campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Cea de-a VI-a ediție a Marșului național „Avram Iancu” a început ieri dimineață din satul Vidra

Cea de-a VI-a ediție a Marșului național „Avram Iancu” a început ieri dimineață din satul Vidra

Publicat în 07.09.2016 la ora 20:52

mars-avram-iancu-2016Această manifestare este organizată, pentru al șaselea an consecutiv, de poetul Laurian Stănchescu. Acesta a afirmat luni, la Deva, că participanții la marș vor străbate, pe jos, cei aproape 100 de kilometri care despart satul Vidra de cimitirul de la Țebea, locul în care este înmormântat Avram Iancu.

„Avram Iancu nu este doar un simbol de moment, este un simbol al istoriei și culturii naționale. Dacă Avram Iancu nu se năștea și nu era aici, Transilvania nu era a noastră, iar astăzi prin Transilvania curgea o istorie străină pe o albie românească. Avram Iancu a ținut în loc istoria, a dat identitate acestui popor — exact ceea ce are nevoie o națiune”, a declarat luni, pentru AGERPRES, poetul Laurian Stănchescu.

Marșul va fi precedat luni seara de un priveghi la casa lui Avram Iancu, din Vidra, după care marți dimineața se va pleca spre Țebea, urmând să treacă prin mai multe localități cum ar fi Câmpeni, Abrud, Mihăileni, Crișcior sau Brad. Participanții și-au propus să ajungă la Țebea sâmbătă seara, în ajunul Serbărilor Naționale organizate în cinstea lui Avram Iancu.

Între cei care vor lua parte la marș se vor număra oameni de cultură, reprezentanți din diaspora românească, dar și oameni ai locurilor. „La acest marș vin oameni cu lumânări aprinse, vin patrioți români, vin primari. La fiecare biserică se va face slujbă pentru sufletul lui Avram Iancu”, a explicat poetul Laurian Stănchescu.

În plus, acesta și-a manifestat speranța că un proiect de lege prin care Avram Iancu ar urma să fie declarat „erou și martir al națiunii române” va fi adoptat de Camera Deputaților în cursul săptămânii viitoare.

Marșul național „Avram Iancu” precede Serbările Naționale de la Țebea, organizate anual în memoria eroului moților, în cea de-a doua duminică din septembrie.

Sursa Agerpres, sursa foto Hunedoaraliberă 

Acest articol a fost citit de 253 ori

Cea de-a VI-a ediție a Marșului național „Avram Iancu” a început ieri dimineață din satul Vidra
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.