campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Drumul Horii spre Fericetul natal se modernizează

Drumul Horii spre Fericetul natal se modernizează

Publicat în 25.09.2016 la ora 10:30

drumul-horiiÎn comuna Horea, după alegerile locale din 5 iunie 2016, a revenit la cârma primăriel fostul primar (de 3 mandate şi cel de-al 4-lea câştigat) şi totodată deputat al moţilor în Parlamentul României în legislatura 2008-2012, Corneliu Olar.

Fostul primar, Marin Nicola (nepotul) a fost şi el validat de consiliul local în funcţia de viceprimar, astfel că proiectele începute în cele două mandate ale sale (2008 – 2012 şi 2012-2016) care încă nu sunt finalizate merg mai departe. Mai ales că probleme politice, precum au fost sau sunt încă la nivelul conducerii unor oraşe sau comune ale judeţului, aici nu sunt, întrucât ambii fac parte din acelaşi partid – PNL (ambii din ramura politică PD-L). Iar la ora actuală, pe lângă problemele de zi cu zi pe care administraţia locală le are de rezolvat pentru cetăţenii localităţii, aceasta este implicată în derularea a două modernizări de drumuri comunale importante. Este vorba de drumul din centrul comunei spre Fericetul natal al marelui erou local şi naţional-Horea şi de „Drumul lui Iovan”, cel ce leagă, de asemenea, centrul comunei Horea de vârful Petreasa, acolo unde, în urmă cu deja aproape trei ani, a căzut avionul pilotat de Adrian Iovan (20 ianuarie 2014), în tragicul accident acesta pierzându-şi viaţa, alături de studenta de numai 23 de ani, Aura Ion. De asemenea, după cum aţi aflat, în urma accidentului aviatic au mai fost şi alte victime.
În articolul de faţă vă voi prezenta, stimaţi cititori, câteva date relevante în ceea ce priveşte lucrările de modernizare a drumului comunal DC 125 Horea – Mănceşti – Fericet (zis şi „Drumul lui Horea”), urmând ca într-un articol viitor să revin cu prezentarea unor date legate de construcţia „Drumului lui Iovan”, lung de circa 8 kilometri. Recent, aflându-mă în concediu de odihnă în comuna natală, unde în fiecare an mă întorc cu drag pentru a-mi petrece câteva zile alături de buna mea mamă ce are o vârstă deja venerabilă (85 de ani), şi de unul dintre fraţi şi familia sa ce o grijesc, de concetăţeni, am luat şi eu „pulsul” lucrărilor pe drumul Fericetului. A răspuns solicitării mele de a afla în ce stadiu se află lucrările chiar actualul primar, Corneliu Olar, alături de încă doi localnici. Aşa am putut vedea, la faţa locului, stadiul lucrărilor, precum şi să aflu câteva date importante despre realizarea acestuia. Astfel, potrivit primarului Olar, lucrările de modernizare au început în toamna anului 2015 (deşi pe tabla cu privire la obiectivul amintit scrie ca dată de începere a lucrărilor 28 noiembrie 2014), ca urmare a deschiderii mai târzii a finanţării. De menţionat că proiectul de finanţare a lucrărilor, în valoare de două milioane de euro, a fost depus, în baza Ordonanţei 28 a Guvernului României, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRP) şi are prevăzut ca termen de realizare 36 de luni, respectiv anul 2017. Finanţarea, după cum am aflat, se face periodic, în baza recepţiilor de lucrări. Constructorul drumului Fericetului este SC Hidroconstrucţia Sebeş, care aşa după cum se observă şi din imaginile alăturate, a reuşit să avanseze destul de bine cu lucrările. Este vorba de lucrări de lărgire şi de reprofilare a drumului de pământ existent, amenajarea de rigole betonate, construirea de ziduri de sprijin şi podeţe, lucrări de pietruire şi de turnare asfalt, un al doilea strat de uzură cum se mai spune. Acestea, potrivit primarului Olar, sunt la ora actuală realizate în proporţie de mai bine de 50 la sută. Aşa după cum am putut constata la faţa locului, drumul nu se opreşte la Casa memorială a lui Horea, ci conteneşte pe toată coama Fericetului, până deasupra Costeştiului, ce aparţine de comuna Albac.
Una peste alta, la ora actuală, prin strădania administraţiei locale, comuna Horea are deja o reţea de circa 50 de kilometri de drumuri comunale pietruite sau asfaltate în aproape toate cele 15 sate componente. Dintre acestea, circa 30 de kilometri de drumuri au fost amenajate în baza unor proiecte depuse în cadrul fostului program SAPARD, iar diferenţa în cadrul altor proiecte depuse pe Măsura 322.

Tinu MATEŞ

Facebook 

Acest articol a fost citit de 426 ori

Drumul Horii spre Fericetul natal se modernizează
Apreciază acest articol

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.