campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Familia Lazea, din Scărişoara, şi-a deschis acasă un punct de prim ajutor medical

Familia Lazea, din Scărişoara, şi-a deschis acasă un punct de prim ajutor medical

Publicat în 22.06.2014 la ora 11:00

cimpeniCu sprijinul Crucii Roşii, filiala judeţeană Alba, toţi cei patru membri ai familiei Lazea Marius, din satul Lăzeşti, comuna Scărişoara nr. 662A, au devenit voluntari ai Crucii Roşii, organizând în propria lor casă un Centru de prim ajutor.

“Bucurându-ne de susţinerea domnului doctor Flaviu Turdean (medic de familie în Bucium) formator în cadrul acestui proiect, a fost organizată cu succes instruirea membrilor familiei, conform procedurilor recomandate. Menţionăm că până în prezent nu au fost semnalate cazuri de intervenţie majore, familia ţinând constant legătura cu medicul formator şi cu organizaţia noastră”, a declarat Ionel Duşa, directorul Crucii Roşii Alba. Cei patru membri ai familiei Lazea au acum şi ştiu să mânuiască trusa de prim ajutor, glucometrul, tensiometrul, dispozitivul de înregistrare cu telecitire a traseului EKG, registrul de evidenţă a beneficiarilor. Pe locuinţa familiei de salvatori a fost montată o plăcuţă cu emblema Crucii Roşii Române. “Filiala de Cruce Roşie Alba a identificat în satul Lăzeşti o comunitate de 250 de membri, aflată la 25 de km distanţă de oraşul Câmpeni, unde există un serviciu de Ambulanţă. În timp de iarnă accesul în zonă este deosebit de dificil, iar uneori ambulanţele nu reuşesc să ajungă la familiile care necesită ajutor medical”, a explicat Ionel Duşa alegerea acestei locaţii. Mobilizarea de forţe şi logistică s-a făcut în cadrul proiectului cu acoperire naţională “Puncte de prim ajutor în zonele izolate din mediul rural”, care are ca scop reducerea numărului persoanelor care îşi pierd viaţa sau cărora li se agravează problemele de sănătate, în zonele izolate, prin asigurarea primului ajutor de către membrii din comunitate instruiţi în acest sens. “Accesul dificil al ambulanţei în zone izolate poate genera oricând situaţii dramatice asociate cu decese care uneori ar putea fi evitate, dacă s-ar interveni în timp util”, explică Duşa.
Noii voluntari de Cruce Roşie din Lăzeşti au atras atenţia membrilor comunităţii care în prezent apelează cu încredere la serviciile oferite de aceştia pentru monitorizarea stării de sănătate, cum ar fi: măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea glicemiei, temperaturii. Ca la un adevărat cabinet medical, pacienţii sunt trecuţi acum în registrul de evidenţă, menţionându-se persoana, tipul de intervenţie şi consumabilele folosite. “În vederea monitorizării şi evaluării vor fi realizate vizite în comunitate cu verificarea registrelor de evidenţă, prin deplasări periodice în teritoriu a reprezentanţilor Filialei de Cruce Roşie Alba şi reuniuni de evaluare cu participarea instructorilor, autorităţilor publice locale, servicii de prim ajutor calificat. Deşi funcţionează la un nivel restrâns, acest proiect îşi va găsi continuitate în viitor, Crucea Roşie Română urmând să realizeze un plan naţional de strângere de fonduri pentru continuarea derulării proiectului în comunităţile din teritoriu şi extinderea acestuia în alte comunităţi izolate din ţară”, a explicat directorul Crucii Roşii filiala Alba.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 911 ori

Familia Lazea, din Scărişoara, şi-a deschis acasă un punct de prim ajutor medical
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.