoiu din Câmpeni. Acesta a fost profesor de fizică la școala din Bistra în perioada 1968-1978, înainte de a se transfera prin concurs la Școala Gimnazială Câmpeni, de unde a ieșit la pensie.

Profesorul Drăgoiu a menționat că în perioada de 10 ani cât a fost profesor la școala din Bistra a realizat un laborator de fizică în cadrul școlii, a condus un cerc tehnico – aplicativ unde a realizat diferite dispozitive, iar împreună cu elevii și părinții a construit un panou funcțional cu instalația electrică a unui autoturism, organizând totodată în școală expoziții cu lucrările elevilor. Drept dovadă a celor realizate atunci, în ziarul Unirea au apărut în perioada 1978-1979 mai multe știri despre generatorul morse creat la școala din Bistra, despre radioficarea centrului de comună și a căminului cultural din localitate, precum și despre instruirea conducătorilor de cerc radio din școlile din zona  Câmpeni.

Referitor la donația primită, doamna Iuliana Borla – documentarist al școlii din Bistra – a menționat că a înregistrat în evidențele școlii cele 85 de volume, acele cărți sunt utile elevilor cât și profesorilor, transmițând mulțumiri profesorului Gheorghe Drăgoiu pentru gestul frumos și efortul pe care l-a depus la îmbunătățirea fondului de carte de la biblioteca școlii.

Totodată, actuala profesoară de fizică, Cecilia Georgeta Trif, a fost impresionată când a aflat că profesorul Drăgoiu a făcut donația și ulterior a apreciat cărțile oferite, între care se regăsesc 14 caiete de lucru de fizică, 3 metodici de predare a fizicii și a chimiei, 19 culegeri de probleme de fizică pentru gimnaziu, 12 cărți din diverse domenii ale științei, menționând totodată: „Doresc pe această cale să îi mulțumesc domnului profesor Gheorghe Drăgoiu deoarece se gândește mereu la educația științifică a elevilor din Bistra, unde a fost și dumnealui cândva profesor. Eu, ca și profesor de fizică, am avut multe de învățat din experiența domnului profesor Drăgoiu care m-a îndrumat pentru obținerea gradului didactic I. Domnul Gheorghe Drăgoiu a fost la Câmpeni și profesorul fiicelor mele Ana Trif și Tatiana Trif, cărora le-a deschis orizontul spre cunoașterea universului fizicii și a științelor exacte, ajutându-le să își formeze gândirea critică și obiectivă asupra vieții. Eu și elevii din Bistra vom folosi cu plăcere cărțile donate de domnul profesor și îmi voi aminti cu mult respect de învățăturile dumnealui.”

Prin vocea directorului Elena Balea, și conducerea școlii din Bistra mulțumește pentru donația făcută, care a venit în sprijinul elevilor și cadrelor didactice: „Cu fapte şi muncă, împletite cu credinţă, curaj şi încredere, toate puse în slujba binelui, a educației și a copiilor, acesta este profesorul și omul din fața noastră. Cunoscând astfel de caractere puternice, înveţi să-ţi apreciezi şi să-ţi iubeşti mai mult viaţa şi să fii recunoscător că i-ai întâlnit. Noi, cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra, cu respect îi mulțumim pentru generozitatea de care a dat dovadă. Pentru toate acestea și multe altele, vă mulțumim și vă asigurăm de întreaga noastră prețuire!” a transmis directorul școlii din Bistra.

Cele 85 de cărți donate la școala din Bistra nu sunt singurele cărți donate de profesorul  Drăgoiu, acesta oferind împreună cu soția Viorica Drăgoiu, fostă profesoară de chimie, și alte cărți mai multor instituții din Câmpeni: Colegiului Național „Avram Iancu” – 42; Școlii Gimnaziale Cîmpeni – 145; Bibliotecii „Avram Iancu” – 245; Liceului Tehnologic Silvic Cîmpeni – 194 volume.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 262 ori

Cărți de specialitate primite ca donație de Școala Gimnazială „Nicodim Ganea“ din Bistra de la un fost profesor al școlii
Apreciază acest articol

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.