campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Ieri, 26 august 2017, a debutat cea de-a XXII-a ediție a Târgului Lemnarilor, din Munții Apuseni

Ieri, 26 august 2017, a debutat cea de-a XXII-a ediție a Târgului Lemnarilor, din Munții Apuseni

Publicat în 27.08.2017 la ora 10:37

Ieri a debutat în comuna Horea cea de-a XXII-a ediție a Târgului Lemnarilor din Munții Apuseni, eveniment desfășurat pe durata a două zile, care este organizat în parteneriat de Primăria și Consiliul Local Horea, Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” Alba, Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu” și Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.

Ca un preambul al evenimentului, încă de dimineață a început promovarea drumului turistic „Trans Ursoiaia” DN 1R Albac – Huedin, de către un grup de cicliști și motocicliști care au pornit dimineața, la ora 11, din comuna Mărișel și au sosit după-amiază în satul Horea, trecând prin pasul Ursoaia.

Evenimentul din acest an a debutat cu întâlnirea horenilor de pretutindeni, veniți în număr mare la căsuțele fiecărui sat al comunei, construite de curând în centrul localității, care au fost sfințite cu această ocazie în cadrul unei slujbe religioase susținute de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Pop – Arhiepiscop al Alba Iuliei, însoțit de un sobor din Munții Apuseni. IPS Irineu a sosit în mijlocul mulțimii într-o trăsură trasă de cai și însoțit de deputatul Corneliu Olar, acesta fiind îmbrăcat în costum popular moțesc, cu opinci în picioare și cu un tulnic din care a și cântat puțin la sfârșitul ceremoniei.

Totodată, în semn de recunoaștere a contribuției aduse la sporirea prestigiului comunei, administrația publică a localității i-a acordat IPS Părinte Irineu titlul ,,Cetățean de onoare al comunei Horea”, acesta fiindu-i înmânat de către primarul Marin Nicola. IPS a susținut un discurs și a adresat mulțumiri pentru acest titlu, iar printre cei care au mai luat cuvântul s-au numărat deputatul Corneliu Olar, poetul Ion Mărgineanu și profesorul Dorel Mateș – fiu al satului. Ulterior Ioan Viorel Sicoe – președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, filiala Câmpeni – și scriitorul Valer Gligan – originar din Sălciua – au făcut o prezentare a albumului „Horea – sat european”.

După aceste ceremonii, IPS Părinte Irineu însoțit de deputatul Corneliu Olar a vizitat și a premiat toate standurile și căsuțele horenilor din lemn de curând construite, denumite după fiecare sat al comunei, în care se găseau bunătăți preparate de localnici: mâncări tradiționale, preparate moțești, fructe de pădure culese din munți.

Localnicii și turiștii au putut vizita cu această ocazie tabăra de sculptură de pe „Dâmbul lui Gâf”, iar seara, Târgul Lemnarilor a continuat cu activități sportive în aer liber, distracție multă, discotecă în aer liber și foc de artificii care a luminat cerul comunei Horea.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 179 ori

Ieri, 26 august 2017, a debutat cea de-a XXII-a ediție a Târgului Lemnarilor, din Munții Apuseni
4 (80%) 2 votes

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.