Rămâi conectat

Știri din zonă

În comuna Bistra continuă programul de cadastrare gratuită a imobilelor

Publicat

în

Autoritățile locale din Bistra continuă întabularea gratuită a imobilelor din comună. Înscrierea imobilelor în Registrul Unic Cadastral din România se desfășoară în parteneriat cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alba.

„Nevoile cetățenilor sunt importante pentru noi. Respectarea și garantarea dreptului de proprietate este pe lista priorităților administrației publice locale. Prin cadastrul sistematic se clarifică toate problemele legate de proprietăți, a celor care au generat litigii, toate proprietățile sunt clar delimitate. Oamenii  pot investi în aceste proprietăți, deoarece, fără un plan cadastral nu poate fi eliberată autorizația de construire a unei case, a unui drum, a unei instalații de apă sau de electricitate. Beneficiile cadastrului sistematic sunt evidente și la nivel de comunitate. Autoritățile locale vor ști foarte clar care sunt limitele domeniului public și pot realiza mai rapid lucrări de infrastructură rutieră și edilitară, ceea ce înseamnă, în cele din urmă, dezvoltare mai rapidă a comunei”, spune primarul comunei Bistra, Traian Gligor.

Cadastrarea gratuită în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară s-a făcut pe etape, în funcție de finanțările obținute.

Realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică gratuită la nivelul comunei Bistra a  început în anul 2016.

Zonele unde s-a realizat cadastrarea sunt: Tarniță – Fântâna Rece – Căprărețe, zona Runcuri – Poi – Pleșă- Herenoase,  zona Gîrde – Valea Dobrii ( DN 75) – Gănești –  Trișorești – Novăcești –  Dealu Muntelui- Runcuri – Poi. S-au măsurat și întabulat 653 de imobile pentru care s-au eliberat CF-uri.

În ceea ce privește finanțarea a V-a s-a realizat campania de informare și măsurători în teren iar în prezent, se desfășoară etapa de colectare acte și eliberare de adeverințe de la registrul agricol pentru un număr de aproximativ 900 de imobile.

Pentru finanțarea a VI-a s-a semnat contractul de finanțare și de prestări servicii, iar în decursul acestui an se vor demara procedurile de măsurare și înregistrare

sistematică gratuită.

Lucrările de înregistrare  sistematică gratuită din fondurile ANCPI vor continua și în anii următorii, până la întabularea tuturor terenurilor și a imobilelor din comuna Bistra.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Duminică, 14 aprilie 2024, ÎPS Irineu a săvârșit suljba de târnosire a vechii biserici a Mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, de la Subpiatră – protopopiatul Câmpeni

Publicat

în

Duminică, 14 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea Subpiatră, protopopiatul Câmpeni.

Acesta, înconjurat de un numeros sobor de clerici, a oficiat slujba de târnosire a vechii biserici a așezământului, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. În continuare, ÎPS Irineu a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură, în noua biserică a Mănăstirii. La finalul slujbei, Chiriarhul Alba Iuliei le-a oferit Diplome de aleasă cinstire ostenitorilor și binefăcătorilor care au contribuit la înfrumusețarea vechii biserici a vetrei monahale.

Adresându-se celor prezenți, ÎPS Irineua spus: „În această zi de primăvară, am sfinţit vechea biserică a Mănăstirii Sub Piatră, o adevărată bijuterie arhitecturală, care adăposteşte tezaurul credinţei noastre ortodoxe şi mântuitoare. În acest chivot de lemn al neamului, credincioşii s-au împărtăşit, de-a lungul timpului, de cuvântul evanghelic şi de harul sacramental, reuşind să rămână statornici în matca Bisericii străbune. Prin stropire cu aghiasmă şi prin ungere cu Sfântul Mir, monumentul istoric a primit pecetea sfinţeniei, împlinindu-se, astfel, cuvintele psalmistului: «Casei Tale se cuvine sfinţenie, Doamne». Acum, acest edificiu consacrat exprimă mai elocvent frumuseţea sufletească a înaintaşilor noştri şi forţa lor mărturisitoare, în faţa vitregiilor vremii”.

Biserica de lemn a Mănăstirii de la Subpiatră (comuna Sălciua), cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a fost edificată în anul 1797, pe vatra unui locaș de cult mai vechi, cunoscut sub denumirea de „Schitul Maicii Domnului”. Biserica a fost reabilitată între anii 1998-2014, ocazie cu care au fost efectuate numeroase lucrări de înfrumusețare a exteriorului locașului de închinare. Între anii 2006 și 2014, au fost restaurate catapeteasma, icoanele din interiorul bisericii și pictura care împodobește Sfântul Altar. Așezământul călugăresc de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Maria Răfăilă și sub îndrumarea duhovnicească a părintelui Ioil Sîngeorzan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Tinerii din Baia de Arieș, în sprijinul bolnavilor singuri din localitate

Publicat

în

În contextul proclamării anului 2024 ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, Parohia Ortodoxă Baia de Arieș, alături de profesori și elevi ai Grupului Şcolar „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș, au derulat o serie de activități filantropice și duhovnicești comune.

Scopul principal al acestora l-a constituit ajutorul și susținerea persoanelor care suferă de diferite boli, dar și stimularea comunității de a fi implicată și de a manifesta un interes cât mai ridicat în beneficiul persoanelor bolnave.

Prin implicarea elevilor, în luna februarie a acestui an, s-a colectat o cantitate considerabilă de produse alimentare care au fost distribuite la domiciliul persoanelor bolnave și singure din localitate. În săptămâna 8-12 aprilie 2024, la Centrul de Îngrijire și Asistență, unde sunt ocrotite 50 de persoane cu dizabilități, s-a oficiat Taina Sfântului Maslu, fiind prezenți și o parte din elevii liceului.

De asemenea, joi, 11 aprilie 2024, părintele paroh Ionel Nicoară, la invitația conducerii liceului și a prof. Marius Băieș, a susținut o prelegere în care le-a vorbit elevilor despre manifestările pe care le au persoanele bolnave, dar și despre metodele de intervenție pentru a le ameliora. Nădăjduim ca Bunul Dumnezeu, prin rugăciunile Bisericii, să vindece pe toți bolnavii, iar celor care îi îngrijesc să le dea har și iubire față de persoanele care sunt în suferință.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Fonduri europene nerambursabile de aproape 275 de mii de euro, pentru un sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile la Bistra

Publicat

în

Primăria Comunei Bistra a depus pentru finanțare un proiect prin care  intenționează să realizeze o capacitate de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul comunei Bistra.

Această investiție pe fonduri nerambursabile presupune instalarea unei capacități proprii de producție de energie electrică, din sursă solară, cu o putere de 250,8 kW, care să-i asigure minimum 85% din totalul consumurilor de energie electrică a comunei.

De asemenea, va reduce emisiile de CO2 și va eficientiza consumul de energie prin utilizarea surselor regenerabile.

Proiectul este depus pe Fondul pentru Modernizare, Programul Cheie 1 care este conceput astfel încât să sprijine direct îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare și de eficiență energetică prin contribuția la creșterea ponderii energiei din surse regenerabile (energie eoliană și solară) în mixul total de energie, prin investiții în capacități de producere a energiei electrice din SRE, on-shore sau off-shore, corelat cu eliminarea cărbunelui din mixul energetic până în 2032, facilitând astfel tranziția energetică sustenabilă.

Proiectul se află în fază de evaluare la Ministerul Energiei.

„Având în vedere cerințele tot mai evidente pentru tranziția către o economie sustenabilă și circulară,  am depus acest proiect. Sistemul de producție energie electrică va fi instalat în două locații: la Baza Sportivă de pe strada Rude și pe construcțiile Școala Gimnazială Nicodim Ganea Bistra și Centrul de îngrijire copii tip after school. Consider că este o investiție importantă pentru comuna noastră. Ca și până acum, împreună cu echipa din Primărie vom continua să depunem proiecte care să modernizeze comuna și să crească nivelul de trai al localnicilor”, declară Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

Realizarea investitiei presupune instalarea unui sistem fotovoltaic de 250,8 kWp, alcătuit din 456 panouri a câte 550Wp fiecare și instalarea a 10 invertoare de 20 kWp fiecare și două invertoare de 25 kWp.

Sistemul fotovoltaic este menit să acopere o parte din consumul energetic al comunei prin energie regenerabilă provenită din surse solare.

Montajul panourilor se va realiza prin intermediul unor structuri speciale de montaj din aluminiu.

Pentru măsurarea energiei electrice produse, la fiecare sistem fotovoltaic se va monta un contor smart-meter cu posibilitatea de limitare a energiei electrice produse în funcție de consum.

Valoarea totală a acestui proiect este de 1.368.235 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni