campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Cea de-a doua zi a Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac – 2016 a fost destinată gastronomiei tradiţionale, meşteşugurilor populare şi folclorului autentic

Cea de-a doua zi a Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac – 2016 a fost destinată gastronomiei tradiţionale, meşteşugurilor populare şi folclorului autentic

Publicat în 05.09.2016 la ora 9:24

targul-de-turism-de-la-albac-ziua-doi-2016Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac, unicul târg de turism rural din Transilvania şi cel mai important din România, a continuat, duminică, ziua fiind destinată gastronomiei tradiţionale, meşteşugurilor populare şi folclorului autentic.

Cei mai buni lemnari din zonă au fost provocaţi să îşi arate măiestria în arta cioplirii şi prelucrării lemnului, în timp ce bucătarii din mai multe pensiunile de pe Valea Arieşului au preparat cele mai gustoase mâncăruri la ceaun, realizate după reţete tradiţionale. Şi cum mâncarea bună trebuie însoţită de o muzică bună, evenimentul a continuat cu un spectacol maraton de folclor autentic.

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac a continuat, duminică, ziua fiind dedicată gastronomiei tradiţionale, meşteşugurilor populare şi folclorului autentic toate acestea având scopul de a arăta unicitatea turismului rural românesc. Manifestările au debutat în jurul orei 11,00 cu o demonstraţie gastronomică în cadrul căreia bucătari şi bucătărese din mai multe pensiuni de pe Valea Arieşului au gătit mâncăruri la ceaun după reţete tradiţionale şi folosind doar produse ecologice. Echipele au gătit în aer liber mâncăruri la ceaun la foc de lemne şi folosind carne de pui, vită, porc sau mistreţ, dar adăugând şi ingrediente inedite precum sosurile de merişoare sau afine.În final mâncărurile au fost premiate de organizatori, însă nota finală a fost dată de turişti care au degustat toate preparatele tradiţionale în cadrul unei mese organizată în cadrul târgului. O altă demonstraţie de măiestrie şi îndemânare a fost oferită de meşteri lemnari din zona Munţilor Apuseni care au cioplit în trunchiuri de copac.

Mâncarea tradiţională şi meşteşugurile populare au fost completate perfect de folclorul autentic, toate trei fiind „ingredientele” care dau unicitate turismului rural din România. Astfel programul târgului a continuat cu o paradă a portului popular desfăşurată prin centrul comunei Albac şi un spectacol folcloric maraton. Iubitorii muzicii populare au fost încântaţi de evoluţiile ansamblurilor folclorice: ,,Brădeana” din Sohodol, ,,Floare de Colţ” din Galda de Jos, ,,Câmpul pâinii” din Vinerea, ,,Vinţana” din Vinţu de Jos. Programul a continuat cu Taraful Gigel Nicola alături de Ioana Ciorea, Alexandra Vădan, Aurel Şuteu, Eugen Mihăilă, Gheorghe Paşca şi Dorel Banci. Seara se va încheia cu Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” a Județului Alba, alături de interpreţii Nicolae Tuhuţ, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Roxana Reche, cât şi de o serie de invitaţi precum Tudor Furdui Iancu, Leontina Fărcaş, Reta Rus, Veta Biriş, Petrică Moise, Anghelina Timiş. Conducerea muzicală  a fost asigurată de dirijorul Alexandru Pal.

„Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac a crescut de la an la an şi odată cu el şi turismul rural din Munţii Apuseni. Acest lucru nu poate însemna decât prosperitate pentru oamenii din această zonă. Aproape de finalul unei noi ediţii a târgului putem spune că suntem pe drumul cel bun şi turismul rural românesc are un viitor bun, însă nu trebuie să uităm că reuşita depinde de noi: autorităţi, proprietari de pensiuni sau locuitori ai comunităţilor rurale. Noi trebuie să fim gazde primitoare, să punem în valoare tot ce avem frumos şi autentic astfel încât turiştii să vină în zona noastră şi apoi să vorbească despre noi ca acest lucru să aducă alţi turişti” a spus primarul comunei Albac Tiberiu Todea.

„Gastronomia, meşteşugurile populare, tradiţiile şi folclorul sunt extrem de importante când vorbim de turismul rural românesc deoarece turistul este atras atât de zona pitorească dar şi de mâncărurile gustoase, de tradiţiile din lumea satului, de muzica populară autentică dar şi de produsele făurite cu migală de meşterii noştri populari. Această zestre trebuie să o păstrăm şi să o valorificăm împreună cu oferta turistică sau ca o parte a ofertei turistice. Acesta este motivul pentru care cea de-a doua zi a Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac a fost destinată folclorului, gastronomiei şi meşteşugurilor tradiţionale” a spus directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba Alexandru Pal. 

• Târgul Naţional de Turism Rural Albac – cel mai important târg de turism rural din România

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este unicul târg de turism rural din Transilvania şi cel mai longeviv şi important din România. Evenimentul, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Albac, iar partenerul oficial al târgului este Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Filiala Alba. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

FOTO: Diana Popescu

Acest articol a fost citit de 98 ori

5.0
01

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.