Rămâi conectat

Actualitate

Doi profesori pensionari, Viorica şi Gheorghe Drăgoiu, rămân alături de elevii din Cîmpeni

Publicat

în

Donaţie de carte către Liceul Tehnologic Silvic Cîmpeni

Liceul Tehnologic Silvic Cîmpeni a primit ca donaţie aproape 200 de volume de specialitate din domeniul fizicii, chimiei şi orientării profesionale, de care vor beneficia profesori şi cei peste 1000 de elevi ai acestei unităţi şcolare din „Capitala Ţării Moţilor”. Donaţia a fost făcută recent de familia Gheorghe şi Viorica Drăgoiu, foşti profesori de fizică şi chimie la alte şcoli din Cîmpeni, în prezent pensionari de mai mulţi ani.

Recent, Olga Catană – directorul Liceului Tehnologic Silvic, a dorit să mulţumească celor doi profesori pentru donaţia de carte făcută şcolii, şi a menţionat că: „Învăţământul românesc nu a dus niciodată lipsă de mari personalităţi, iar printre aceştia îi enumerăm pe soţii Gheorghe şi Viorica Drăgoiu, a căror influenţă pe plan educaţional se resimte şi astăzi în Cîmpeni, prin activitatea lor de mecenat pe care o desfăşoară.

Aceştia au înţeles că vocaţia lor de dascăli nu se termină odată cu pensionarea. În acest mod, se îngrijesc de formarea elevilor de la Liceul Tehnologic Silvic Cîmpeni, cărora le-au donat 194 de cărţi. Aceşti oameni deosebiţi cărora le mulţumim pentru gestul făcut, s-au pus în slujba formării omului, cetăţeanului responsabil de-a lungul a zeci de ani, cu devotament şi pricepere.

Ca mărturie stau de-a lungul timpului numeroase premii, diplome şi distincţii acordate de diverse foruri. Ei au înţeles că pregătirea elevilor înseamnă nu doar transmiterea unor informaţii, ci şi implicarea lor activă în viaţa socială şi culturală a oraşului Cîmpeni. De la catedră, aceştia au îndrumat paşii a zeci de generaţii în domeniul fizicii, respective chimiei, insuflându-le totodată şi principii morale solide. Astfel că, în calitate de profesori – formatori de suflete şi profesionişti – aceştia întăresc cuvintele dictonului lui Henry Brooks Adams: «Profesorul influenţează întru eternitate; nici chiar el nu poate şti unde se opreşte influenţa sa».

Gestul lor plin de altruism, de dragoste dezinteresată pentru binele semenilor este un model despre care trebuie să vorbim şi pe care îl putem urma, este dovada supremă de trăire creştină. (…) Chiar dacă nu mai sunt la catedră, profesorii Gheorghe şi Viorica Drăgoiu continuă să aibă elevi. Astfel că, «actualii», dar şi foştii elevi ai domnilor profesori le mulţumesc pe această cale nu doar pentru donaţia făcută, ci şi pentru întreaga activitate depusă, aducându-le totodată mulţumiri pentru devotamentul lor faţă de Cîmpeni şi tinerii acestui oraş”, a concluzionat directorul Olga Catană. Gestul celor doi profesori pensionari este apreciat şi totodată obligă elevii liceului la mai multă aplecare spre învăţătură.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Primăvara capricioasă, în Apuseni: De la +22°C la 0°C în mai puțin de 24 de ore

Publicat

în

În Apuseni, „zăpada mieilor”, cum este numită popular, a început să se aștearnă încă de azi noapte și a acoperit florile de primăvară.

Dacă în urmă cu câteva zile, chiar si la munte se înregistrau +22°C, de miercuri dimineața, iarna ne arată că mai are energie ca să ne facă surprize.

„Natura ne surprinde din nou! Ninge ca în povești la Arieșeni! Mai ieri ne bucuram de vara timpurie, azi iarnă în toată regula”, spun localnicii.

• Zăpada mieilor – semnificație

Zăpada mieilor este o denumire populară care se referă la ninsorile ce vin după data de 9 martie, când se termină Zilele Babelor. Zăpada mieilor sau zăpada berzelor este cunoscută în popor încă din vechime și este considerată benefică.

Din bătrâni, ninsorii venite de după data de 9 martie i se spune zăpada mieilor și este considerată semn bun pentru că ne aduce spor și bogăție. Unii spun că ninsoarea mieilor e pe la sfârşitul lui martie, alţii spun că e pe la începutul lui aprilie. În această perioadă sunt aduşi pe lume mieii, simbolul primăverii. Această zăpadă udă pământul și îl pregătește astfel pentru recolte bogate.

Există însă și posibilitatea ca această zăpadă să dăuneze culturilor. Dacă ea vine prea târziu și este însoțită de viscol și temperaturi negative mai multe zile la rând, atunci agricultorii au motive de îngrijorare.

• Zăpada Mieilor – legendă

Legendele spun că atunci când seva primăverii a început să tulbure liniștea firii, Soarele, sătul de atâta iernat, a încercat să fugă spre miazăzi, spre căldură. Ca să poată evada pe poarta cerului, a pus câte o babă pe cei nouă cai ai caleștii sale, știind că acestea sunt ”mai rele decât diavolul”.

Trecură astfel ca vântul de poarta Raiului, unde păzitorul ei – Sân Toader, înghețat de frigul iernii, a băgat de seamă prea târziu ce s-a întâmplat. Speriat, el a fugit în grajdurile cerului, a luat nouă bidivii puternici, a pus nouă moși să-i încalece și a pornit în urmărirea Soarelui. Au căutat ei opt zile, dar i-au pierdut urma, căci babele afurisite mânau caii de se zdruncina cerul, lăsând să cadă pe Pământ ninsoare și viscol. Prăpăd, nu alta, iar moșii, mai blânzi și mai domoli, nu se puteau pune cu ele…

A noua zi însă, moșul Alexe i-a dat de urmă, și împreună cu ceilalți moși, au pornit să-l prindă pentru a-l obliga să meargă pe drumul lui ceresc, lăsat de Dumnezeu. Și-n ziua când au găsit Soarele, Pământul cu vietățile lui s-a trezit la viață. ”Și de aceea de la zilele Babei Dochia, cea mai strașnică babă, sunt nouă zile până la Sân Toader și de la Sân Toader – nouă zile până la Alexe – omul lui Dumnezeu și de la Alexe – nouă zile până la Buna-Vestire”. (Marcel Olinescu – ”Mitologia românească”).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 29 de ani din Câmpeni cercetat de polițiștii din Alba Iulia, după ce a fost depistat conducând sub efectul substanțelor psihoactive

Publicat

în

Astăzi, 16 aprilie 2024, în jurul orei 01.30, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au oprit, pentru control, pe Calea Moților din Alba Iulia, un autoturism care era condus de un tânăr de 29 de ani, din Câmpeni.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 32 de ani din Câmpeni, condamnat la închsoare cu executare, reținut de polițiști și dus la Penitenciarul Aiud

Publicat

în

Miercuri, 10 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Câmpeni au identificat un bărbat de 32 de ani, din orașul Câmpeni, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii emis la data de 10 aprilie 2024, de Judecătoria Lugoj.

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 2 ani și 5 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

Condamnatul a fost depusă în penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni