campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Comuna Arieșeni primește bani de la Guvern, prin programul PNDL II, pentru rețeaua de canalizare

Comuna Arieșeni primește bani de la Guvern, prin programul PNDL II, pentru rețeaua de canalizare

Publicat în 20.08.2017 la ora 20:37

La un deceniu de la declararea sa ca stațiune turistică de interes local, dar și la împlinirea a aproape un deceniu de la depunerea la Ministerul Dezvoltării a acestui proiect comuna Arieșeni va primi, în sfârșit, bani pentru a-și croi propriul sistem de canalizare.

Pentru proiectul ”Înfiinţare sistem de canalizare şi staţie de epurare în comuna Arieşeni” prin PNDL II 2017-2020, a fost alocată de la Guvern suma de 11.382.230 de lei. De precizat că cele peste 100 de unități de cazare de pe raza UAT Arieșeni se descurcă fiecare cum pot în privința apelor reziduale. Toate au fose septice, pentru că altfel nu ar fi primit avizele de la mediu sau direcția sanitară.

Ce fac cu preaplinul foselor, este o altă poveste, pe care martori oculari ne-au relatat-o, ușor îngrețoșați: ”Noaptea, când mai ieșim la o țigară și stăm peste podul de peste Arieș, că trage mai bine briza, vedem ”submarinele” cum plutesc la vale, se mai agață în crengile de la mal. Și știm atunci că cineva, de mai sus, a scăpat de prea-plinul fosei, ”civilizat” și ”ecologic”, la adăpostul întunericului. Pute o vreme dar mama natură le ecologizează pe toate”, ne spune cititorul nostru. Printre noile condiții impuse de Guvern în 2016 stațiunilor de interes local se regăsește și punctul de permanență medicală și iluminatul locurilor de promenadă.

Pârtiile și pensiunile sunt iluminate în Arieșeni, însă drumurile, sau alte locuri de promenadă, mai puțin. Dispensar medical există, tot acum administrația locală primind suma de 595.767,87 de lei pentru reabilitarea acestuia și refacerea circuitului sanitar corespunzător. Centru de permanență există, dar este mobil, medicii de familie de pe Valea Arieșului Mare făcând cu rândul de serviciu pentru urgențe, la dispensarele din diferitele comune unde sunt arondați.

”Mai trebuie să semnăm contractele la Ministerul Dezvoltării și să depunem studiile de fezabilitate pentru proiectele finanțate. Am avut depuse cinci proiecte din care ni s-au finanțat anul acesta două. După semnarea contractului ni se va spune cum va fi finanțarea pe ani. Problema noastră nu este termenul de 2020 de finalizare a lucrărilor ci să prindem un constructor bun. Că dacă avem constructorul bun, merge treaba de n-ai văzut așa ceva. Dacă constructorul este slab, ne întinde cu lucrarea de vai-vai…” a precizat primarul comunei Arieșeni, Marin Jurj.

Atestarea stațiunilor a fost re-condiționată în 2016 de mai mulți factori printre care: amplasarea acestora într-un cadru natural fără poluanţi; existenţa studiilor şi a documentelor care atestă prezența şi valoarea factorilor naturali de cură din punct de vedere calitativ şi cantitativ; constituirea perimetrelor de protecţie ecologică, hidrogeologică şi sanitară a factorilor naturali de cură; drum rutier modernizat şi marcat cu semne de circulaţie; transport în comun între staţiunea turistică şi gara sau autogară care o deserveşte; asistență medicală permanentă şi mijloc de transport pentru urgenţe medicale-naţional; punct de prin ajutor şi mijloc de transport pentru urgenţe medicale-local; punct farmaceutic; amenajarea şi iluminarea locurilor de promenadă; apă curentă, canalizare, energie electrică; număr minim de 500 locuri în staţiuni turistice naţionale, 100 în staţiuni de interes local, în structuri de primire turistică, din care minim 30% să fie clasificate la categoriile de 3-5 stele, cu execpţia campingurilor; localităţile montane trebuie să dispună de servicii de salvare montană de tip salavamont; amenajări şi dotări pentru relaxare în are liber şi plimbări (drumuri pietonale, locuri de promenandă, terenuri de joacă pentru copii, semnalizarea obiectivelor turistice cu indicatoare de orientare şi informare, tipărit, pe suport electronic sau web site; realizarea de materiale de promovare a staţiunii turistice şi a zonei. Stațiunile de interes local ar trebui să dispună de minimum 2 terenuri sportive.

Stațiunile ar trebui să fie dotate cu centre de informare și promovare turistică, aflate în legătură on-line cu unitățile de cazare. Stațiunile de interes local ar trebui să dispună de săli pentru întreținere, locuri de promenadă iluminate, spații comerciale, asistență medicală balneară și un parc iar în stațiunile montane va trebui amenajat un helioport (?!?).

Acest articol a fost citit de 643 ori

Comuna Arieșeni primește bani de la Guvern, prin programul PNDL II, pentru rețeaua de canalizare
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.