campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » ”Crăișorul Munților” primește titulatura nobilă de ”Erou al națiunii române”

”Crăișorul Munților” primește titulatura nobilă de ”Erou al națiunii române”

Publicat în 05.11.2016 la ora 10:30

statuia-lui-avram-iancu-campeniDupă cinci ani de luptă, marșuri și proteste publice, Avram Iancu primește onorul cuvenit pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc!

Parlamentul României, prin Camera Deputaților, care e for decizional, a votat legea prin care eroul moților, Avram Iancu, să fie declarat erou național. Crăișorul primește titulatura nobilă de ”Erou martir al națiunii române”, definitiv, potrivit scriitorului Laurian Stănchescu, cel care a fost inițiatorul acestui proiect. Legea mai are nevoie de promulgarea președintelui Iohannis, care este obligat să o semneze de această dată.

Legea, trimisă la reexaminare

În 18 martie 2015, președintele Iohannis a cerut reexaminarea textului în Parlament, susținând că, potrivit Constituției, doar președintele poate conferi titluri de onoare: ”Față de conținutul normativ al articolului unic al Legii pentru conferirea titlului de ”Erou al națiunii române” lui Avram Iancu (…), urmează să aveți în vedere și incidența dispozițiilor art. 94, lit. a), coroborate cu cele ale art. 100 din Constituția României republicată, care stipulează prerogativa exclusivă a președintelui României de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de către prim-ministru, și nu Parlamentului, prin lege. Scriitorul Laurian Stănchescu susține că procedând astfel, ”eroul martir Avram Iancu e prigonit de Klaus Iohannis!

Ca autor al ideii și proiectului de a i se conferi titulatura nobilă de ”Martir și Erou al Națiunii Române” în Parlamentul României lui Avram Iancu (…), consider că respingerea proiectului de către Klaus Iohannis este un act de trădare națională și un atentat la identitatea noastră istorică, este un act antiromânesc. Domnule președinte, vă acuz de rea credință și interese politice meschine, contrare memoriei Crăișorului, vă acuz de batjocorirea unui simbol național românesc, vă acuz de frivolitate spirituală, culturală și istorică.

Domnule președinte, Avram Iancu și-a sacrificat viața pentru drepturile românilor, datorită Măriei Sale Avram Iancu, prin Apuseni curge o istorie românească. Domnule Klaus Iohannis, vă solicit în numele românilor din țară și de pretutindeni, din lumea aceasta, să nu dezonorați amintirea unui mare luptător român, Avram Iancu, cel care și-a dat viața pentru ca domnia voastră să puteți accede la cea mai înaltă funcție într-un stat, aceea de conducător al unei națiuni”, spunea Laurian Stănchescu, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, cel care în fiecare an străbate pe jos drumul de la Vidra de Sus, unde s-a născut liderul românilor din Transilvania din timpul Revoluției de la 1848, până la Țebea, acolo unde a fost înmormântat Crăișorul. După ce anul trecut președintele Iohannis a retrimis în Parlament proiectul privind acordarea lui Avram Iancu a titulaturii nobile de ”Erou al națiunii române”, parlamentarii au întocmit un raport de respingere a reexaminării, așa că legea se întoarce la președinte în forma inițială, care de această dată e obligat să o promulge.

Acest articol a fost citit de 2735 ori

”Crăișorul Munților” primește titulatura nobilă de ”Erou al națiunii române”
4.3 (86.67%) 12 votes

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.