campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Din Județ » D.S.V.S.A. Alba anunţă că toate târgurile de animale din judeţ au fost redeschise

D.S.V.S.A. Alba anunţă că toate târgurile de animale din judeţ au fost redeschise

Publicat în 11.12.2014 la ora 12:00

targ animaleAvând în vedere că, în conformitate cu Regulamentul Comisiei Europene nr. 1266/2007, în România a debutat, începând cu data de 2 decembrie 2014, perioada liberă de vectori care transmit virusul bolii bluetongue, zonele de control de pe teritoriul României se elimină, urmând ca pe teritoriul ţării să se instituie zonă de protecţie pentru bluetongue.

În acest context, restricţiile impuse de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, după diagnosticarea unui focar de bluetongue (boala limbii albastre) într-o gospodărie din oraşul Câmpeni, au fost ridicate şi toate târgurile de animale din judeţ au fost redeschise. De asemenea, circulaţia rumegătoarelor pe teritoriul României, în perioada liberă de vectori, se efectuează în conformitate cu prevederile Regulamentului Comisiei Europene nr. 1266/ 2014; aceste animale pot circula, cu condiţia ca în ziua transportării să nu prezinte nici un semn clinic de febră catarală ovină.

• Recomandări ale veterinarilor pentru crescătorii de animale

În perioadele cu temperaturi scăzute şi vânt puternic, crescătorii de animale trebuie: să asigure un adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii; să asigure cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică) şi calitativ (prospeţime, raport energetic etc.); să verifice buna funcţionare a echipamentelor de adăpare şi de furajare; se va acorda o deosebită atenţie în mod special instalaţiei de adăpare, având în vedere riscul de îngheţ al acesteia; verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electrică. La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor, precum şi la apariţia unor modificări comportamentale, crescătorul de animale are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă.

• Recomandări pentru transportatorii de animale

La rândul lor, transportatorii nu trebuie să efectueze transporturi de animale în condiţii meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt  puternic şi căderi masive de zăpadă, decât dacă este neapărat necesar. De asemenea, transportatorii sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. Înainte de a pleca la drum, ei trebuie să verifice dacă există condiţii adecvate de microclimat în mijlocul de transport şi dacă acestea sunt asigurate pe întreaga durată a transportului. Totodată, ei mai trebuie să facă verificări cu privire la traseu şi la alte aspecte legate de călătorie, înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel ca plecarea să se facă cât mai repede, pentru a micşora durata călătoriei. La temperaturi scăzute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25 la sută din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, vârstă şi de starea fiziologică. În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi. În cazul unor călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor. Potrivit medicilor, porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute. În cazul în care în timpul călătoriei temperatura ambientală coboară sub 0° C este obligatoriu ca mijlocul de transport să fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii. Bovinele sunt rezistente la temperaturi scăzute, cu condiţia ca în mijlocul de transport să nu existe curenţi de aer rece. Ovinele şi caprinele tunse recent nu trebuie expuse la temperaturi scăzute. Ecvinele pot fi transportate şi în situaţia în care temperatura ambientală coboară sub -20° C, cu condiţia ca mijloacele de transport să fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii. O atenţie deosebită se acordă şi vitezei de transport, numărului de opriri, precum şi vârstei animalelor transportate.

• Recomandări pentru organizatorii târgurilor

Cei care organizează târguri în care se comercializează animale trebuie să aibă în vedere faptul că padocurile unde sunt ţinute animalele pentru comercializare  trebuie să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate. Dacă este disponibilă o sursă limitată de apă potabilă trebuie avute în vedere nevoile zilnice ale unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică. Toţi deţi­nătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare astfel încât să evite orice suferinţă inutilă a animalelor şi să asigure cel puţin standarde minime privitoare la bunăstarea animalelor deţinute. De altfel, conducerea ANSVSA a dispus DSVSA judeţene să întreprindă demersurile necesare pentru informarea: fermierilor, a unităţilor administrative locale, a transportatorilor şi a altor deţinători de animale cu privire la măsurile specifice pentru asigurarea bunăstării animalelor în perioadele de iarnă în care se înregistrează condiţii meteorologice severe şi privind responsabilităţile legale care le revin. Astfel, în localităţile în care se organizează târguri, consiliile locale trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere. Conform prevederilor legale, consiliile locale au obligaţia ca în adăposturile  animalelor să asigure respectarea normelor de protecţie a acestora, respectiv cazarea, transportul şi îngrijirea lor corespunzătoare.

Acest articol a fost citit de 541 ori

D.S.V.S.A. Alba anunţă că toate târgurile de animale din judeţ au fost redeschise
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.