Rămâi conectat

Știri din zonă

Familia, prietenii și foștii colegi l-au comemorat pe Lt. Major Pavel Pop, pilotul militar prăbușit în 1990 cu un MIG 21-MF pe Curcubata Mică

Publicat

în

Tragedia petrecută în inima Apusenilor acum 28 de ani, este prea puțin cunoscută românilor, dar a îndurerat profund apropiații, iar colegii pilotului încă povestesc cu lacrimi în ochi despre evenimentul în care Lt. Major Pavel Pop (Osz-Puk) și-a pierdut viața.

În memoria pilotului militar care a sfârşit cu avionul MiG 21-MF, prăbușit în 31 iulie 1990, în timpul unui exercițiu de antrenament, au avut loc momente comemorative pe Curcubata Mică, locul unde în urmă cu 28 de ani a avut loc cumplitul accident. Cu lumânări aprinse în mâini, toți cei prezenți s-au rugat pentru sufletul pilotului căzut la datorie.

Familia, prieteni și foști colegi s-au întâlnit vineri, 21 septembrie 2018, în centrul comunei Arieșeni de unde au plecat spre Curcubata Mică pentru a aduce un pios omagiu lui Pavel Pop (Osz-Puk) și pentru a sfinți crucea de la mormântul acestuia din Munții Apuseni.

Pe plaiurile strămoșești ale lui Avram Iancu, își doarme somnul de veci cel ce a fost Pavel Pop (Osz-Puk), pilot militar din Escadrila a II-a, Regimentul 93 Aviație Vânătoare Giarmata – Timișoara.

În urmă cu 28 de ani, în fatidica zi de 31 iulie 1990, din văzduhurile cerului (12.000 m), om și metal s-au contopit pe veci cu pământul Apusenilor.

Colegi care în ziua tragediei au zburat alături de Puk sau doar au participat la căutările de după accident, au făcut eforturi considerabile și au amenajat la mormântul eroului o cruce, un loc de pelerinaj la ceea ce ei consideră adevăratul loc de veci al pilotului.

Au fost momente emoționante, s-au depus coroane de flori și a avut loc o slujbă de pomenire. La ceremonia din Catedrala Apusenilor au participat, vădit emoționați și cu lacrimi în ochi, soția pilotului și fiul acestora, fratele celui trecut în veșnicie, dar și colegi veniți din toată țara.

Mircea Grava, cel care a făcut posibil evenimentul, ne-a declarat că a ținut foarte mult ca acest pilot erou să nu fie dat uitării și să poată fi comemorat așa cum se cuvine.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

Știri din zonă

Tânăr de 28 de ani din Arieșeni cercetat de polițiștii din Câmpeni, după ce ar fi sustras o motocositoare dintr-un garaj

Publicat

în

Ieri,  20 ianuarie 2022, polițiștii din Câmpeni au identificat un bărbat, de 28 de ani, din comuna Arieșeni, ca persoană bănuită de săvârşirea unei infracțiuni de furt.

În sarcina acestuia s-a reţinut faptul că, în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie 2021, ar fi pătruns într-un garaj care aparține unei femei în vârstă de 53 de ani, din comuna Arieșeni, de unde ar fi sustras o motocositoare.

Cu ocazia cercetărilor efectuate, prejudiciul a fost recuperat de poliţişti și restituit păgubitei, iar față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

FOTO: ARHIVĂ

Citește mai mult

Știri din zonă

Primăria Comunei Bistra nu a majorat impozitele și taxele locale aferente anului 2022

Publicat

în

La propunerea primarului comunei Bistra, Traian Gligor, consilierii locali au aprobat în ședință ordinară, proiectul inițiat de edil în ceea ce privește taxele și impozitele locale pentru anul 2022.

Conform HCL nr. 23/2021, taxele și impozitele locale pentru persoanele fizice și juridice din comuna Bistra nu se vor majora în anul 2022.

Acestea vor fi doar indexate cu indicele de inflație afferent anului 2021, respectiv 2,6% (comunicat de Institutul Național de Statistică), așa cum prevede Codul Fiscal.

„Nu am majorat nici în acest an taxele şi impozitele locale. Dar conform legii a trebuit să le indexăm cu rata inflaţiei. Mai ales în această perioadă în care pandemia a pus presiune pe noi și ne-a afectat și din punct de vedere economic, oamenii din comuna noastră și firmele au nevoie de sprijin și înțelegere. În mine vor avea întotdeauna un partener care să îi înțeleagă și să îi ajute când au nevoie. Respect legea și o aplic pentru binele oamenilor și a comunității noastre”, transmite Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

Pentru persoanele fizice și juridice care achită integral aceste obligații până la data de 31 martie 2022, se va acorda o bonificație de 10%. Contribuabilii persoane fizice și juridice din comuna Bistra își pot achita impozitele și taxele locale pentru acest an, începând  din data de 10 ianuarie 2022.

Plata obligațiilor fiscale către  bugetul local poate fi efectuată la biroul de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Comunei Bistra, în numerar, de luni până vineri, între orele 08:00 – 16:00.

Pentru persoanele nevaccinate,  la intrarea în sediul Primăriei, există un asistent medical comunitar care le ia datele, îi verifică și anunță personalul de la Taxe și Impozite.

De la începutul acestui an, în comuna Bistra s-a încasat un procent de 10% din impozitele și taxele locale.

Citește mai mult

Știri din zonă

Moţii au transformat într-un mic paradis turistic, locul în care acum 8 ani s-a produs tragedia aviatică soldată cu 2 morți și 5 răniți

Publicat

în

Moţii din comuna Horea au transformat într-un mic paradis turistic, locul în care s-a prăbuşit, în urmă cu opt ani, avionul pilotat de Adrian Iovan, în zonă fiind construite pensiuni şi cabane care asigură cazare pe tot parcursul anului.

Cu câteva sute de lei, un turist poate petrece un mini-concediu într-o sălbatică regiune care, la prima vedere, pare ruptă de lume. Cu toate acestea, chiar dacă în timpul iernii zăpada ajunge şi la 1 metru grosime turiştii pot urca până la altitudinea de 1600 de metri pentru că drumul este deszăpezit periodic.

După asfaltarea „drumului lui Iovan” de către Primăria Horea accesul vizitatorilor a fost mult simplificat. Astfel, oricine poate urca foarte uşor cu maşina până în apropierea pădurii în care s-a prăbuşit avionul. De la asfalt mai este de parcurs doar circa un kilometru până la locul devenit atracţie turistică pentru oamenii care urcă pe munte. În zona din apropierea pădurii a fost amenajat un mic sătuc turistic. Aici, în fiecare vară, în luna august, are loc tradiţionalul eveniment al moţilor denumit „Târgul lemnarilor”.

Iarna, peisajul este spectaculos, iar o mică pârtie de schi ar oferi un impuls şi mai mare dezvoltării turistice a zonei. Autorităţile locale au precizat că iau în calcul şi o astfel de investiţie.

Pensiuni au fost amenajate şi în cătunele aflate de-a lungul drumului lung de opt kilometri. Lucrările de modernizare au costat peste şase milioane de lei, bani acordaţi din fonduri guvernamentale şi au fost finalizate în 2019.

La Petreasa se poate practica şi turismul de o zi. În 3-4 ore se poate vizita locul tragediei şi se revine în drumul naţional de la poalele muntelui. Drumul uşurează foarte mult accesul la locuinţe şi pentru aproximativ 300 de cetăţeni ai comunei Horea. „Drumul lui Iovan” pleacă din centrul comunei Horea, este foarte abrupt în câteva locuri şi a fost asfaltat până la limita dintre judeţele Alba şi Cluj.

• Altarul din pădure

În apropierea locului unde s-a prăbuşit avionul, moţii din cătunele Zânzeşti şi Giurgiuţ au ridicat un altar de lemn de aproximativ 12 metri pătraţi şi au amplasat o cruce de mari dimensiuni. Aici ajung în fiecare an mii de turişti care se roagă şi lasă o floare sau o lumânare în memoria celor două victime ale accidentului. În accidentul aviatic din urmă cu opt ani au murit Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.

Au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir, Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Ancheta derulată ulterior a concluzionat că vinovat de prăbuşirea avionului a fost pilotul Adrian Iovan.

Ca în fiecare an, Romaniţa Iovan a urcat şi în 2022 la Petreasa, unde a organizat sâmbătă, 15 ianuarie, un parastas în memoria fostului ei soţ şi a tinerei decedate în accident.

FOTO: Marius TURC

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni