campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Evocare istorică „Horea, mândru împărat” la Câmpeni

Evocare istorică „Horea, mândru împărat” la Câmpeni

Publicat în 01.03.2019 la ora 10:00

Cu ocazia împlinirii a 234 de ani de la moartea conducătorilor Răscoalei țărănești din 1784 din Transilvania, la Câmpeni s-a desfășurat în ultima zi a lunii februarie o impresionantă evocare istorică denumită „Horea, mândru împărat”.

Evenimentul format din două părți s-a desfășurat în locuri distincte din „Capitala Țării Moților”, fiind organizat și de această dată de către Primăria Câmpeni în colaborare cu filialele locale ale Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu” și a Asociațiunii ASTRA.

Astfel, în prezența a peste 100 de persoane care au umplut încăperea – conducerea administrației publice locale alături de alți funcționari, reprezentanți ai mai multor instituții ale statului din localitate, membri ai celor două societăți organizatoare, precum și foarte mulți elevi și preșcolari însoțiți de cadre didactice – prima parte a evocării s-a desfășurat în „Beciul lui Horea” din Câmpeni, locul unde s-a produs revolta moților din 24 mai 1782, acel eveniment fiind considerat preludiul Răscoalei de la 1784 din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan.

Evocarea a fost deschisă în sunete de tulnic cu intonarea Imnului de Stat al României și a fost urmată de o slujbă religioasă de pomenire a marilor eroi ai moților, Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu, susținută de un sobor de 7 preoți din localitate. După cuvintele de introducere rostite de Ioan Viorel Sicoe, președintele Societății „Avram Iancu” din Câmpeni, a urmat discursul primarului Ioan Călin Andreș, care a menționat următoarele: „Mă simt onorat să mă aflu astăzi, aici, împreună cu dumneavoastră, la evocarea istorică „Horea, mândru împărat”, pentru a comemora 234 de ani de la Supliciul lui Horea, Cloșca și Crișan, pentru a retrăi momentele cruciale ale istoriei localității noastre, „Capitala Țării Moților” – Câmpeni. Cu atât mai mult mă simt emoționat deoarece ne aflăm într-un loc special, în Beciul lui Horea, loc cu o mare încărcătură istorică care amintește de suferințele și nedreptăţile de care moții au avut parte, un loc în care tânăra generație ia contact cu istoria însângerată a moților. Noi, cetățenii acestui frumos oraș, suntem mândri că istoria acestor meleaguri ne-a dat eroi de seamă, a căror personalitate a marcat profund istoria neamului românesc: Horea, Cloșca și Crișan – conducătorii Răscoalei Naționale de la 1784-1785, Crăișorul Munților – Avram Iancu.

Fiecare stradă, fiecare colțișor din orașul Câmpeni, poartă amintirea vremurilor în care Marele Horea – Rex Daciae, organiza în capitala de suflet a moților adevărate dispozitive de conducere a cetelor de răsculați. 28 februarie 1785, este o zi dureroasă pentru întreaga comunitate din Ardeal, zi fatidică în care Horea și Cloșca au fost executați cu cruzime prin tragerea pe roată. ,,Mor pentru națiune!” au fost ultimele cuvinte ale lui Horea, cuvinte care au rămas vii în sufletele moților ca un testament sfânt, ca un îndemn de a nu precupeți nici un efort în ceea ce privește apărarea scumpului pământ strămoșesc și a tuturor drepturilor și libertăților neamului românesc. Chipul luminos al eroului Horea, cel al ortacilor săi Cloșca și Crișan a fost, este și va fi viu în mintea și sufletul fiecărui moț.

Chiar dacă sfârșitul acestei revolte a fost unul tragic, martiriul acestor bravi eroi i-au îndârjit pe moți și au făcut din ei piatră de nestăvilit, iar Horea a devenit un simbol, atât pentru contemporani, cât și pentru posteritate. Eroii românilor s-au înscris în istoria lumii prin Ştefan cel Mare al Moldovei, declarat ,,voievod al Europei”, prin Mihai Viteazul, ale cărui fapte au înspăimântat imperii, iar Ardealul străbate veacurile lumii cu Horea şi Iancu, purtătorii de glas şi arme ale oropsiţilor.

În trecutul nostru glorios, mulți oameni au suferit. Dacă astăzi suntem ceva, suntem datorită suferinței acestora. Datoria noastră este să păstrăm vie amintirea jertfei și eroismului de care au dat dovadă acești sfinți ai neamului românesc. Eroismul este drumul cel mai aproape de sfinţenie, iar eroii aduc cinste şi onoare poporului din care s-au ridicat şi se constituie ca parte a sufletului acelui popor. Ne trăim prezentul prin jertfa și dăruirea generațiilor trecute, este obligația noastră să lăsăm generațiilor viitoare tot ceea ce au făurit înaintașii noștri și să le înmulțim realizările spre propășirea neamului românesc.

În aceste vremuri tulburi pe care le trăim, eroii neamului sunt singurele modele pe care le putem urma fiecare dintre noi pentru a ne găsi liniștea și puterea de a merge mai departe. Eroii sunt singurele figuri ale istorie pe care ne bazăm în fiecare zi pentru a spera la un viitor mai bun pentru noi și pentru copiii noștri. Trecutul este puntea spre prezentul pe care îl trăim, un prezent destul de șubred din păcate, cu destule lagune atât din punct de vedere social cât și din punct de vedere economic. Sper că într-o bună zi țara noastră se va ridica cu demnitate spre a-și face auzită vocea în Europa și a impune respectul care i se cuvine acestui vechi popor. Șansa României constă în creșterea unor generații tinere sănătoase și educate. Administrația publică locală are marea responsabilitate de a asigura mediul propice în realizarea acestui lucru. Speranța noastră, a tuturor, este că dintre acești tineri să se ridice românii aceia adevărați, urmașii vrednici a lui Horea,Cloșca și Crișan, care vor avea energia și iscusința de a făuri viitorul pe care ni-l dorim cu toții.

Iar dacă am amintit cât de importantă este educația într-o societate în plină dezvoltare, țin să vă anunț că astăzi mai mult ca oricând mă simt onorat și emoționat pentru că mi s-a oferit marea ocazie să confer titlul ,,Cetățean de onoare” al orașului Câmpeni – „Capitala Tării Moților”, domnului conferențiar universitar dr. Cîrja Ion. Domnul Cîrja Ion s-a născut și a copilărit pe aceste meleaguri unde istoria este la ea acasă. Poate nu întâmplător pașii i-au fost îndreptați spre deslușirea și scrierea istoriei acestui neam. După cum spunea Bălcescu, ,,Istoria este cea dintâi carte a unei nații,”. A contribui la cunoașterea acesteia este o mare responsabilitate față de strămoșii noștri și o dovadă clară de dragoste de țară și neam. Acest lucru îl regăsim din plin în personalitatea domnului prof. Cârja Ion. Profesionalismul domnului conf. dr. Cârja Ion, creativitatea și stoicismul de care a dat dovadă în numeroasele scrieri și lucrări ale sale nu pot decât să ne facă mândri că domnul Cîrja Ion este câmpănarul nostru. De aceea, pentru întreaga sa activitate profesional-științifică de promovare a valorilor istoriei românești, titlul „Cetăţean de onoare”, este modul cel mai potrivit de a ne exprima preţuirea și admirația pentru acest model de viaţă exemplar.” și-a încheiat discursul primarul Andreș, dând apoi citire hotărârii de consiliu local, adoptată încă de anul trecut, prin care s-a aprobat acordarea acestei distincții. Ulterior, în aplauzele celor prezenți, edilul a oferit acest titlu, o Biblie și o cheie simbolică profesorului de la Cluj Napoca, originar din satul Certege, localitate aparținătoare administrativ orașului Câmpeni.

Conferențiarul universitar dr. Ion Cîrja a adresat mulțumiri celor care i-au îndrumat pașii în viață și celor ce i-au acordat acest titlu, iar momentul de la „Beciul lui Horea” s-a continuat cu o prezentare istorică a sfârșitului Răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania, făcută de profesorul de istorie Claudiu Bendea, încheindu-se cu un moment artistic de poezii și cântece prezentate de elevi talentați de la Școala Gimnazială Câmpeni.

Partea a doua a evenimentului de la Câmpeni s-a desfășurat după amiaza în sala de ședințe din primărie, acolo unde au avut loc două lansări de carte: volumul „De la Amurgul Imperiilor la România Mare. Românii din Austro-Ungaria în primul război mondial. Documente Vizuale” redactat de conf. univ. Ion Cîrja și prezentat de profesorul Nicolae Oprean din Câmpeni; volumul „Pagini din istoria sfântă a moților” ce-l are ca autor pe preotul Eugen Goia și prezentat de către profesoara Maria Motora. Totodată, pe lângă organizatori, în cadrul evenimentului de la primărie au mai vorbit și alți participanți, care i-au felicitat pe autori pentru munca lor depusă la apariția acestor volume.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 358 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.