campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Fricţiuni financiare ajunse în instanţă pun piedică restaurării bisericii de lemn „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Gârda de Sus!

Fricţiuni financiare ajunse în instanţă pun piedică restaurării bisericii de lemn „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Gârda de Sus!

Publicat în 09.12.2015 la ora 11:00

biserica-sf-ioan-botezatorul-garda-de-susUna dintre cele mai frumoase bisericuțe din lemn din județul Alba este situată în mijlocul comunei Gârda de Sus, din Munții Apuseni.

Datând din anul 1792, ea poartă hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: AB-II-m-A-00228. Amplasată lângă șoseaua Câmpeni-Arieșeni, în centrul localității, biserica impresionează prin silueta marcată de turnul cu coif înalt. Construit după un plan dreptunghiular, cu altarul pentagonal decroșat, fără pridvor, edificiul ridicat din lemn de brad, tencuit la exterior, surprinde prin rafinamentul decorului de arhitectură sculptat. Ancadramentul ușii situate pe latura vestică a pronaosului, consolele laturii vestice, golurile în acoladă cu colțuri, spre altar, vădesc măiestria meșterului care a ridicat biserica în 1792. Pronaosul este tăvănit și consolidat prin două șiruri de stâlpi. În pronaos se observă intervenția de amplificare a laturilor de nord și sud. Naosul poartă o boltă semicilindrică de scândură, iar în altar bolta semicilindrică se racordează la pereți, printr-o semicalotă.
În primii ani ai secolului al XIX-lea interiorul a fost pictat, după cum menționează inscripția de pe iconostas: „Această (sfântă) biserică s-au întemeiat la anul 1792 și s-a zugrăvit la 1804 cu cheltuiala poporului, ajutând Purcel Petru cu 80 de numărături, purtător de grijă și crâsnic a fost Suci Costin, împărat fiind Franțiscus al II-lea, protopop Gavril Ighian popa, Tudoraș Pașca, zugrafi Simion Silaghi de Abrudbania, Gavril Silaghi, diac Moncan Ion”. Pictura murală, păstrată în condiții relativ bune, este în stil baroc, caracteristic lucrărilor cunoscutului pictor din Abrud, Simion Silaghi, care lucrează aici cu fratele său Gavril. Iconostasul este, de asemenea, pictat de cei doi frați între 1798-1804. În patrimoniul bisericii se află mai multe icoane pe lemn, ce datează din sec. al XIX-lea, precum și câteva icoane pe sticlă. Clopotul mic a fost turnat în 1874. Ioan Lupaș găsea aici un ”Octoih” de la 1792 pe care-l menționase în raportul pe 1924 al Comisiunii Monumentelor Istorice-Secția pentru Transilvania.
Parțial restaurat, monumentul intră în iarna 2015 cu ferestruicile izolate cu folie lipită cu bandă iar pe alei sunt depozitate crucile unor cetățeni răposați, ale căror morminte stăteau oarecum în calea viitoarei sistematizări exterioare. Lucrarea stă de prin martie anul trecut, când au apărut fricțiuni financiare între Ministerul Culturii și restaurator.
Despre acest obiectiv, Matei Drâmbărean, directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Alba a declarat pentru ziarul Unirea că are aviz de restaurare de la Ministerul Culturii și a primit finanțare prin planul național de restaurare, în 2012. Constructorul acreditat de Ministerul Culturii este TAINA LEMNULUI SRL Maramureș, prin Vasile Pop, pe partea de conservare-restaurare achiziție și SC ARC MONDO SRL, prin Sanda Bucur, pe partea de proiect, asistență tehnică de specialitate acordată constructorului; conservare – restaurare pictură murală. Directorul DJCPN Alba Matei Drâmbărean a explicat pentru ziarul Unirea că: ”În timpul lucrărilor de restaurare au apărut probleme ascunse care necesitau intervenții suplimentare în sensul că la acoperiș au fost identificate elemente suplimentare care trebuiau înlocuite. La pardoseli sunt probleme suplimentare, în alte locuri. Constructorul a notificat Institutul Național al Patrimoniului (INP), prin care s-a derulat finanțarea, și a solicitat o suplimentare a fondurilor, lucru care este corect și normal, nu cunosc detalii. Au apărut între constructor și INP puncte de vedere diferite. A intervenit între constructor și INP un blocaj. SC Taina Lemnului a dat în judecată INP-ul, dosarul fiind pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, ca pârâți fiind INP, Minsterul Culturii și Parohia Gârda de Sus. Instanța urmează să se pronunțe. Au fost executate mare parte din lucrări până acum, din câte știu. Mai sunt de executat lucrări la pardoselile interioare, pe componente artistice, și mă refer aici la pictura din interior, sistematizarea monumentului, cu alei și ce mai trebuie pe exterior. Aceste lucrări au fost stopate deoarece s-a ajuns în instanță. Monumentul nu este practic în pericol deoarece partea de șarpantă a fost făcută. Problema este legată doar de timpul care se va scurge până la finalizarea și recepția lucrărilor. Monumentul este asigurat, într-o zonă împrejmuită, deci nu avem o problemă de siguranță a monumentului. Lucrurile acestea le-am aflat pe plan local, nu de la INP deoarece acolo nu avem cu cine să stăm de vorbă.”
Procesul durează pe fond din martie 2014. Marți, 8 decembrie 2015, părțile sunt chemate la o nouă înfățișare, la Judecătoria Alba Iulia, a 14-a. Instanța încearcă să stabilească, pe baza evaluărilor unor experți independenți, dacă lucrările efectuate de Taina Lemnului și pe care Ministerul Culturii nu vrea să le plătească, se impuneau. Dacă pierde procesul, Ministerul Culturii va trebui să plătească și munca experților independenți, și cheltuielile de judecată, și munca depusă de restauratorul bisericuței din Gârda.
Cât de importantă este de fapt bisericuța din lemn de la Gârda de Sus? La conferinţa internaţională de conservare-restaurare „Doina Darvaş”, desfășurată în 5 noiembrie 2015 la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” unul dintre restauratori – Sanda Bucur de la ARC MONDO ART S.R.L. a prezentat somităților în materie cercetarea cu tema: ”Biserica de lemn «Naşterea Sf. Ioan Botezătorul» din Gârda de Sus jud. Alba – Degradare şi Conservare – Un caz limită”. No comment.

Acest articol a fost citit de 80 ori

Fricţiuni financiare ajunse în instanţă pun piedică restaurării bisericii de lemn „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Gârda de Sus!
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.