Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Cinci liceeni din Câmpeni trebuie să-și ia adio de la BAC până în sesiunea din 2023

Publicat

în

Luni, 16 august 2021, la prima probă scrisă a sesiunii de toamnă a bacalaureatului, în județul Alba au participat 200 dintre cei 249 de candidați așteptați să dea testul la limba și literatura română.

Așdar, nu s-au prezentat 49 de elevi, în timp ce 5 liceeni din Câmpeni au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă, a transmis prof. Gabriela Gâlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Folosind telefoane mobile sau sisteme de supravgehere cu căști audio, cei 5 elevi au vrut să înșele vigilența personalului Colegiului Național „Avram Iancu” Câmpeni implicat în desfășurarea examenului, dar, de fapt, s-au păcălit singuri, ei nemaiavând dreptul să susțină BAC-ul decât peste două sesiuni, adică taman până în sesiunea din vara anului 2023!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Elevii din Câmpeni au fost consiliați de polițiști despre prevenirea violenței în mediul școlar

Publicat

în

Elevii din Câmpeni au fost consiliați, în această săptămână, de polițiștii Biroului Siguranță Școlară și cei ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în legătură cu prevenirea violenței în mediul școlar, bullying-ului, cyberbullying-ului și alte aspecte legate de siguranța lor. 

Astfel, elevii Colegiului Național “Avram Iancu” Câmpeni și ai Școlii Gimnaziale Câmpeni au participat la discuții cu tematică diversă, prin intermediul căreia polițiștii i-au ajutat pe elevi să conștientizeze consecințele asociate comiterii unor fapte antisociale și ale absenteismului sau abandonului școlar.

Discuțiile s-au concentrat asupra violenței în mediul școlar, fiind explicat conceptul de bullying/cyberbullying, s-au referit la traficul de persoane și la  consecințele nefaste ale consumului de  droguri, tutun și alcool de către tineri.

O altă temă de interes a fost cea privind profesia de polițiști. Elevilor le-au fost  prezentate şcolile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne care pregătesc agenţi şi ofiţeri de poliţie, precum şi condiţiile pe care un candidat trebuie să le îndeplinească, pentru a participa la concursul de admitere la o şcoală de poliţie.

Au fost discutate aspecte legate de abilităţile necesare unui poliţist, avantajele oferite tinerilor ce urmează  şcolile de poliţie (gratuitate la cazare şi masă, un loc sigur de muncă la finalizarea studiilor), iar elevii au fost invitaţi să se gândească la posibilitatea alegerii unei cariere în poliţie şi au fost încurajaţi să se pregătească din timp pentru o eventuală admitere la o şcoală de poliţie.

Copiilor le-a fost reamintit și faptul că data de 25 martie are, pentru poliţişti, o însemnătate deosebită, în această zi fiind sărbătorită Ziua Poliţiei Române.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Ziua Națională a Lecturii, sărbătorită la Colegiul Național „Avram Iancu” și Grădinița cu Program Prelungit „Piticot” din Câmpeni

Publicat

în

„Bucuria lecturii împreună cu cei mici” a fost motto-ul zilei de 15 februarie pentru Biblioteca Orășenească „Avram Iancu” Câmpeni, care a răspuns invitației de a participa la activitățile organizate de către Grădinița cu Program Prelungit „Piticot” cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii.

Astfel, doamnele bibliotecare Daniela Nicula și Ioana Bâldea au petrecut momente unice de emoție și magie împreună cu copiii, citindu-le scurte lecturi captivante din volumele aduse special de la bibliotecă.

„Alături de doamnele educatoare, micuții au fost atrași de minunatele povești și cărți, pentru că obiceiurile bune se învață în copilărie. Dorim să aducem mulțumiri speciale pentru invitație doamnei director Rodica Paven și cadrelor didactice implicate în proiectul dedicat acestei zile sărbătorite pentru prima dată în acest an: Mihaela Ioana Chira, Daniela Bota, Ioana Sicoe, Mihaela Elena Morariu, Adriana Dușa, Alina Bica, Mariana Petruța, Ana Câmpean, Dana Popa, Codruța Marcu, Daniela Petaca, Liliana Cenușa și Valentina Berindeie”, au transmis bibliotecarele care au spus povești preșcolarilor de la grădinița din Câmpeni.

În paralel, Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni a organizat numeroase activități dedicate acestei zile, unul dintre ele fiind atelierul de lectură „Citesc ca să mă informez”, derulat cu clasa a IX-a Matematică – Informatică și având ca text suport „Maitreyi” de Mircea Eliade.

„Activitatea desfășurată și-a propus să facă dovada unei experiențe didactice care asigură succesul școlar și personal al elevilor, prin deschidere spre nevoile reale ale acestora, mai ales cele legate de interculturalitate, dar și spre depășirea momentelor de cumpănă întâmpinate de ei în procesul de lectură. De asemenea, ne-a ajutat să îmbunătățim strategiile didactice ineficiente și să le întărim pe cele bune, dar ne-a ghidat și spre o deschidere în formarea abilității elevilor de a experimenta prin lectură o altă cultură și de analiza această experiență prin activitatea desfășurată în echipă. Citind și analizând romanul lui Mircea Eliade, elevii au ajuns să înțeleagă mai bine diferențele culturale, să stabilească legături cognitive și afective între experiențe trecute și prezente privind diferențele culturale manifestând interes, dar și gândire critică”, au menționat doamnele Diana Stan și Monica Borteș, profesori coordonatori ai acestui atelier.

Totodată au fost derulate și activități din proiectul „Împreună prin lectură”, organizate online printr-un parteneriat cu Școala Gimnazială „Octavian Goga” Cluj Napoca, Școala Gimnazială „Dr. Bernady Gyorgy” Târgu Mureș, Liceul Teoretic „Radu Petrescu” Prundu Bârgăului și Școala Gimnazială „Luca Gavril” Drăgușeni. „Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, am citit împreună două generații diferite: copii și părinți-profesori. Am descoperit împreună ce înseamnă azi a citi atât pentru cei mai mici, elevii clasei a V-a, cât și pentru cei mai mari, elevii clasei a XII-a SNA. Am călătorit împreună dincolo de o copertă, regăsind universul magic al cărții. Am fost împreună la școală și online cu elevii clasei a VIII-a. Povestea merge mai departe, mereu mai departe.” a transmis profesorul Horia Nicolae Barbu – directorul Colegiului Național „Avram Iancu” Câmpeni.

Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Școala Gimnazială „Dr. Petru Șpan” Lupșa, mai informatizată decât multe școli din orașele județului Alba

Publicat

în

Într-o lume în continuă schimbare, dominată de tehnologie, unde informația circulă ,,ca vântul și ca gândul”, se impune tot mai mult ideea de ,,școală a viitorului” – una la care elevii să vină cu drag și să găsească dotări similare celor moderne din mediul urban.

Pornind de la această dorință, colectivul de cadre didactice de la Școala Gimnazială ,,Dr. Petru Șpan” Lupșa a decis ca una din țintele strategice de dezvoltare instituțională pentru perioada următoare să fie „Creșterea, până în anul 2024, a procentului de cadre didactice care utilizează tehnologia informațională computerizată, de la 50% la 80%”.

Astfel, primul obiectiv specific pentru realizarea acestei ținte este dezvoltarea bazei materiale a școlii prin dotarea tuturor sălilor de clasă, a laboratorului de informatică și a Centrului de Documentare și Informare cu mijloace didactice moderne. Bineînțeles că acest obiectiv ar putea fi prea îndrăzneț pentru o școală din mediul rural pentru că este nevoie de resurse financiare considerabile, dar unitatea de învățământ din această comună a găsit un real sprijin în autoritățile locale, respectiv Primăria Lupșa și Consiliul Local Lupșa.

Prin urmare, administrația publică locală de aici a alocat anul trecut resurse financiare atât pentru dezvoltarea bazei materiale a școlii, dar și pentru formarea și perfecționarea cadrelor didactice – acesta fiind al doilea obiectiv al țintei propuse. Datorită acestui ajutor, poate nesperat, fiecare sală de clasă a fost dotată cu televizor smart și table magnetice de dimensiuni mari. De asemenea, s-au achiziționat videoproiectoare, ecrane de proiecție, laptopuri, imprimante, cărți și tablete grafice – atât de necesare mai ales în cadrul activităților online, dar și în activitățile cu prezență fizică. Însă surpriza cea mai mare a sfârșitului de an a fost dotarea unei săli de clasă cu o tablă interactivă și 15 laptopuri, achiziționate tot de către Primăria Lupșa.

„Sperăm că acesta este doar începutul modernizării școlii, având în vedere că administrația publică de la noi a depus un proiect finanțat de la bugetul de stat cu cofinanțare de la bugetul local, denumit „Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei la Școala Gimnazială <<Dr. Petru Șpan>> Lupșa”. Toate acestea au venit ca o încununare a eforturilor pentru modernizarea școlii, având în vedere că totul a început de fapt cu amenajarea curții școlii prin montarea de pavaje și asfaltarea terenului de sport.

Astfel am putut să îi primim într-un nou decor pe copii, la începutul anului școlar, dar și pe invitații participanți la sesiunea de comunicări științifice găzduită de școala noastră, consacrată aniversării a 600 de ani de la ctitorirea Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Deal și a 655 de ani de la atestarea documentară a comunei Lupșa.

Aceste schimbări ne îndreptățesc să credem că elevii noștri vor înțelege că eforturile depuse de școală împreună cu Primăria și Consiliul Local Lupșa au avut ca scop îmbunătățirea actului educativ și adaptarea cu succes a copiilor la schimbările care au loc într-un ritm amețitor în societate și în lume în general”, au transmis directorul Daniela Crișan și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Dr. Petru Șpan” Lupșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni