campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Două cărţi şi acelaşi ideal

Două cărţi şi acelaşi ideal

Publicat în 10.10.2013 la ora 10:00

„Avram Iancu – traiectoria unui destin eroic”
Colonelul Vasile Cristea, fiu al Bedeleului (Izvoarele astăzi) şi-a lansat de curând, la Editura Studia, o carte de referinţă: „Avram Iancu – traiectoria unui destin eroic”, care se adaugă excelentei sale monografii dedicate satului natal, celorlalte studii monografice, creaţii istorico-literare, lucrări de specialitate, articole, eseuri, reportaje, rebus, folclor. Lucrarea este un compendium, aduce cititorului în sinteză informaţii strict necesare despre reperele geografico-istorice şi spirituale, copilăria Iancului, studenţia din Cluj, activitatea de la Târgu Mureş, vântul de libertate peste ţara Ardealului, rezistenţa în munţi, raportului prefectului Iancu, comandantul Revoluţiei, declinul şi sfârşitul unui erou, portretul lui Avram Iancu, un valoros tezaur liric, în care se regăsesc mărturii lirice sub semnătura unor creatori cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi, poeţi de toate vârstele, cărora le adaugă un bogat conţinut ilustrativ: scrisori, tablouri, desene, portrete, cronologii, testamentul Iancului, un tabel nominal cu donatorii, cu colectivul de organizare a manifestării cultural-patriotice „Fiii Satului” în 14 iulie 2013, bibliografie, programul acţiunilor etc. Este un cerc care se închide ca o lumină aparte spre eternizarea şi rezonanţa respiraţiei în universalitate a unui erou tragic – Avram Iancu, soarele trudit al românilor de pretutindeni.
Monumentul pentru care a trudit colonelul Vasile Cristea îi va sta mereu alături prin această carte, aşa cum izvoarele stau alături de palma bedelenilor, citindu-le mereu credinţa şi speranţa.

carti

“Ioan Buteanu – fiu al Sighetului, erou şi martir naţional”
Lucrarea apărută la Editura Societăţii Culturale Pro Maramureş „Dragoş Vodă” din Cluj-Napoca este una de referinţă, care umple un gol de informaţie atât de necesar pentru realcătuirea portretului marelui revoluţionar, mâna dreaptă a lui Avram Iancu, Ioan Buteanu. Autor: harnicul cercetător, documentarist Vasile Iuga de Sălişte. Lucrarea cuprinde: o prefaţă de prof. univ. dr. Gelu Neamţu, un cuvânt al autorului, un studiu monografic „Ioan Buteanu – fiu al Sighetului”, comemorarea eroului martir Ioan Buteanu, bogate anexe legate de prefecţii şi legiunile lor în Revoluţia de la 1848-1849 din Transilvania, Tabele cu eroii ucişi în Revoluţie, Ţinutul Hălmagiului, Troiţa de la Iosăşel de Traian Mager, harta Ţării Zarandului, de asemenea o excelentă iconografie cu fruntaşii revoluţiei, comemorarea lui Ioan Buteanu din 22-23 mai 1999. Un sumar bilingv şi o scurtă prezentare a societăţii culturale Pro Maramureş „Dragoş Vodă”, apariţii editoriale. Cele 184 de pagini sunt tot atâtea informaţii utile despre un prieten de destin al lui Iancu, Ioan Buteanu, prefect de Zarand, maramureşean născut la 12 mai 1821, în Sighetu Marmaţiei, unde face şcoala primară. Părinţii, Gheorghe I. Buteanu, jurat în Comitatul Maramureş, iar mama – Maria, născută într-o familie de nobili din acel ţinut eroic. Rămâne orfan de mamă la 12 ani, termină liceul din Carei (tatăl se recăsătoreşte cu o unguroaică), apoi la liceul din Zagreb – Croaţia. De aici se îndreaptă spre Blaj, unde profesorul său, Ioan Rusu, îl lămureşte care este diferenţa dintre mişcarea naţionalistă croată şi cea românească din Transilvania. Termină studiile juridice la Budapesta, practică avocatura la Sighetu Marmaţiei, este arestat de două ori pentru crezul său naţionalist, i se interzice să mai profeseze avocatura în Maramureş, este dezmoştenit de tatăl său. Vine la Abrud, se stabileşte aici. Este ales cu Avram Iancu în Comitetul Naţional, sub preşedinţia episcopului Şaguna. Iniţiază Adunările de la Abrud-Câmpeni din 3-5 aprilie 1848, a vorbit la Adunarea din 3-5 mai 1848. E remarcat de Alecu Russo. Luptă alături de prefecţii de pe Valea Mureşului, Huedin, apoi în Zarand, până la consfătuirea de la Mihăileni, devine prefectul Zarandului. Este arestat împreună cu Dobra în cazul Dragoş, la 10 mai 1849, din ordinul lui Hatvany, şi apoi va fi ucis mişeleşte. Ţinut în arest la Brad, în 23 mai este spânzurat, la Iosăşel, nu departe de Criş.
Ioan Buteanu rămâne jarul încins al Revoluţiei, alături de Avram Iancu şi ceilalţi prefecţi. Ca profesor, am făcut prima descindere cu elevii mei din Sebiş şi Buteni, lăsând la tâmpla amintirii un buchet de proaspete flori şi răbdare, pentru ca lumina idealurilor sale să se reverse peste lume ca o apă cât mai limpede.

Ion MĂRGINEANU

Facebook 

Acest articol a fost citit de 668 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.