campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Centenarul Marii Uniri – sărbătorit de elevii școlilor din zona Munților Apuseni

Centenarul Marii Uniri – sărbătorit de elevii școlilor din zona Munților Apuseni

Publicat în 30.11.2018 la ora 13:32

Unirea Transilvaniei cu România, realizată acum un secol la Alba Iulia – visul măreț al înaintașilor noștri – a fost marcată în anul Centenarului, mai mult ca niciodată, prin nenumărate activități educative desfășurate de unitățile școlare și culturale din zona Munților Apuseni.

Marea majoritate a acestora au fost prezentate în spațiul public și au avut ca scop de a-i apropia pe elevi de faptele istorice ale eroilor noștri ce trebuie respectați, Centenarul ajutându-i să conștientizeze importanța celui mai mare eveniment din istoria românilor.

Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni a organizat o serbare în sala de sport a liceului, sub îndrumarea directorului Mariana Alina Bexa și a cadrelor didactice, acolo unde preșcolarii și toții elevii unității școlare au pregătit un program artistic cu poezii și cântece patriotice, menite să sensibilizeze auditoriul format din reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, ai administrației publice locale din Arieșeni, ai Poliției Arieșeni, profesori pensionari, dar mai ales pentru numeroși părinți și bunici ai elevilor prezenți la această sărbătoare. Elevii clasei  a VIII-a au pregătit și o mică scenetă, cu personaje reprezentative din „Moș Ion Roată și Unirea”,  pe peretele sălii de sport invitații au admirat o expoziție a elevilor din ciclul gimnazial cu 100 de desene, reprezentând simboluri ale Marii Uniri, dar și jertfa soldaților români pentru împlinirea acestui ideal. Majoritatea elevilor, dar și cadrele didactice prezente, au îmbrăcat straiele populare, au purtat steaguri tricolore, mândrindu-se cu acest lucru, prin realizarea unei parade a portului popular, pornind din fața școlii, printre fulgii de zăpadă, până în centrul comunei Arieșeni, la primărie, apoi spre sala de sport, unde s-au pregătit pentru debutul spectacolului. Serbarea a început prin intonarea Imnului Național și s-a încheiat cu Hora Unirii, la care au participat toți cei prezenți.

Biblioteca Orășenească „Avram Iancu” a fost gazdă primitoare în ultimul timp pentru mai multe grupuri de elevi de la Școala Gimnazială Câmpeni, însoțiți de mai multe învățătoare, a precizat  doamna Dana Nicula, responsabilul bibliotecii din „Capitala Țării Moților”. Micuții au vizitat biblioteca și Muzeul „Avram Iancu”, au recitat poezii, au interpretat cântece patriotice și au fost informați despre Marea Unire, ocazie cu care au primit și diplome de la primarul orașului, Ioan Călin Andreș, pentru activitățile frumoase realizate de Centenar.

La Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni, activitățile dedicate Centenarului Marii Uniri au fost lansate încă din prima zi de școală prin proiectul „Ce înseamnă să fii român în 2018?”, au continuat cu cele desfășurate în cadrul programului „Săptămâna altfel” și ulterior cu Balul Bobocilor, ce a avut în acest an aceeași temă. Ultima dintre activități s-a desfășurat recent, pe terenul de sport a școlii, atunci când în prezența conducerii administrației publice locale, elevii talentați ai școlii coordonați de profesorul Gelu Muntea și dansatori populari pregătiți de Oana Joldeș au prezentat mai multe momente artistice, s-au ținut discursuri sau cuvântări pe tema Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918.

De asemenea, Grădinița cu Program Prelungit „Piticot” Câmpeni, alături de alte activități realizate de cadrele didactice s-a regăsit o șezătoare literară cu tematică istorică, realizată prin parteneriatul  educatoarei Rodica Paven cu Biblioteca Orășenească „Avram Iancu” Câmpeni, reprezentată prin responsabilul Dana Nicula. La această șezătoare au participat părinți care au povestit, au cântat, au dansat și au făcut demonstrații ale meșteșugurilor tradiționale alături de copii, la fel ca și în întâlnirile de la sat desfășurate cu mult timp în urmă.

Acest articol a fost citit de 251 ori

Centenarul Marii Uniri – sărbătorit de elevii școlilor din zona Munților Apuseni
Apreciază acest articol

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.