Rămâi conectat

Actualitate

De scurt timp, Drumul Naţional 75, care tranzitează oraşul Câmpeni, este marcat cu o neîntreruptă… linie continuă

Publicat

în

drum cimpeniDupă cum se ştie de foarte mult timp încoace, DN 74 şi DN 75, principalele artere de circulaţie care traversează Ţara Moţilor, sunt cu siguranţă cele mai proaste drumuri naţionale din judeţul nostru şi printre cele mai proaste din ţară.

De-a lungul timpului, acestea au beneficiat doar de întreţinere periodică pentru că de ample lucrări de reparaţii sau modernizare încă nu s-a apucat nimeni. Motivele pentru care acest lucru încă nu s-a realizat nu sunt în măsură să le desluşesc, mulţi dintre locuitorii din zonă punându-le pe seama nepăsării guvernelor care s-au perindat la conducerea ţării în diverse alianţe politice, a lipsei banilor sau a marilor proiecte de infrastructură care au ocolit Ţara Moţilor, dezinteresului manifestat de parlamentarii ce ne-au reprezentat, existând chiar voci care au spus că nu s-a dorit de la nivel înalt dezvoltarea turistică a zonei. Totuşi, în aproape fiecare an, pe cele două artere de circulaţie s-au executat unele lucrări de întreţinere, dar acestea nu au rezistat prea mult din diverse cauze, printre care se enumeră condiţiile meteo nefavorabile specifice munţilor, ce duc la o degradare rapidă a carosabilului, materialele ce nu sunt întotdeauna de bună calitate, lucrări executate uneori de mântuială,  dar, după opinia celor cunoscători, principalul motiv de degradare a drumurilor este masa foarte mare a unor maşini care le tranzitează.
Revenind la lucrările de întreţinere care s-au realizat şi în acest an, în urmă cu câtva timp, este lăudabil faptul că acestea au fost făcute în mai multe locuri şi au constat în turnarea unor covoare de asfalt nou pe unele porţiuni mai lungi sau mai scurte, unde drumul prezenta foarte multe gropi, atât pe DN 74, între Abrud şi Alba Iulia, cât şi pe DN 75, spargerea şi nivelarea unor adevărate „trambuline” apărute în urma îmbinării bucăţilor de beton pe DN 75, de la Câmpeni spre Albac, repararea gropilor mai mari, curăţarea şi adâncirea şanţurilor, toaletarea vegetaţiei de pe margine, marcarea şi delimitarea benzilor de circulaţie cu vopsea albă şi cu siguranţă alte lucrări mai mult sau mai puţin observabile.

Şi ca să avem de ce să acordăm o bilă neagră lucrărilor realizate de scurt timp, aş vrea să evidenţiez un lucru cu adevărat curios sau chiar anormal realizat pe DN 75, mai precis pe o porţiune de aproximativ 3 kilometri ce reprezintă varianta de ocolire a oraşului Câmpeni, de la intersecţia acesteia cu Calea Turzii, de la intrarea în oraş dinspre Bistra şi cu Calea Moţilor de la Gura Sohodolului. Aici, pe tot acest tronson cu vizibilitate bună, linia continuă care interzice depăşirea sau virarea spre stânga predomină în proporţie de peste 80%, creând probleme foarte mari şoferilor care trebuie să respecte legea. Practic, linii discontinue se găsesc doar la intrarea în autogara „Arieşul”, în intersecţia cu strada Gării, cu strada Revoluţiei 1848 şi cu strada Avram Iancu, precum şi pe două porţiuni de drum drept din apropiere de Gura Sohodolului. Astfel, intrarea la magazinul Profi, intrările în cele trei benzinării situate pe marginea drumului, la trei depozite de materiale industriale, la o sală de evenimente şi un restaurant, la o fabrică de îmbuteliere a apei, la o brutărie, la alte firme sau persoane fizice sunt toate marcate de linie continuă care nu permite şoferilor să vireze la stânga, aceştia riscând să primească 9 puncte de amendă şi 6 puncte de penalizare.
În urma discuţiilor avute cu reprezentanţi ai societăţilor comerciale care au ieşirea în DN 75 pe această porţiune, existau nedumeriri că firma care a marcat drumul a trasat linie continuă unde aceştia au ieşirea în şosea pentru că plătesc taxă de acces, unii speră că executanţii lucrărilor vor veni şi vor şterge linia continuă, iar alţii au precizat că li s-a cerut de la CNADNR o sumă foarte mare pentru a marca cu linie discontinuă accesul la drumul naţional, refuzând acest lucru. Totodată, a fost lansată propunerea de instituire a unor restricţii de viteză în locurile unde societăţile comerciale au ieşire la drumul naţional pentru a preveni eventualele accidente.
Deocamdată, până la luarea unor măsuri, bugetul statului are numai de câştigat din această situaţie, pe când comercianţii şi şoferii au numai de pierdut din restricţiile de circulaţie, aceştia aşteptând luarea unor măsuri în această privinţă sau… să se şteargă cât mai repede vopseaua de pe şosea.

Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Primăvara capricioasă, în Apuseni: De la +22°C la 0°C în mai puțin de 24 de ore

Publicat

în

În Apuseni, „zăpada mieilor”, cum este numită popular, a început să se aștearnă încă de azi noapte și a acoperit florile de primăvară.

Dacă în urmă cu câteva zile, chiar si la munte se înregistrau +22°C, de miercuri dimineața, iarna ne arată că mai are energie ca să ne facă surprize.

„Natura ne surprinde din nou! Ninge ca în povești la Arieșeni! Mai ieri ne bucuram de vara timpurie, azi iarnă în toată regula”, spun localnicii.

• Zăpada mieilor – semnificație

Zăpada mieilor este o denumire populară care se referă la ninsorile ce vin după data de 9 martie, când se termină Zilele Babelor. Zăpada mieilor sau zăpada berzelor este cunoscută în popor încă din vechime și este considerată benefică.

Din bătrâni, ninsorii venite de după data de 9 martie i se spune zăpada mieilor și este considerată semn bun pentru că ne aduce spor și bogăție. Unii spun că ninsoarea mieilor e pe la sfârşitul lui martie, alţii spun că e pe la începutul lui aprilie. În această perioadă sunt aduşi pe lume mieii, simbolul primăverii. Această zăpadă udă pământul și îl pregătește astfel pentru recolte bogate.

Există însă și posibilitatea ca această zăpadă să dăuneze culturilor. Dacă ea vine prea târziu și este însoțită de viscol și temperaturi negative mai multe zile la rând, atunci agricultorii au motive de îngrijorare.

• Zăpada Mieilor – legendă

Legendele spun că atunci când seva primăverii a început să tulbure liniștea firii, Soarele, sătul de atâta iernat, a încercat să fugă spre miazăzi, spre căldură. Ca să poată evada pe poarta cerului, a pus câte o babă pe cei nouă cai ai caleștii sale, știind că acestea sunt ”mai rele decât diavolul”.

Trecură astfel ca vântul de poarta Raiului, unde păzitorul ei – Sân Toader, înghețat de frigul iernii, a băgat de seamă prea târziu ce s-a întâmplat. Speriat, el a fugit în grajdurile cerului, a luat nouă bidivii puternici, a pus nouă moși să-i încalece și a pornit în urmărirea Soarelui. Au căutat ei opt zile, dar i-au pierdut urma, căci babele afurisite mânau caii de se zdruncina cerul, lăsând să cadă pe Pământ ninsoare și viscol. Prăpăd, nu alta, iar moșii, mai blânzi și mai domoli, nu se puteau pune cu ele…

A noua zi însă, moșul Alexe i-a dat de urmă, și împreună cu ceilalți moși, au pornit să-l prindă pentru a-l obliga să meargă pe drumul lui ceresc, lăsat de Dumnezeu. Și-n ziua când au găsit Soarele, Pământul cu vietățile lui s-a trezit la viață. ”Și de aceea de la zilele Babei Dochia, cea mai strașnică babă, sunt nouă zile până la Sân Toader și de la Sân Toader – nouă zile până la Alexe – omul lui Dumnezeu și de la Alexe – nouă zile până la Buna-Vestire”. (Marcel Olinescu – ”Mitologia românească”).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 29 de ani din Câmpeni cercetat de polițiștii din Alba Iulia, după ce a fost depistat conducând sub efectul substanțelor psihoactive

Publicat

în

Astăzi, 16 aprilie 2024, în jurul orei 01.30, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au oprit, pentru control, pe Calea Moților din Alba Iulia, un autoturism care era condus de un tânăr de 29 de ani, din Câmpeni.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 32 de ani din Câmpeni, condamnat la închsoare cu executare, reținut de polițiști și dus la Penitenciarul Aiud

Publicat

în

Miercuri, 10 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Câmpeni au identificat un bărbat de 32 de ani, din orașul Câmpeni, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii emis la data de 10 aprilie 2024, de Judecătoria Lugoj.

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 2 ani și 5 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

Condamnatul a fost depusă în penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni