campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Festivalul de film de scurt metraj ”Tres Courts”, la Colegiul Naţional ”Avram Iancu” din Câmpeni

Festivalul de film de scurt metraj ”Tres Courts”, la Colegiul Naţional ”Avram Iancu” din Câmpeni

Publicat în 28.06.2017 la ora 10:00

Catedra de limbă franceză a Colegiului Naţional ”Avram Iancu” din Câmpeni, liceu bilingv francofon, a fost gazdă a festivalului de film de foarte scurt metraj ”Très courts – o panoramă a creaţiei audiovizuale mondiale”.

Elevii liceului au avut, astfel, posibilitatea să vadă filme româneşti şi străine de scurt metraj care au fost incluse în competiţia festivalului. Producţiile româneşti au fost realizate de studenţi la film şi arte vizuale sau de amatori din toate colţurile ţării, în ultimii doi ani. Documentare, drame, comedii, animaţii şi filme experimentale, această selecţie prezintă o panoramă a României de azi. Acestea sunt proiectate în majoritatea localităţilor din România care găzduiesc festivalul. Roxana Bodea, profesor şi coordonator al catedrei de limba franceză, a precizat că în contra-curent cu uniformizarea culturii, festivalul prezintă o creaţie bine ancorată în societăţi diverse şi specifice. Fiecare partener decide locul de proiecţie, în cinematograf, în aer liber, în biblioteci, muzee, cafenele sau şcoli, totul în serviciul unui eveniment global şi federator. La Colegiul Naţional din Câmpeni s-a ales clubul elevilor şi sala de sport. Mihaela Bustan, elev voluntar în organizarea festivalului, a spus că i-a plăcut foarte mult modul neconvenţional de a vedea filmele, în condiţiile în care la Câmpeni nu există un cinematograf, singura modalitate fiind vizionarea on-line sau la cinematografele din oraşele mari. Un alt lucru agreat de elevi a fost faptul că au putut vota filmul preferat. Festivalul este organizat în România încă din 2007 de Institutul Francez din Cluj-Napoca, care coordonează anual difuzarea lui în aproximativ 20 de oraşe din ţară. Organizarea unei selecţii româneşti de filme de foarte scurt metraj a fost o prioritate încă de la început, pentru a încuraja şi a difuza talentele cinematografice din România. Cu o prezenţă pe tot teritoriul tării, în oraşe mari şi mici, dar şi în comune, festivalul oferă tinerilor regizori şansa unică de a-şi arăta creaţiile unui public numeros şi foarte divers. Festivalul internaţional de film de foarte scurt metraj ”Très courts” are loc în toată lumea în aceeaşi perioadă, din 9 până în 18 iunie 2017, în 80 de oraşe din 25 de ţări. Festivalul înseamnă 150 de filme selecţionate, o competiţie internaţională şi una românească, o competiţie cu tematică feminină şi feministă şi o selecţie pentru copii. Având la dispoziţie maximum 4 minute pentru a convinge, regizorii de foarte scurt metraj cultivă arta de a merge direct la esenţă şi eleganţa sintezei. Talentul lor se relevă încă din primele secunde şi captează spectatorul din start. Ritmul este susţinut, plăcerea e multiplicată, iar publicul este încântat.

Dorin ŢIMONEA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 52 ori

Festivalul de film de scurt metraj ”Tres Courts”, la Colegiul Naţional ”Avram Iancu” din Câmpeni
3 (60%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.