Rămâi conectat

Actualitate

Din cauza vremii TOTAL nefavorabile, ediția 2021 a Târgului de Fete de pe Muntele Găina a fost ANULATĂ

Publicat

în

Ediția din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară în aer liber din România, a fost anulată din cauza vremii total nefavorabile, decizia fiind luată pentru a nu pune în pericol viața participanților.

Ediția din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară în aer liber din România, a fost anulată din cauza vremii total nefavorabile, decizia fiind luată pentru a nu pune în pericol viața participanților.

Precizăm că zona Munților Apuseni a intrat vineri sub avertizare cod roșu de vreme severă iminentă, inundații, ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, mai multe localități din zonă fiind deja grav afectate de viituri. Avertizarea a rămas valabilă și pentru ziua de sâmbătă. În acest context, organizatorii Târgului de Fete, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, au cerut Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență să analizeze dacă sărbătoarea poate sau nu să mai fie organizată în condiții de siguranță pentru participanți, iar în urma consultărilor s-a decis anularea evenimentelor programate pentru sâmbătă și duminică pe Muntele Găina.

Măsura s-a bazat, în special, pe faptul că manifestarea ar fi adunat mii de participanți din cel puțin 5 județe (Alba, Hunedoara, Bihor, Arad și Cluj), dar și pentru că drumul de acces pe Muntele Găina nu mai prezintă siguranță de trafic. De asemenea, numărul forțelor implicate în organizare (staff și tehnicieni de scenă, artiști, meșteri tradiționali, angajați de la ambulanță, jandarmerie, poliție, ISU sau muncitori care asigură alimentarea pe munte cu apă potabilă și cu energie electrică) nu mai poate fi asigurat din cauză că multe instituții și-au mobilizat oamenii în zonele afectate de inundații. Nu în ultimul rând, logistica de organizare a evenimentului a fost grav afectată în timpul Festivalului Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte” de la Câmpeni. Astfel, pentru a nu pune în pericol participanții care ar fi urcat pe munte și personalul implicat în organizare, autoritățile din Alba au decis anularea târgului.

„Cu tristețe în suflet, dar cu cea mai mare responsabilitate, am decis să anulăm ediția din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina pentru a nu pune în pericol viața participanților. Este o decizie grea, care a fost cântărită serios și care a fost necesară pentru siguranța participanților, dar și a celor câteva sute de persoane implicate în organizare. După cum știți, asupra Munților Apuseni s-a revărsat o adevărată urgie, iar zona se află sub cod roșu de inundații. Pe Muntele Găina, aproape în fiecare an, vremea a fost imprevizibilă, iar o furtună care s-ar porni în timpul manifestărilor ar putea avea consecințe extrem de grave. Tuturor celor care iubesc tradițiile românești și își programaseră să participe la Târgul de Fete le spunem că anul acesta păstrăm sărbătoarea în suflete, cu speranța că ne vom reîntâlni cu siguranță, anul viitor, pe Muntele Găina. Din punct de vedere uman, trebuie să menționăm faptul că sâmbătă și duminică, chiar dacă ar fi numai soare pe munte și vreme frumoasă, ar trebui să fim, cu toții, cel puțin cu gândul și sufletul, alături de numeroasele familii care au fost grav afectate, în ultimele zile, de calamități”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este cea mai mare sărbătoare românească în aer liber, fiind un brand al județului Alba, dar și al tuturor românilor.

Ediția din acest an a sărbătorii era programată sâmbătă și duminică, 17 – 18 iulie 2021, pe platoul de pe Muntele Găina, la o altitudine de peste 1400 de metri. În program erau incluse concerte de muzică populară, ușoară și folk, expoziții de fotografie, proiecții de film, recitaluri cu muzică de fanfară, dar și un târg al meșterilor populari din zonă.

Echipa Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Primăvara capricioasă, în Apuseni: De la +22°C la 0°C în mai puțin de 24 de ore

Publicat

în

În Apuseni, „zăpada mieilor”, cum este numită popular, a început să se aștearnă încă de azi noapte și a acoperit florile de primăvară.

Dacă în urmă cu câteva zile, chiar si la munte se înregistrau +22°C, de miercuri dimineața, iarna ne arată că mai are energie ca să ne facă surprize.

„Natura ne surprinde din nou! Ninge ca în povești la Arieșeni! Mai ieri ne bucuram de vara timpurie, azi iarnă în toată regula”, spun localnicii.

• Zăpada mieilor – semnificație

Zăpada mieilor este o denumire populară care se referă la ninsorile ce vin după data de 9 martie, când se termină Zilele Babelor. Zăpada mieilor sau zăpada berzelor este cunoscută în popor încă din vechime și este considerată benefică.

Din bătrâni, ninsorii venite de după data de 9 martie i se spune zăpada mieilor și este considerată semn bun pentru că ne aduce spor și bogăție. Unii spun că ninsoarea mieilor e pe la sfârşitul lui martie, alţii spun că e pe la începutul lui aprilie. În această perioadă sunt aduşi pe lume mieii, simbolul primăverii. Această zăpadă udă pământul și îl pregătește astfel pentru recolte bogate.

Există însă și posibilitatea ca această zăpadă să dăuneze culturilor. Dacă ea vine prea târziu și este însoțită de viscol și temperaturi negative mai multe zile la rând, atunci agricultorii au motive de îngrijorare.

• Zăpada Mieilor – legendă

Legendele spun că atunci când seva primăverii a început să tulbure liniștea firii, Soarele, sătul de atâta iernat, a încercat să fugă spre miazăzi, spre căldură. Ca să poată evada pe poarta cerului, a pus câte o babă pe cei nouă cai ai caleștii sale, știind că acestea sunt ”mai rele decât diavolul”.

Trecură astfel ca vântul de poarta Raiului, unde păzitorul ei – Sân Toader, înghețat de frigul iernii, a băgat de seamă prea târziu ce s-a întâmplat. Speriat, el a fugit în grajdurile cerului, a luat nouă bidivii puternici, a pus nouă moși să-i încalece și a pornit în urmărirea Soarelui. Au căutat ei opt zile, dar i-au pierdut urma, căci babele afurisite mânau caii de se zdruncina cerul, lăsând să cadă pe Pământ ninsoare și viscol. Prăpăd, nu alta, iar moșii, mai blânzi și mai domoli, nu se puteau pune cu ele…

A noua zi însă, moșul Alexe i-a dat de urmă, și împreună cu ceilalți moși, au pornit să-l prindă pentru a-l obliga să meargă pe drumul lui ceresc, lăsat de Dumnezeu. Și-n ziua când au găsit Soarele, Pământul cu vietățile lui s-a trezit la viață. ”Și de aceea de la zilele Babei Dochia, cea mai strașnică babă, sunt nouă zile până la Sân Toader și de la Sân Toader – nouă zile până la Alexe – omul lui Dumnezeu și de la Alexe – nouă zile până la Buna-Vestire”. (Marcel Olinescu – ”Mitologia românească”).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 29 de ani din Câmpeni cercetat de polițiștii din Alba Iulia, după ce a fost depistat conducând sub efectul substanțelor psihoactive

Publicat

în

Astăzi, 16 aprilie 2024, în jurul orei 01.30, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au oprit, pentru control, pe Calea Moților din Alba Iulia, un autoturism care era condus de un tânăr de 29 de ani, din Câmpeni.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 32 de ani din Câmpeni, condamnat la închsoare cu executare, reținut de polițiști și dus la Penitenciarul Aiud

Publicat

în

Miercuri, 10 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Câmpeni au identificat un bărbat de 32 de ani, din orașul Câmpeni, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii emis la data de 10 aprilie 2024, de Judecătoria Lugoj.

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 2 ani și 5 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

Condamnatul a fost depusă în penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni