campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Casa de Piatră, cătunul din Apuseni care păstrează încă poveştile, tainele şi oamenii lui care nu l-au părăsit

Casa de Piatră, cătunul din Apuseni care păstrează încă poveştile, tainele şi oamenii lui care nu l-au părăsit

Publicat în 05.04.2017 la ora 18:10

Considerat a fi o adevărată minune a Apusenilor, cătunul Casa de Piatră se afla la 12 km de Gârda de Sus, la o altitudine cuprinsă între 1000 şi 1200 m. Se spune că se află la capătul lumii. Însingurat, patriarhal, colorat şi viu, cătunul Casa de Piatră este… acolo, în Apusenii lui, între ceruri, păduri şi stânci de calcar, cu toate poveştile, tainele şi oamenii lui care nu l-au părăsit.

Cătunul înconjurat de stânci (de aici i se trage şi numele) este căminul a circa 20 de familii, care iubesc acest petec de pământ. În Apuseni, femeile au grijă de casă şi de animale, în timp ce bărbaţii se ocupă cu lemnul şi fac diverse munci, de zi, pentru a câştiga banii necesari supravieţuirii familiei. Moţii sunt, de când se ştiu, într-o luptă permanentă cu viaţă. Nimic nu-i cruţă.

Este şi raiul speologilor şi artiştilor fotografi. Peisajele inedite şi peşterile minunate îi atrag aici pe cei curioşi, pentru a descoperi această lume, unde şi locuitorii dau dovadă de o ospitalitate moştenită din străbuni. În munţii din jur se află şi Peştera Gheţarul de la Vârtop cunoscută şi sub denumirea Peştera Minunată datorită frumuseţii speleotemelor, peşterile Coiba Mare care are cel mai mare portal ca suprafaţă din România, Coiba Mică, Hodobana, Huda Orbului, Huda Oilor, Avenul din Şesuri, Pojarul Politei, Suruta şi Izbucul Tăuz.

Casele păstreză arhitectura tradiţională, construite din lemn, în stil moţesc. La Casa de Piatră poţi să te cazezi la localnici şi să mănânci ceea ce gătesc pentru ei.

Astăzi, cătunul reprezintă o mare atracţie pentru turiştii din toată lumea. Când ajungi aici, te-ai putea auzi şoptindu-ţi că ai vrea să rămâi acolo, departe de forfotă citadină.

Acest articol a fost citit de 897 ori

Casa de Piatră, cătunul din Apuseni care păstrează încă poveştile, tainele şi oamenii lui care nu l-au părăsit
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.