campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Societate » Monden » În Apuseni: Proprietarii de pensiuni vor să revigoreze turismul cu balmoşul moţesc

În Apuseni: Proprietarii de pensiuni vor să revigoreze turismul cu balmoşul moţesc

Publicat în 28.05.2013 la ora 22:13

balmos motescFestivalul “Balmoşul Moţesc” de la Arieşeni

În perioada 24-26 mai 2013, a avut loc la pensiunea “Casa Moţului” din Arieşeni cea de-a doua ediţie a Festivalului de artă populară şi tradiţională din Ţara Moţilor cu specific culinar, intitulat sugestiv “Balmoşul Moţesc”.
Organizatorii evenimentului din acest an sunt pensiunea-gazdă, reprezentată prin director Ioan Mocan, şi Clubul Rotary Abrud – Câmpeni “Floare de colţ”, reprezentat prin preşedinte Mihon Simion Iosif, susţinuţi de către Primăria şi Consiliul Local al comunei Arieşeni.
Rotary Abrud – Câmpeni „Floare de colţ” este o organizaţie nonguvernamentală care reuneşte personalităţi de elită la nivelul regiunii, susţinând această acţiune culturală desfăşurată la Arieşeni ce promovează  turismul pentru dezvoltarea şi creşterea economică a zonei.
La acest eveniment, organizatorii au invitat pensiunile de pe Valea Arieşului care să pregătească bucate tradiţionale moţeşti, printre care balmoşul, un preparat specific zonei. Acesta este o mâncare făcută după o reţetă tipic românească, cu gust unic ce se găteşte pe foc de lemne, principalul ingredient fiind jintuiala, zerul rezultat după separarea caşului din laptele de oaie.
Pensiunile participante au avut ocazia să se remarce prin preparatele gătite în cinstea invitaţilor, între ei remarcându-se deputatul de Alba Ioan Dîrzu, mai mulţi primari ai comunelor din zonă, reporteri de radio şi televiziune, ziarişti, turişti din ţară şi străinătate, locuitori ai comunei. Pentru toţi aceştia, artişti şi formaţii folclorice din judeţele Alba, Bihor şi Hunedoara au susţinut în cele trei zile programe artistice de muzică şi dansuri populare.
Festivalul s-a încheiat duminică după-amiază, atunci când organizatorii i-au felicitat şi le-au înmânat diplome reprezentanţilor de la pensiunile participante. Aceştia  au declarat că vor să continue în anii următori acest eveniment organizat cu scopul de a susţine turismul din Munţii Apuseni, una din cele mai importante surse de existenţă a locuitorilor de aici.

Ovidiu CULDA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 1284 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.