campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Elevii Şcolii Gimnaziale „Nicodim Ganea” din Bistra şi-au ales un „Primar pentru o zi”

Elevii Şcolii Gimnaziale „Nicodim Ganea” din Bistra şi-au ales un „Primar pentru o zi”

Publicat în 05.07.2016 la ora 13:22

bistraÎn cadrul unui parteneriat încheiat între Primăria Bistra, Şcoala Gimnazială „Nicodim Ganea” din localitate, O.N.G.-ul „Eco Tur Bistra” şi S.C. Cris Promotion Alba Iulia, elevii bistreni şi-au ales recent „Primarul pentru o zi”, evenimentul ajungând astfel în acest an la cea de-a şaptea ediţie.

Pentru început, în luna aprilie, în cadrul „Săptămânii Altfel”, elevii au fost invitaţi la Primăria Bistra unde li s-a prezentat modul de funcţionare a compartimentelor din cadrul acestei instituţii și li s-au pus la dispoziţie documente privind administraţia publică locală pe înţelesul tuturor. Prin urmare au avut loc discuţii deschise pe cazuri concrete, s-au primit sfaturi de la copii care și-au prezentat viziunea despre ce ar trebui făcut în comună, iar din luna aprilie şi până la 1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului, materialele primite au fost discutate în cadrul orelor de educaţie civică, acţiunea finalizându-se cu alegerea „Primarului pentru o zi”.

În acest an, pentru această funcţie onorifică au candidat 4 fete: Mihaela Macarie Ancău, Maria Natalia Muntea, Maria Raluca Ţimonea şi Claudia Alina Marc, la acest proiect care are scopul de a învăţa copiii cum se votează şi ce înseamnă să fii cetăţean activ şi responsabil participând elevii claselor a VII-a şi a VIII-a. Fiecare candidat la funcţia de primar şi-a prezentat în faţa tuturor programul electoral, printre promisiunile electorale regăsindu-se: crearea de locuri de muncă pentru ca tinerii să nu mai plece din comună, păstrarea tradiţiilor, înfiinţarea unei echipe de majorete care să susţină echipa locală de fotbal, sprijinirea investitorilor și a sportului, amenajarea locurilor de joacă, dotarea şcolilor cu aparatură performantă, organizarea de excursii, amenajarea unui bazin de înot, piste de biciclete, înfiinţarea unei şcoli de dans, asfaltarea drumurilor, accesarea de fonduri europene, dar şi păstrarea unei comune curate şi sănătoase.

După prezentarea programelor electorale, elevii au trecut la vot, ei scriind pe un bileţel numele primarului preferat, pe care l-au depus în urna special amenajată. Ulterior, o comisie formată din 5 elevi, ajutată de cadrele didactice şi de primarul comunei Bistra – Traian Gligor, proaspăt reales în funcţie – au desigilat urna şi au numărat voturile. Astfel, Mihaela Macarie Ancău a întrunit un procent de 5,97% din totalul voturilor, Maria Raluca Ţimonea – 11,94%, Maria Natalia Muntea – 25,37%, iar ,,Primarul pentru o zi” a fost aleasă eleva Claudia Alina Marc cu un procent de 56,71%.

,,De obicei, alegerea ,,Primarului pentru o zi” din rândul elevilor avea loc de Ziua Internațională a Copilului, dar în acest an am preferat ca evenimentul să se desfăşoare după trecerea campaniei electorale şi a alegerilor locale. În primarul elevilor voi avea un sprijin constant în activităţile şi acţiunile pe care le voi desfăşura în comuna noastră.” – a declarat Traian Gligor, primarul comunei Bistra pentru viitorii 4 ani.

La final, toţi candidaţii la funcţia de primar au primit diplome. Ei au deschis şi câte o sticlă de şampanie fără alcool primită cadou de la primarul comunei, pe care au împărţit-o cu votanţii pentru a sărbători evenimentul. Edilul le-a adus copiilor dulciuri, propunerea acestuia fiind ca anul viitor, pe lângă ,,Primarul pentru o zi” să fie ales şi un Consiliu Local al elevilor.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 108 ori

Elevii Şcolii Gimnaziale „Nicodim Ganea” din Bistra şi-au ales un „Primar pentru o zi”
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.