Rămâi conectat

Știri din zonă

Gheţarul de la Scărişoara, inclus pestigiosul site Mother Nature Network în clasamentul celor mai frumoase peşteri de gheaţă din lume

Publicat

în

Multe dib peşterile de gheaţă de pe Glob pot fi admirate doar în sezonul rece, temperaturile calde de vară fiind imposibil de ţinut sub control. Însă, altele rezistă întreg anul, cum e şi cazul Gheţarului de la Scărişoara, din munţii Apuseni.

O situaţia aparte este cea a peşterii Wannian, din China. Aceasta are un sistem natural de circulaţie a aerului care îi permite să rămână sub domnia gheţii tot timpul anului. Geologii care au studiat peştera, veche de 3 milioane de ani, au realizat că, vara, aerul cald de afară nu pătrunde foarte mult în interiorul peşterii, iar, iarna, aerul rece reuşeşte să evacueze rapid căldura din peşteră. Această ventilaţie naturală permite menţinerea unei temperaturi de îngheţ chiar şi în zilele în care peştera e vizitată de peste 1000 de turişti.

Peștera Ghețarul de la Scărișoara face parte din sistemul carstic Ghețar – Ocoale – Dobrești. Este formată în calcare de vârstă Jurasic superior, dispuse monoclinal pe direcția NV-SE, la o altitudine de 1.165 m, la marginea platoului carstic Ghețari – Ocoale. Cândva Valea Ocoale curgea la suprafață. Odată cu dizolvarea în freatic a peșterii Scărișoara apele coboară în subteran. Ieșirea apei la lumină se făcea prin Pojarul Poliței. Continuând dizolvarea, apa coboră în Avenul din Șesuri cu ieșire la suprafață în Izbucul Poliței. Golul rămas uscat al Scărișoarei, în urma prăbușirii avenului de intrare, se umple cu gheață în timpul glaciațiunilor. După încălzirea vremii gheața începe să se topească și dispare jumătate din volum, dar este alimentată în fiecare iarnă cu un nou strat la suprafață. Topirea are loc și la bază ghețarului, astfel că de la bază dispare o secțiune și o alta se depune sus. Cea mai veche gheață de la bază are 4.000 de ani. Pe carote de gheață recoltate în 2005, cercetătorii de la Institutul de Speologie Emil Racoviță Cluj și mulți asociați străini, descifrează din trecut o mulțime incredibilă de date. Cum a fost vremea în fiecare an din ultimii 4.000, când au fost incendii în zonă, când și cât aur se exploata în Apuseni pe vremea dacilor.
Clasamentul celor mai frumoase peşteri de gheaţă – întocmit de unul dintre cele mai mari siteuri dedicate vieţii apropiate de natură, Mother Nature Network – include 5 peşteri din America şi 2 din Rusia, dar şi câte un „gheţar” din România, Austria, Elveţia şi India.

sursa: greatnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Minor din Vadul Moților cercetat de polițiștii din Câmperni, după ce a fost depistat conducând fără permis o motocicletă neînmatriculată, pe DC 139

Publicat

în

Joi, 18 aprilie 2024, în jurul orei 20.40, polițiștii Secției de Poliție Rurală Câmpeni au identificat un tânăr de 16 ani, din comuna Vadu Moților, în timp ce conducea o motocicletă, pe DC 139 din localitate, fără a avea plăcuțele de înmatriculare montate pe aceasta.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că motocicleta nu era înmatriculată în circulație, iar conducătorul acesteia nu posedă permis de conducere, pentru nicio categorie de vehicule.

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea, pe drumurile publice, a unui vehicul neînmatriculat și conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 53 de ani din Bistra cercetat de polițiști, după ce a accidentat o femeie care traversa regulamentar o stradă din Abrud

Publicat

în

Miercuri, 17 aprilie 2024, în jurul orei 15.45, un bărbat de 53 de ani, din comuna Bistra, în timp ce conducea un autoturism pe strada Republicii din Abrud, a surprins și accidentat o femeie de 63 de ani, din Municipiul Cluj Napoca, care era angajată în traversarea străzii pe trecerea de pietoni.

În urma accidentului, femeia a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital, fără a rămâne internată.

Atât conducătorul auto cât și victima accidentului au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, în ambele situații.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Peste 200 de mii de euro vor fi investiți în corpuri de iluminat cu tehnologie LED și sistem de telegestiune, la Bistra

Publicat

în

Încă un contract pentru creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public în comuna Bistra (etapa II) a fost semnat de către primarul Traian Gligor.

Valoarea totală a investiției este de 10.14628, 98 lei cu TVA, din care finanțarea nerambursabilă este de 994739,33 lei, câștigată prin Programul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Peste 200 de corpuri vechi de iluminat stradal din anumite zone vor fi demontate și înlocuite cu corpuri noi de iluminat, performante, cu tehnologie LED. Cele 209 corpuri noi de iluminat public moderne și performante vor fi controlate de la distanță prin platforme de management și telegestiune.

„Acest program a fost o oportunitate pentru administrația locală de a moderniza iluminatul public din comună și de a reduce costurile cu energia electrică. Acest lucru asigură implicit și un nivel de trai mai bun comunității noastre. Dorim să facem acest lucru în toate satele comunei noastre. Vom accesa în continuare orice fonduri care ne permit să investim în calitatea serviciilor pentru cetățeni”, afirmă Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

Corpurile de iluminat stradal noi vor fi montate în zonele/străzile: Valea Bistrișorii, Novăcești, Rude, Nămaș, Trișorești, Crețești, Gănești, Lunca Merilor, Gârde, Hudricești, Lunca Largă, Gruieț, Solidarității, Ghiocelului, Iuliu Coroiu, Șoferilor, Calea Turzii, Calea Turzii secundară.

Modernizarea sistemului de iluminat public duce la îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu LED care să determine o eficiență energetică ridicată și poluare luminoasă minimă.

„Clasicul iluminat stradal, mare consumator de energie din comuna Bistra, va fi înlocuit pas cu pas cu unul modern, mai economic și mai eficient. Pe lângă faptul că se vor face economii serioase la bugetul local (costurile de întreținere sunt mici, iar durata de viață a LED-urilor este ridicată), se va crea și un mediu de siguranță pentru cetățeni, care se vor putea bucura de confortul pe care îl oferă iluminatul public modern”, mai spune Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni