campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Eroii moților – Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu – comemorați la Bistra

Eroii moților – Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu – comemorați la Bistra

Publicat în 02.03.2016 la ora 12:30

eroii motilor bistraCadre didactice, elevi, părinți, dascăli pensionari și numeroși invitați au luat parte săptămâna trecută la manifestarea comemorativă ce a fost organizată de Școala Gimnazială ”Nicodim Ganea” Bistra și filiala locală a Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu”, cu prilejul împlinirii a 231 de ani de la martiriul lui Horea și Cloșca de pe Dealul Furcilor, din Alba Iulia.

Manifestarea a început cu un parastas de pomenire oficiat de preotul Iulian Sită, celor prezenți fiindu-le prezentate apoi cărți și imagini cu martirii neamului, precum și unele documente istorice vechi, în decorul sălii fiind prezentă totodată simbolica roată care i-a sfărâmat pe cei doi martiri.
Despre importanța acestui eveniment a vorbit celor prezenți învățătorul Avram Bucea și pensionarul Valer Vodă care i-a îndemnat pe elevi să fie patrioți, să-și respecte înaintașii și dascălii. Îmbrăcați în frumoase costume populare moțești și îndrumați îndeaproape de învățătorul lor, iar în mâini având ”armele” de luptă ale moților –  coase, furci, securi, țapine, îmblăcii și ghioage, toate de lemn – Grupul folcloric ”Mlădițe bistrene” al clasei a IV-a B din localitate au recitat poezii patriotice și revoluționare, însuflețind mulțimea care i-a răsplătit cu aplauze. Nu au lipsit cântecele iubite de moți: Marșul lui Iancu, Cântecul Ardealului și imnul Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu”, la buna desfășurare a activității aducându-și aportul Dumitru Donea, un fost elev al școlii care a interpretat ”Balada lui Horea” și ”Doina Iancului”, acompaniat de acordeon.

În încheierea activității, directorul școlii – profesor Adriana Selagea – a apreciat activitatea învățătorului și i-a felicitat pe elevi pentru reușita programului.
”Prin activitatea pe care am desfășurat-o, am dorit să reamintim tinerilor generații că mai ales noi, cei mai în vârstă, avem marea datorie de a transmite celor tineri să nu uite niciodată sacrificiul suprem făcut de eroii moți pentru libertatea și unitatea noastră, a românilor”, a precizat dascălul Avram Bucea.

Ovidiu CULDA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 66 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.