campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » În premieră, comuna Bistra va participa în acest an la Festivalul „Cultură pentru Cultură” cu „Prăgşorul” – un frumos obicei de Paşti

În premieră, comuna Bistra va participa în acest an la Festivalul „Cultură pentru Cultură” cu „Prăgşorul” – un frumos obicei de Paşti

Publicat în 12.04.2016 la ora 12:00

bistra_pragsorul1Comuna Bistra va participa în 2016 pentru prima dată la Festivalul „Cultură pentru Cultură” organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”.

Festivalul, organizat pe 4 zone, va debuta în 15 mai, iar faza finală va avea loc cu prilejul Târgului de Fete de pe Muntele Găina, în data de 16 iulie.Festivalul are ca scop revitalizarea culturii tradiţionale din mediul rural şi dezvoltarea turismului cultural în zonele istorico-etnografice ale judeţului Alba.
Comuna Bistra este cuprinsă în zona Zlatna – Câmpeni, împreună cu comunele: Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Bucium, Ciuruleasa, Gârda, Horea, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Poşaga, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Vadu Moţilor şi Vidra. Întrecerea în sine pentru această zonă va avea loc pe data de 22 mai, în Poiana Narciselor de la Negrileasa.

• Concursul va cuprinde 3 secţiuni: spectacol folcloric, meşteşuguri populare şi gastronomie tradiţională

„Comuna noastră s-a înscris la toate secţiunile din concurs. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că am implementat Proiectul « Modernizarea infrastructurii rutiere, de mediu, socială şi culturală în satul Bistra», finanţat prin Măsura 322 din cadrul PNDR – Înfiinţare centru de conservare şi promovare a patrimoniului cultural tradiţional al comunei Bistra. Aşa am putut angaja un dirijor, pe domnul profesor Gelu Muntea. Domnia sa se va ocupa de toate secţiunile care ţin de folclor în acest concurs. Doresc să participăm la astfel de competiţii pentru a ne promova obiceiurile şi tradiţiile. Nu toţi putem fi câştigători. Până la urmă nu acest lucru este important, nu competiţia în sine, ci faptul că un popor trăieşte şi există prin obiceiuri, prin tradiţii, prin cultură şi istoria sa”,  afirmă Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

• Cel mai important obicei înscris în concurs de către comuna Bistra este „Prăgşorul”. În 2016 se sărbătoresc 265 de  ani de când a fost adus în comună

„Noi facem eforturi mari pentru a păstra acest obicei cât mai autentic. L-am înregistrat la OSIM pentru a fi protejat ca marcă şi finanţăm o parte din acest obicei, dar meritul cel mare îl au locuitorii comunei, cărora le mulţumesc pe această cale. De-a lungul timpului, ei au reuşit să susţină financiar „Prăgşorul”, chiar dacă înainte de Revoluţia din 1989, asemenea manifestări erau interzise în România. Totuşi, se adunau şi atunci la Bistra în jur de 1500 de oameni care petreceau împreună după post, cu ocazia acestei sărbători.  Obiceiul a atras şi atrage încă prin unicitatea lui nu doar bistrenii, ci şi locuitorii din întreaga zonă a Munţilor Apuseni: Sălciua, Lupşa, Poşaga, Câmpeni, Abrud, Baia de Arieş etc. dar şi cetăţeni din Alba Iulia”, ne spune edilul. „Prăgşorul” este un obicei de Paşti. Primarul din Bistra crede cu tărie că acest obicei unic în Ţara Moţilor va câştiga la Festivalul “Cultură pentru Cultură” şi va arăta că merită cu adevărat locul care i se cuvine.
Corul mixt din comuna Bistra a fost  înscris de asemenea la acest concurs în secţiunea “Alte formaţii”. Acesta datează din anul 1892. Întemeietorul corului, numit iniţial „Corul plugarilor”, a fost preotul Petru Simu. Corul a fost reactivat în luna ianuarie 2016,  după 24 de ani de tăcere, la iniţiativa primarului Traian Gligor. Comuna Bistra va participa şi la celelalte secţiuni  cu „piese de greutate” reprezentative pentru comunitate.

I. B.

Acest articol a fost citit de 1606 ori

În premieră, comuna Bistra va participa în acest an la Festivalul „Cultură pentru Cultură” cu „Prăgşorul” – un frumos obicei de Paşti
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.