campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Cei 15.000 de euro oferiți la licitație de moții din Horea nu au fost suficienți pentru adjudecarea drapelului de luptă al lui Avram Iancu

Cei 15.000 de euro oferiți la licitație de moții din Horea nu au fost suficienți pentru adjudecarea drapelului de luptă al lui Avram Iancu

Publicat în 04.02.2016 la ora 11:15

drapel-avram-iancu-licitatieDrapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu a fost adjudecat, ieri, 3 februarie 2016, la licitația organizată de Casa Artmark, la prețul de 105.000 de euro. 

Pentru achiziționarea obiectului istoric a mers la București un grup de din comuna Horea, din care a făcut parte, alături de viceprimarul localității Ioan Trif, și fostul deputat Corneliu Olar, toți îmbrăcați în port popular.

„A fost dureros. M-am dus până la 15.000 de euro. Atât am putut”, a spus Corneliu Olar, din partea comunității din Ardeal, prezent la licitație. „Poate că și noi am ajutat prin ținuta noastră și prin prezența noastră și a crescut prețul”, a continuat el, adăugând că pentru comunitatea moților drapelul „valorează mai mult decât 105.000 de euro”. El a precizat că va încerca să convingă cumpărătorul să expună acest obiect în Țara Moților.

„Acest steag are o valoare inestimabilă, pentru că i-a unit pe români. Este simbolul națiunii române. Am vorbit cu familia domnului Corneliu Vadim Tudor. Pot să spun că… cu un ochi râde, cu altul plânge, pentru că o să ducă mai departe, cu acești bani, visul lui Corneliu Vadim Tudor — revista România Mare—, iar (…) acest steag al lui Avram Iancu făcea parte din patrimoniul familiei. Începând din această noapte, nu mai face parte din patrimoniul familiei lui Corneliu Vadim Tudor”, a declarat fostul senator Marius Marinescu, după licitație.

El a spus că, alături de familia lui Vadim Tudor, speră că steagul va fi expus într-un loc unde „toți iubitorii de istorie să vină, să îl vadă și să îl admire”.

Valeriu Sângeorzan, marketing and sales director al casei de licitații Artmark, a afirmat că, probabil, drapelul va fi expus într-un spațiu public. „Pot chiar să îi asigur pe toți oamenii că, în ceea ce ne privește, vom face toate demersurile în acest sens. De altfel nu este pentru prima oară când noi facem acest lucru și convingem colecționarii să își expună public operele de patrimoniu, de tezaur”, a declarat el, după licitație.

„Există un proiect inițiat de Artmark, care se numește Camera colecționarului și care funcționează. Suntem deja în negocieri cu șapte muzee mari ale acestei țări unde au intrat astfel de valori. Am speranța că vom reuși să facem același lucru cu drapelul despre care vorbim”, a adăugat reprezentantul Artmark, menționând că regiunea vizată este „din Ardeal”.

Drapelul, pictat pe piele, raritate absolută, datat la jumătatea secolului al XIX-lea, a avut un preț de pornire de 5.000 de euro, a fost de departe cel mai dorit și cel mai licitat obiect din lotul prezentat, și a fost achiziționat în urma unei oferte online.

Sursa: agerpres.ro

Acest articol a fost citit de 99 ori

Apreciază acest articol

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.