campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Economie » Deși a trecut o jumătate de an de la obținerea avizelor, la Baia de Arieș se explorează după speranțe, nu după aur!

Deși a trecut o jumătate de an de la obținerea avizelor, la Baia de Arieș se explorează după speranțe, nu după aur!

Publicat în 21.01.2016 la ora 12:30

baia-de-aries-intrareÎn august, anul trecut, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a eliberat o licență de explorare privind exploatarea resurselor de minereuri polimetalice și auro-argentifere din perimetrul Geamăna – Colții Lazărului, în vecinătatea orașului Baia de Arieș, companiei Blueberry Ridge Minerals SRL cu sediul social în Deva.

Primarul orașului Baia de Arieș, Traian Pandor, a declarat pentru ziarul “Unirea” că în zonă nu se observă încă o activitate, deși avizele au fost eliberate de ceva timp. Firma figurează pe site-ul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale ca având un permis de explorare activ. Firma avea deja, din 2013, un certificat de urbanism eliberat de primăria Baia de Arieș pentru realizarea de prospecțiuni geologice, iar ulterior a obținut și licența care îi permite să facă acest lucru. Primarul Pandor spune că explorările pe care ar urma să le realizeze compania se vor face pe terenuri proprietate privată, a unor localnici. Foștii ortaci din Baia de Arieș își mai amintesc că zăcământul de la Baia de Arieș a fost bogat, deși nu se compară cu cel de la Roșia Montană. Se pare că pe direcția spre Roșia Montană, în masivul Colții Lazărului – Geamăna există un zăcământ care s-ar preta la o exploatare de suprafață, fapt neconfirmat oficial. Conform site-ului Ministerului Finanțelor Publice, societatea Blueberry Ridge Minerals a fost înființată în 2011 la Deva, având ca obiect de activitate “extracția altor minereuri metalifere neferoase”, iar de atunci și până în 2015 nu a avut niciun angajat. În 2014, firma avea cifra de afaceri zero. Datele de la Registrul Comerțului arată că societatea a fost înființată de cetățeanul american John Ernest Dahlman ca acționar unic, fiind administrată de Emanuela Gavrilă. Emanuela Gavrilă este președinte al PSD Costinești. “Se fac foraje specifice acestor lucrări, se bagă tuburi în adâncime, se scot carote de minereu și se duc la analize și se vede dacă există sau nu minereu acolo. Poți să faci un singur foraj și să ai un rezultat de excepție, că este o rezervă fantastică acolo, sau să faci trei ani aceste foraje. Nu se poate da un termen”, a explicat public Emanuela Gavrilă, anul trecut. La Baia de Arieş, jumătate din populaţie depinde de pensiile de miner încasate de cei care au lucrat zeci de ani în exploatarea de aur din zonă. Media unei astfel de pensii este între 1.500 şi 2.000 de lei. În afară de instituţiile publice locale, aici mai funcţionează o singură fabrică – Arieşul Conf SA Baia de Arieș, unde majoritatea angajaţilor sunt femei ce locuiesc pe Valea Arieșului. Minele de aur din Baia de Arieș au fost închise și ecologizate printr-un program al Băncii Mondiale, la fel ca la Zlatna. O licență activă de exploatare minereuri auro-argentifere în județul Alba are şi Roșia Montană Gold Corporation, conform site-ului ANRM.

Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 844 ori

Deși a trecut o jumătate de an de la obținerea avizelor, la Baia de Arieș se explorează după speranțe, nu după aur!
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.