campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Centrul „After School” din Bistra va fi funcţional din vara acestui an

Centrul „After School” din Bistra va fi funcţional din vara acestui an

Publicat în 06.05.2016 la ora 12:30

primaria-bistra-nouCentrul de îngrijire copii tip after school din Bistra a fost înfiinţat printr-un program PNDR, pe Măsura 322, în cadrul proiectului “Modernizarea infrastructurii rutiere, de mediu, socială şi culturală în comuna Bistra”.

Suma alocată amenajării, modernizării şi dotării centrului este de peste 8 miliarde de lei vechi. Pentru ca centrul să devină funcţional, procedurile de licenţiere au fost demarate în luna octombrie a anului trecut, prin depunerea documentaţiei de acreditare a comunei Bistra ca furnizor de servicii sociale, la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. După ce ministerul va trimite documentul de acreditare, etapa următoare va fi angajarea personalului care va deservi centrul şi selectarea beneficiarilor, adică a copiilor. Înfiinţarea Centrului de îngrijire copii tip after school are ca scop prevenirea abandonului familiar şi a eşecului şcolar în rândul a 20 de copii care provin din familii cu o situaţie socio-economică precară din comuna Bistra.
“Odată cu amenajarea centrului after school, s-a îmbunătăţit şi calitatea condiţiilor din spaţiul în care funcţionează grădiniţa. Când centrul va fi dat în folosinţă, acest lucru nu va afecta programul de funcţionare al grădiniţei. Partenerul principal în implementarea şi funcţionarea acestui centru este Biserica Ortodoxă din Bistra.  Printre obiectivele propuse se numără şi reducerea abandonului familial şi şcolar, îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru copiii ce provin din familii sărace, oferirea unei alternative constructive de petrecere a timpului liber, promovarea participării active a copiilor în familie şi în comunitatea locală. În urma acestui proiect s-au mai creat şi câteva locuri de muncă la noi în comună. Posturile vor fi scoase la concurs după finalizarea procedurilor de acreditare care depind de Ministerul Muncii”, afirmă primarul comunei Bistra, Traian Gligor.
After school este un serviciu pentru protecţia copilului, a cărui misiune este atât de a preveni abandonul şi instituţionalizarea copilului, prin asigurarea pe timpul zilei a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere, socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independente, orientare şcolară şi profesională, recuperarea unor carenţe educative, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare pentru părinţi sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii în dificultate.
Până în prezent, în comuna Bistra nu exista nicio formă de protecţie socială care să vină în sprijinul acestei problematici. Participând la programele ce se vor desfăşura în centrul after school, copiii vor învăţa să-şi petreacă în mod util şi plăcut timpul liber, vor recupera carenţele la învăţătură sau vor aprofunda cunoştinţele şcolare, îşi vor descoperi talentele şi îşi vor cultiva abilităţile. Toate acestea vor avea efecte pozitive asupra formării personalităţii copiilor.
Centrul after school din Bistra are 2 camere de studiu, o cameră de zi pentru activităţi recreative, o sală pentru servit masa, 3 grupuri sanitare pentru copii şi unul pentru personal, un birou şi este dotat cu centrală termică. Spaţiul este utilat cu mobilier nou, cu aparatură electrocasnică, calculatoare, materiale didactice, cărţi, rechizite şcolare etc. Copiii vor beneficia de 2 mese pe zi: prânz şi o gustare. Centrul va avea 4 angajaţi: 1 asistent social licenţiat în asistenţă socială, 2 animatori socio-educativi calificaţi şi un psiholog. Centrul va deveni funcţional din vara acestui an.

N. M.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 235 ori

Centrul „After School” din Bistra va fi funcţional din vara acestui an
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.