campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Dorești să te implici în defrișarea liniei Mocăniței, de pe Valea Arieșului? Vezi cum poți face asta

Dorești să te implici în defrișarea liniei Mocăniței, de pe Valea Arieșului? Vezi cum poți face asta

Publicat în 08.05.2017 la ora 21:57

Zilele trecute, pe reţeaua de socializare facebook, a fost creat un eveniment care urmăreşte mobilizarea cât mai multor voluntari pentru a ajuta la defrişarea liniei Mocăniţei.

Un investitor privat va redeschide linia Mocăniţei de pe Valea Arieşului, între Lunca Arieşului şi Baia de Arieş, iar iniţiatorii speră să strângă un număr cât mai mare de voluntari. Adrian Puiuleţ, cel care a iniţiat evenimentul pe facebook, a vorbit pentru ziarulunirea. ro despre ceea ce l-a determinat să înceapă această mobilizare.

„În mod normal, voluntariatul, conform legii, presupune ca munca oamenilor să fie gratuită, dar ei primesc diurnă (mâncare) şi suportarea costurilor de transport. Aşa că noi vom face o sponsorizare. Pe lângă munca gratuită, ne suportăm noi costurile legate de transport şi masă.

De ce facem asta? Pentru că unii dintre noi am crescut cu Mocăniţa. Alţii doar s-au intersectat cu ea în diferite perioade. Cred că merită refăcută linia şi pusă în valoare din punct de vedere turistic. Au fost şi sunt multe discuţii pe reţelele de socializare: că e imposibil să mai fie refăcută linia, că acum cinci ani s-a făcut un studiu din care reiese că 85% din linie e afectată, etc. Că fiind vorba de un investitor privat, ar trebui ca lumea să fie plătită.

Eu cred că statul a demonstrat incapacitatea de a păstra măcar (ce sa mai vorbim de punerea în valoare) a acestui obiectiv, ca şi multe altele. Dacă cineva doreşte şi poate să reînvie Mocăniţa, din punctul meu de vedere nu e important cine o face. Şi acest investitor sigur va avea o mulţime de cheltuieli legate de înlocuirea liniei (acolo unde a dispărut), refacerea terasamentului, traversările şoselei, demolarea clădirilor construite abuziv, aşa că eu/noi putem ajuta acolo unde nu e chiar atâta bătaie de cap.

Cred că pot/putem oferi 2-3 zile din viaţa mea/noastră, ca să muncim pentru o idee! Gratuit! Investitorul a defrişat deja 9 km de linie, vom vedea câţi ne adunăm şi vom vedea din ce zonă pornim (dacă suntem mai mulţi, ne vom împărţii pe mai multe zone). Mai rămâne de stabilit locul de campare (adică unde vom sta cu cortul şi vom socializa când se face seara)! Eu am făcut event-ul, dar cred că mulţi dintre oamenii care iubesc această idee sunt interesaţi!

Şi acum tresar când îmi amintesc cum, pe 1 Mai 1996, am călătorit pentru ultima oară cu Mocăniţa, de la Turda la Sălciua! Ploua, noi eram într-un vagon descoperit, cântam la chitară şi mâncam gem de prune! Un vis care are toate şansele să redevină realitate! Şi pentru asta se merită să donezi câteva zile din viaţa ta!”.

Perioada de desfăşurare  e 12 -21 Mai, iar cei interesaţi să ajute sunt aştepţi atât în timpul săptămânii, cât şi în weekend, fiecare cum poate veni!

Cei care vor să dea o mână de ajutor pentru defrișarea liniei, pot suna la nr de tel 0745306805, Adrian Puiuleț.

Acest articol a fost citit de 197 ori

Dorești să te implici în defrișarea liniei Mocăniței, de pe Valea Arieșului? Vezi cum poți face asta
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.